Boerenblog

4474 x bekeken 5 reacties

Europees succes in Roemenië

Begin juni heeft de burgemeester van Tufeni samen met de Nederlandse ambassadeur in Roemenië het door ons gerealiseerde biogasproject geopend.

De burgemeester van Tufeni heeft begin juni samen met de Nederlandse ambassadeur in Roemenië het biogasproject geopend dat wij met een groep samen hebben neergezet. Dankzij de Franse investeerder en Nederlandse subsidie (PSO Milieu) hebben we samen met Ogin een heel mooi project kunnen realiseren. Al met al is het een mooi voorbeeld van Europese samenwerking: een groep Franse varkenshouders, Nederlandse technologie en subsidie en de Roemeense overheid die meewerkt om dit te realiseren.

Nederlandse milieusubsidie

De burgemeester was erg blij met de investering door een groep Franse varkenshouders in Roemenië en de bouw van de vergister met subsidie van de Nederlandse overheid. Naast werkgelegenheid ook een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen. Hij was zelfs zo tevreden dat hij heeft besloten om de weg door het dorp naar de boerderij te asfalteren; daar heeft hij ook budget voor.

Blij met komst ambassadeur

Wij waren erg blij met de aanwezigheid van Mathijs van Bonzel, de Nederlandse ambassadeur in Roemenië. Mede dankzij zijn aanwezigheid was de open dag een groot succes. Hij heeft flink bijgedragen aan wat publiciteit. Alleen al het feit dat hij had aangegeven te komen, hielp alweer bij het verkrijgen van de laatste papieren om op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Mathijs is een moderne ambassadeur, waar we er gelukkig steeds meer van krijgen. Die zijn er om het Nederlandse bedrijfsleven op de kaart te zetten en werkgelegenheid en handel te creëren.

Unieke manier van invoer vaste stof in vergister

Op het eerste gezicht is de installatie een standaardinstallatie met twee vergisters en een navergister. Maar de invoer van de vaste stof is een uniek, door Ogin ontwikkeld systeem met een Molares (hamermolen; red.) die de vaste stof verkleint en ontsluit en een hydrolysesilo die de vaste stof nog voordat het in de vergister komt, mengt en verteert. Op deze manier neemt de capaciteit en daarmee het rendement van de installatie flink toe. Deze unieke invoer is ook zeker voor bestaande installaties interessant, om het rendement van vaste stoffen te verhogen.

Veel belangstelling elders voor vergistingsmethode

Mede door dit project zijn er veel aanvragen in diverse landen voor dit unieke systeem, en gaat dit project zeker bijdragen aan de export van de BV Nederland. Daar is de PSO Milieu-subsidie mede voor bedoeld. Laten we met zijn allen ook proberen dit soort samenwerking verder te stimuleren in Europa. Open grenzen en samenwerken, daar worden we allemaal beter van. Tijdens de open dag werd dat ook nog eens benadrukt, en van de Roemeense zijde werd ook nog eens gevraagd naar toetreden van Roemenië bij Schengen. Op zich begrijp ik de twijfels die er in Nederland leven over toetreden tot Schengen, maar als ik dit soort resultaten zie, die daadwerkelijk zorgen voor handel en werkgelegenheid in Nederland, moeten we over deze drempel stappen en nog meer samenwerken in Europa om de economie een boost te geven. Terugtrekken op ons eigen is de dood in de pot.

Foto

 • Europees succes in Roemenië
 • Europees succes in Roemenië
 • Europees succes in Roemenië
 • Europees succes in Roemenië
 • Europees succes in Roemenië

Laatste reacties

 • Mels

  Prima maar vertel even erbij wat die vergister eet en wat dat doet met de lokale prijzen en ook even wie er het meest opstrijkt van de NL subsidie....Die varkensmest is daar toch zonder vergister prima af te zetten.

 • W Geverink

  Tja, gebleken is dat in het westen van Europa industrieel afval werd meevergist. Het is te hopen dat ze daar in Roemenie wat meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

 • trekker123

  Ja, inderdaad, toetreden tot Schengen, goed voor de werkgelegenheid. Werk zat in Nederland voor Roemenen die voor de helft van het minimum loon graag komen werken. We kennen het fenomeen postbus ondernemingen, ben benieuwd hoe lang het duurt voor we ook postbus Roemenen hebben. In buurland Bulgarije kunnen ze leren wat de mogelijkheden zijn in het land van gekke Henkie.

 • hwv

  Graag ook vermelden dat de Molares een uitvinding en ontwikkeling is van Metaalwerk Arie Belo B.V. te Linschoten. Een bedrijf dat zijn sporen heeft verdiend in de ontwikkeling van aanvoer- en doseersystemen voor bulkgoed.
  Met Ogin zijn afspraken gemaakt over licenties e.d..

 • LUCTOR

  Europees en Roemeens succes met Nederlandse subsidie de franse investeerder zal wel gedacht hebben profiteer ervan nu het nog kan.
  De receptie ter gelegenheid van de opening zal ook wel uit NL subsidie pot komen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.