Boerenblog

4 reacties

Stroomuitval

Alle alarmmeldingen kwamen ineens door. Geen prettig gevoel wanneer je eerst nog een uur moet rijden om thuis te komen. Oorzaak: een kapotte timer van een tientje.

Het is tropisch warm, een tropenrooster kennen we op ons bedrijf niet. De voercurven en werktijden passen we nooit aan, padkoeling op de kraamstal en een makkelijke Hypor-zeug is voldoende. Doordat er van juni tot september altijd wel iemand op vakantie is, kunnen we het ook niet even rustiger aan doen. Toch lukt het best om relaxed te blijven en gelijk 365 dagen per jaar onze normale werkzaamheden te verrichten. Het enige dat roet in het eten gooit is een alarmmelding.

Nergens stroom
Sinds we afgelopen jaar de voerkeuken drastisch aangepakt hebben, zijn hier de storingen geminimaliseerd. Klimaatstoringen vallen doorgaans wel mee, al blijft het altijd opletten geblazen. Onlangs was het goed raak. Om een uur of vijf ’s middags gingen alle alarmseinen op rood. Nergens was nog stroom. Iedereen was net naar huis en zelf was ik ook kort ervoor van huis gereden. Ik sloeg gelijk aan het bellen. Twee medewerkers waren binnen tien minuten ter plaatse. De noodstroom was automatisch ingeschakeld, de aggregaat brulde volop. Ook de buurt had gewoon netspanning en zoals het leek wij ook, de stal was echter pikkedonker en alle ventilatoren in rust.

Defecte omkeerschakeling
Het was me op afstand snel duidelijk: de omkeerschakeling van onze Bredenoord-aggregaat was defect. Een jaarlijks onderhoudsabonnement, splinternieuwe groepenkasten, een aggregaat met honderd uur op de teller en een vrijwel nieuwe omschakelkast. Maar garanties krijg je nooit.

Gelukkig geen schade
Na een uur was ik thuis. Meteen heb ik op boerenwijze een 3 x 250 Ampère-bypass gemaakt, waarna alles weer als vanouds draaide. De twee medewerkers hadden direct al alle buiten- en afdelingsdeuren geopend. Anderhalf uur stroomuitval heeft gelukkig geen schade opgeleverd. De varkens bleven mooi rustig, ondanks dat het met centrale afzuigkanalen, luchtwassers en hoge temperaturen snel benauwd wordt.

Frequentieregelaars
De volgende dag heeft Bredenoord een kapotte timer van een tientje vervangen en alles weer goed getest. De alarmmelder had zijn werk keurig gedaan. Ik ben blij met de extra alarmlus die we over alle frequentieregelaars gelegd hebben. Doordat alle ventilatoren frequentiegestuurd zijn, is dit de allerbeste alarmmelding, veel beter dan maximaalmelders op temperatuur. Varkens stikken door gebrek aan zuurstof, niet door een hoge temperatuur. Na bijna twintig jaar centrale afzuiging weten we uit ervaring dat ook frequentieregelaars ooit terminaal worden. Een goeie tip is om op elk afzuigkanaal minimaal twee regelaars te plaatsen en deze aan te sluiten op minimaal twee verschillende stroomgroepen. Succes is dan bijna verzekerd. Tot er een stomme timer van een tientje kapot gaat natuurlijk…

Bron: FarmFocus

Laatste reacties

 • l coumans

  ik krijg er over mijn helelijf kippenvel van tijdens het lezen van dit verhaal . nu het weer een beetje wegtrekt en de haren op mijn armen weer rustig zijn ben toch weer dolgelukkig met mijn natuurlijke ventilatie. heb wel een noodstroom agregaat maar die is enkel voor de kachels als ik kleine kuikens heb , en voor de leggende kippen voor het licht dat ze toch de legnest kunnen vinden bij stroomuitval, en dat het geen storm loopt in de legnest als het buiten licht wordt

 • trust

  zorg ervoor dat je naast de zomermaanden ook ruim genoeg ventileert, anders krijg je door teveel ammoniak en waterdamp, corrosie van bedrading.
  het gevolg hiervan staat vaak (jammer genoeg) in de krant te lezen.

 • pigs

  3 x 250 Ampère-bypass is geen boeren werk

  als omkeer schakelaar verkeerd staat lever aan het net, fijn voor een monteur

  p.s. wat was reden stroom uitval

 • Peerke72

  Dit moet normaliter niet kunnen, alle ATS systemen die we leveren (deepsea, comap, sices, elscos of gencontrol) gaan bij een fout (zelfs als de electronica van de generatorset door bevoorbeeld blikseminslag vernield is) altijd automatisch naar netbedrijf, daar komt geen timer aan te pas.
  Verder adviseren wij altijd een bypassmogenlijkheid aan te leggen, bijvoorbeeld met de socomec Atys, telergon gemotoriseerde contactoren, of normale contactoren (mech. Vergrendeld) met extra handbediende omkeerschakeling, zodat een leek in geval van problemen snel en veilig de ATS kan bypassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.