Redactieblog

5 reacties

Rabobank is te zuinig

Rabobank zegt volop krediet te verstrekken. De cijfers wijzen echter anders uit, en dat is ook precies het beeld dat ondernemers herkennen.

Commotie in huize Koeken: onze jongste zoon voelde zich bedrogen door zijn vader. Hij had zojuist het geheim van sinterklaas ontrafeld. Ik vertelde hem dat wij al een jaar zoiets hadden van: zullen we het hem vertellen? Maar hij had zo veel plezier in zijn geloof in sinterklaas dat we het niet over ons hart konden verkrijgen hem teleur te stellen. Nu was het dan toch zover, midden in juni nota bene. Dat hadden we niet zien aankomen. Hij vroeg nog of Dieuwertje Blok wel echt was …
Bij Rabobank zijn ze, volgens de uitspraken van topmannen Piet Moerland en Ruud Huirne, ook in sinterklaasstemming. Rabo wil groeien in de agrarische sector. Dat klinkt goed! Volgens de Rabo-top gaat het goed met het verstrekken van financieringen in de landbouw. Zoals zij aangeven: €3,5 miljard aan 8.000 klanten in 2012, dat is €437.500 per klant. Oké, voor niet al te lange verlanglijstjes dus.
Als 8.000 klanten een nieuwe financiering hebben gekregen, zijn dat per Rabo-kantoor 58 verstrekkingen, net iets meer dan één per week. Zo veel wordt er dus niet gestrooid. Dat past ook beter in het strengere financieringsbeleid van dit moment dat u en ik kennen.
Waar zijn de Rabo-medewerkers dan zo druk mee? Zij verzamelen van elke klant stukken voor het grote sinterklaasboek. Cijfers, verklaringen, pandrechten, juridische toetsen, revisies, et cetera. De Rabo-goedheiligman kijkt vooral hoe hij zijn cadeaus zo snel mogelijk weer terug kan krijgen. Dat dat Rabobank goed lukt, schrijven ze zelf. In 2012 was heel veel afgelost. Dat komt misschien omdat het instrument 'aflossingen stopzetten' (voorheen een geijkt instrument voor een tijdelijk liquiditeitsprobleem) bijna niet meer toegepast mag worden. Tevens zijn er nogal wat bedrijven (vooral in de tuinbouw) met verlies verkocht. Een deel van deze nog openstaande leningen wordt dan afgelost en een ander deel valt in het faillissement of de sanering. Oftewel: verloren pepernoten. Het afgeloste deel is dan weer een meevaller. Het is maar hoe je het bekijkt.
Intussen vragen steeds meer ondernemers zich af wat zij met sinterklaas moeten. Is hij nu wel echt of niet? Rijdt hij mijn huisje voorbij? Ben ik braaf geweest? Er zijn nog wel mogelijkheden om zaken gefinancierd te krijgen, maar doen alsof er niets veranderd is, zoals de heren Moerland en Huirne het doen voorkomen, gaat er bij menig ondernemer niet in. Op het moment dat het deze onder
nemers past, blijven zij niet braaf op schoot zitten.
Gelukkig zijn er veel bankmedewerkers die iedere dag opnieuw met hun klanten en met agrarisch adviseurs bekijken of ze binnen de beperkte ruimte toch iets kunnen betekenen. Mogelijkheden aftasten en zoeken naar ruimte binnen de strakke regels, op die manier moeten we er samen uit zien te komen. Het zou mooi zijn als de Rabo-top in Nederland weer een serieuze route inslaat, zodat de financieringsbereidheid weer volop kan groeien. Als dat 
gebeurt, zou sinterklaas wel kunnen bestaan, net als 
Dieuwertje Blok overigens.

Laatste reacties

 • abtje

  Heel netjes, John, dat je niet alle medewerkers de roe geeft. Er zijn er inderdaad die echt hun best doen voor de lieve klanten. Dat mag zeker wel eens vermeld worden.

 • kuiken007

  top verhaal!!! alle kanten goed laten zien

 • alco1

  We hadden laatst een gesprek aan de stamtafel bij de voetbal met als onderwerp 'De sponsoring' Dit loopt sterk terug, waarop iemand de opmerking maakte dat alle ondernemers slecht zijn. Waarop ik reageerde of 'dit slecht' zijn dan misschien wel een voorwaarde is om ondernemer te kunnen blijven.
  Op dit forum worden de banken ook vaak op die manier neergezet. Is het misschien ook een voorwaarde om als bank de kop boven water te houden. We moeten ons eens bedenken wat de consequenties zullen zijn als de grondmarkt net als in Denemarken in elkaar stort. Iedereen is uiteindelijk, ook de banken verantwoordelijk voor zijn eigen hachje.
  Geld uitzetten is voor banken de manier van verdienen, dat dit niet altijd gedaan wordt heeft zijn oorzaak, want voor Sinterklaas spelen is misschien al te veel gedaan.

 • joannes

  @alco, ¨slecht¨ zijn in een misvatting. De maat kennen is een betere! Ondernemen is meer als een extrapolatie met een spreadsheet begroting. Daar zijn de banken hard achtergekomen en de burgers olv de politiek begrijpen het nog steeds niet. De dynamiek die men economie noemt is tot het uiterste gederven met spreadsheet technieken en achterhaalt met wat men niet in de berekening kon op nemen. Nu blijkt dat de hele wereld van elkaar afhankelijk is, blijken zelfs overheids begrotingen te optimistisch omdat gedrag zich niet (meer) laat vatten in een begroting. En dan geldt een oude (ondernemers) gewoonte: wie wat bewaart voor slechte (onvoorziene) tijden houdt het het langste vol. Dat men dat aan de stamtafel niet begrijpt heeft te maken met de verzorgingsstaat die er vanuit gaat dat specialisten en overheden je van de wieg tot het graf verzorgen. Zo komen we er langzaam weer achter dat veel o.a. pensioenen, studie enz, toch van de economie en ondernemers afhankelijk is. Die ondernemer blijven door de maat te kennen.

 • Vreede

  Niet alleen in Nederland maar vooral in het buitenland belooft de bank veel met bijzondere reclames op televisie. De werkelijkheid is compleet omgekeerd. De bank laat het op alle punten afweten. Ook de verwijzing naar Raiffeisen gaat nergens over. Waar de Rabobank afwezig is doet ook de ' partnerbank' niets voor Nederlandse ondernemers in het buiteland!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.