Boerenblog

24 reacties

Hoe blijf ik boer?

De laatste weken heb ik meerdere wegen naar Rome gezien, die kunnen leiden tot een betere boerenmarge. De boer beoordeelt zelf wat zijn beste weg is.

Met de European Pig Producers (EPP) gingen we naar Denemarken, in totaal 300 congresgangers. De Denen waren in al hun inleidingen duidelijk: we gaan naar veertig biggen en wel zeer snel. Dat is noodzakelijk om de sterk stijgende kostprijs te verdunnen door meer dieren per zeug te produceren. Zo zagen we zes zeugenstallen waar nu al 33 tot 34 biggen per zeug worden gespeend. Op een bedrijf met 2.200 zeugen dat ik zelf bezocht, was één man fulltime bezig stro in ruiven te verstekken aan alle zeugen. Dit was weer een extra gratis verplichting, de mest in de stal moest flink rondgepompt worden om verstoppingen te voorkomen. Ik volg de Deense manier van kostprijsverdunning met 40 biggen per zeug, al heb ik er ook de nodige bedenkingen bij.

Meerprijs concepten
De innovatiedagen in Sterksel waren prachtig van opzet, een mooie mix van praktijkproeven en beursstands. Vooral zaken in onderzoek die flink extra geld kosten en over het algemeen niet de productie verhogen. De heersende gedachte van de onderzoekers is dat het conceptmatig vermarkt moet worden tegen hogere prijzen dan gangbaar. Het bedrijfsleven ziet vooral ook eigen broodwinning. Neem bijvoorbeeld het vrije kraamhok. Alleen al in Nederland 200.000 kraamhokken die niet voldoen en bovendien veel te klein zijn, een gigantische nieuw aangeboorde markt voor bouwers en stalinrichters. Over de realiteit van meerprijzen conceptvlees is hier al meer dan voldoende gezegd.

Regie op eigen erf
Familie Tijs in Heeten (Ov.) hield afgelopen zaterdag een open dag en studiemorgen voor zelfmengers van voer. Op hun bedrijf met 1.450 zeugen en 3.500 vleesvarkens maken ze alle droogvoeders volledig zelf, met de inzet van acht grondstoffen en kernen. De 29-jarige Remko Tijs was duidelijk in zijn inleiding. Binnen drie jaar verdient hij zijn eigen droogvoerfabriek op het erf terug en dan is het kassa. De €2,00 voordeel per 100 kilo die hij noemt is reëel en inderdaad voldoende voor de terugverdientijd. Remko werkte een aantal jaren als voeradviseur en refereerde in zijn inleiding een aantal keren aan de kennis die hij haalt bij de UniFar-boerenclusters op het digitale FarmFocus Platform.

Producentenplatform
Dit zijn zo al drie routes om tot een betere marge te komen, en combinaties zijn mogelijk. Ieder kiest zijn eigen route en is daar zelf verantwoordelijk voor. Niets doen is einde oefening. Vooral anderen zijn het meest gebaat bij de eerste twee opties, de boer vooral bij eigen regie. Ik ben dan ook zeer verheugd dat NVV en LTO-vakgroep Varkenshouderij hebben uitgesproken dat er een gezamenlijke formele producentenorganisatie komt, waarbij de boer aan het roer staat. Velen hebben belang bij ons als boer, zelf hebben we vooral belang bij een hogere marge. Collega’s vinden het geweldig dat bedrijven hun boerenerf overlopen met aanbiedingen, de kassa rinkelt echter pas wanneer je niet meer interessant bent …

bron: FarmFocus

Laatste reacties

 • somporn

  Hoe blijf je boer,door NL de rug toe te keren en afscheid te nemen van dit zieke regeldrift land.

 • arkova

  zijn die bedenkingen dezelfde als de mijne?

 • probe14

  Mooi stuk. Laatste zin geeft alles weer.

 • Mels

  Of je gaat over op de Vietnamese manier.....

 • bankivahoen

  In Nederland is geen toekomst voor een boer die nog vooruit wil ,zoek het over de grens nu het nog kan. Vooral de intensieve veehouderij gaat het onderspit delven. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan iets waar de boer geen antwoord op zal hebben en dat heeft te maken met volksgezondheid. De burger gaat hierdoor nog meer de kant van de wetgever kiezen en je hebt dus geen schijn van kans meer om de op zeer discutabele wijze tot stand gekomen regels te ontwijken!

 • kalkar

  Jij ziet het als één van de weinige goed, bankivahoen. Toen er enige jaren geleden de eerste verhalen de ronde deden over mogelijke nieuwe wet gezondheidszorg, zei ik al tegen mijn vrouw dat dit weer de zoveelste nekslag zou worden. En ja hoor, maak je borst maar nat, het wordt nog veel erger. Het begon met de mest, dan de ammoniak, dan de fijnstof, nu weer over staarten couperen, en alles wat daar tussenin zit. De rode draad is duidelijk, tenminste als je niet blind bent. Uiteindelijk worden we de afgrond in gedreven, is het niet linksom dan wel rechtsom. Maar verliezen zullen we het.

