Commentaar

Kennis bijspijkeren

Kennis is onmisbaar om vooruit te komen. Het bezoeken van studieavonden is daarom een goede investering.

De vakantie is afgelopen. Voor voerfabrikanten en andere partijen is dat het moment om weer te starten met studieavonden. Vorige week organiseerde Coppens Diervoeding al een bijeenkomst over het voeren van biggen in het kraamhok en vlak daarna, deze week kunnen varkenshouders terecht bij Johnny Hogenkamp. Boeren die willen, kunnen vanaf nu wekelijks op pad om hun kennis bij te spijkeren. Dat daar behoefte aan is, bleek vorige week op een studieavond in Asten (N.-Br.). Flink wat bezoekers hoorden de presentaties aan en bleven nadien hangen om informeel bij te praten.
Hoewel zulke avonden nooit helemaal vrij zijn van commerciële praat valt er altijd wel iets te leren. In het geval van Coppens vertelde Wagenings hoogleraar Henry van den Brand over de relatie tussen pelletgrootte en voeropname in het kraamhok en daarna. Het blijkt dat pasgeboren biggen een voorkeur hebben voor grote pellets. Het voeren van die pellets kan helpen de speendip te verkleinen. Het is niet gezegd dat dit ook daadwerkelijk op elk bedrijf tot resultaat leidt. Om succesvol biggen groot te brengen moet aan een reeks voorwaarden worden voldaan. Het is dan ook niet zo dat dergelijke studieavonden tot direct meetbaar resultaat leiden in de stal.
Waar de presentaties en verhalen in elk geval voor zorgen is discussie. En dat is misschien wel de grootste winst. Om vooruit te komen is doen wat altijd al werd gedaan niet de beste strategie. Om bij de betere varkenshouders te blijven horen, is innovatie een must. Discussie over het verbeteren van bedrijfsprocessen hoort daarbij. Voor het opdoen van inspiratie en kennis zijn studieavonden ideaal. Hoewel het na een dag werken best eens moeite zal kosten om de auto nog in te stappen, is het doorgaans een goede investering. Tijdens de borrel nadien is er bovendien altijd wel een nieuwtje te horen, waarmee u uw voordeel kan doen. Houd de agenda’s in de gaten en kies een paar studieavonden die bij uw interesse aansluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.