Commentaar

8 reacties

Niet meer maar beter

De voordelen van schaalvergroting worden minder groot. Kwaliteit en kostenbeheersing geven de doorslag.

Schaalvergroting is sinds jaar en dag de aanjager van de varkenshouderij. Dankzij schaalvergroting weten varkenshouders de kosten te drukken en de opbrengstprijs te verhogen. Het is dé manier om te overleven. Schaalvergroting in de varkenshouderij zet daarom nog altijd door. Waren er in 2010 nog 7.000 bedrijven met varkens, in 2020 zijn er nog 4.000 over.
Samen met deze ontwikkeling is echter een afvlakking van bedrijfsgroei te zien. De vuistregel dat elke tien jaar het aantal bedrijven halveert, gaat steeds minder op. Op een zeker moment valt er immers geen extra toeslag voor de biggen meer te beuren, is er geen arbeidsefficiëntie meer te winnen en staat het bouwblok simpelweg vol.
Op dat moment verschuift de focus van steeds meer dieren naar steeds betere. Zie daar alle initiatieven om te werken aan kwaliteit van biggen, vleesconcepten en het zelf sleutelen aan voer om de kwaliteit ervan te verbeteren en de voerkosten te drukken.
Deze trend zet door. In een markt waarin het verschil tussen varkenshouders minder is te maken door aantallen afgeleverde vleesvarkens of biggen ligt het onderscheidend vermogen steeds meer in kwaliteit en kostprijs.
De individuele varkenshouder zal dat verschil met collega’s ook moeten maken. Het is een illusie te denken dat in de toekomst voor alle overgebleven bedrijven een goede boterham te verdienen is in de varkenshouderij. Zoals het in de meeste markten gaat, neigt de opbrengstprijs altijd naar de kostprijs van de best presterende bedrijven. Dat gaat in de toekomst niet snel veranderen.
Wat wel verandert, is dat dit verschil alleen te maken is met schaalgrootte. Hoewel schaal een belangrijk gegeven is, en veel ondernemers ook op dat punt de komende jaren nog een flinke slag zullen maken, gaat dit wel steeds meer hand in hand met kwaliteit en het beheersen van kosten. Groei op zich is niet vanzelfsprekend; het moet beter, niet alleen meer.

Laatste reacties

 • somporn

  Geef eens aan wat de verbeterpunten zijn en waar winst mee te halen is.
  Dit is veel te oppervlakkig en te kort door de bocht.

 • drientje

  Kijk, weer een journalist die niet weet wat er in de sector gaande is.
  Locaties kennen steeds vaker een rem op de omvang. Dus er ontstaan bedrijven met meerdere tot veel locaties. Vaak een holding met onderliggende BV's Dit stelt een ondernemer in staat om de ene BV goed te laten draaien en een andere BV maakt verlies. Deze verliesgevende BV gaat met zijn crediteuren om tafel voor een flinke afboeking op de schulden. Dit is de hedendaagse manier om de gehele holding weer winstgevend te maken.

 • groot boerdam

  Ja Drientje die afboekingen van crediteuren moet ook ergens vandaan komen.
  Dus de veehouders die wel goed draaien die gaan dit spelletje betalen het moet toch ergens vandaan komen.
  En dat noemen ze er weer een gezonde holding van maken laat me niet lachen!

 • fjam

  Gvd. daar zit ik nou,heb ik net mijn vergunningen voor 30.000 ligplaatsen rond en nou moet het allemaal kleiner.hihi mijn vader zaliger zei vroeger al jongen..voorlichters zijn er alleen maar voor hun eigen.

 • el

  Met het inkopen van grondstoffen en zelf mengen, ipv kantklaar mengvoer is nog veel te verdienen!

 • bankivahoen

  Niet zo slim el@, om de inkopers van jou product bovengenoemde wijsheid prijs te geven ! Ze lachen zich kapot en bij het lezen dat jij je kostprijs verlaagt hebt en gaan je nu vast minder uitbetalen voor je product ! Krijg jij ooit informatie van de retail hoe hun kostenverhoudingen liggen ?? Maak het ze nou niet nog makkelijker !

 • l coumans

  beste bankivahoen denk jij dat de retailers de reacties op boerderij .nl lezen???? zo ja dan is het uitknijpen wel tebegrijpen, maar ik denk het niet anders gingen ze wel lopen

 • petit

  @ i coumans, de retail leest ziet en hoort alles in de sector , nooit aan twijfelen , op de kap van enkele honderdduizenden miljoenen voeden.......welke sector is er zo gemakkelijk???

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.