 • fransderondhoeven

  moed houden na regen komt zonneschijn china koopt in europa een slachterij en de echte concurentie kan beginnen

 • joannes

  @fransderond, optimisme is wat je in de benen houdt maar @bankivahoen ziet het goed met die rode draad. Er wordt hard naar motieven gezocht door Landelijke en Regionale politiek om intensieve veehouderij en speciaal varkenshouderij in te dammen en dat op een moment dat alleen met schaalgrootte en moderne bedrijven nog een robuuste kostprijs is te realiseren. 2 Krachten die op ramkoers liggen. Het buitenland heeft meer ruimte en minder regulering. De slachterijen hebben ook al problemen met duurdere heffingen en in sommige gevallen onderbezetting. Meer biggen = nog intensiever; duurdere concepten voor een hogere NL opbrengst met 70% NLexport is ook ver gezocht; de voerfabriek is interessant maar nog rendabeler in het buitenland. Verhuizen naar het buitenland zal de trend gaan worden want een regenbui kan een keer ophouden maar de Politiek wordt steeds afhankelijker van burger plezieren met de achtertuin om maar niet over de economie te hoeven praten.

 • kenner

  he ik nog een gesloten zeugen , en varkensbedrijf in belgie , geen zoveel regels als bij jullie , ik bied het jullie aan voor een correcte prijs , ( wie heeft interesse ? )

 • drientje

  Bankivahoen, je mag het dan goed zien, maar verreweg de meeste varkenshouders zijn over gefinancierd, dat betekend dus in dat ze simpelweg niet kunnen stoppen. Bovendien zijn er veel 'meeeters' , die zetten ook alles op alles om aan de gang te blijven. Ik vrees dan ook dat de Nederlandse varkenshouderij een sterfhuis aan het worden is.

 • trust

  @Drientje, helaas heb jij dit goed opgemerkt, nadat de slachterij een wisse dood zal sterven, MOET Rabo nu ook de primaire varkenshouderij sector gaan afschrijven. Korte pijn lang geluk

 • Hans Brasil

  De Denen waren in al hun inleidingen duidelijk: we gaan naar veertig biggen en wel zeer snel....Plofzeugen!!!Die Hollanders en Denen doen al jaren niks anders dan overproductie veroorzaken. Met al die biggen die ze produceren, die de grens overgaan, mestvarken worden, en dan het vleesoverschot veroorzaken, zodat de prijs altijd te laag blijft! En dan met z'n 300 naar het congres paraderen, belangrijk doen, zich laten opgeilen door banken en toeleveranciers, van kijk is wat wij allemaal kunnen!!!! Zo gauw LTO en NVV samen gaan, dan wordt het pas echt goed...de kassa rinkelt echter pas wanneer je niet meer interessant bent …Boer af!

 • kalkar

  joannes, natuurlijk zie ik het goed, wat dacht jij dan.

 • Demeter Griend

  Ik wens somporn veel succes.
  En niet met hangende pootjes terugkomen, want die hebben we onderhand genoeg die weer als boerenhulp en klauwbekapper aan de deur kloppen. Als je die verhalen hoort...

 • Mels

  Nee,jou gewauwel daar kunnen we wat mee....nepwerkloze.....

 • brabantsduitserke

  hoe blijf ik boer moet men zich niet de stelling stellen boer blijven is niet genoeg het gaat om winst te maken daar moet het over gaan boer blijven is niet genoeg.

 • Arjan 68

  ja ja zonder de boer geen eten komt toch al uit de supermarkt
  zeg hans brazil waar zit je in brazlie

 • W Geverink

  Hoe je boer blijft? Doe wat velen doen. Zorg dat je zo'n gigantische megahypotheek hebt bij de bank dat ze geen andere optie hebben dan je door laten ploeteren.

 • drientje

  Precies Geverink, dat is wat de veelal praktijk is. Je weet dan ook dat je je leven lang 'stalstrooier' blijft. Of je beland anders vijf jaar lang in schuldsanering.

 • jan9

  Tjonge jonge. Iedereen laat zijn kop nu al hangen. Wat een negatieve berichten. Zijn jullie nu ondernemer ?

 • Mels

  Goed ondernemen is ook op het juiste moment stoppen....of een andere richting opgaan....andere gewassen gaan telen....Jan9. De uitspraak van jou is altijd een heel gevaarlijke.

 • drientje

  Jan9, flink zijn hoor, en zorgen dat je voerschulden en financiering afgeboekt wordt wordt. De andere klanten betalen deel er wel bij.

 • Jonas Brabant

  1 - 0 voor drientje!!

 • Mels

  Maar het is wel wat er nu gebeurt.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.