Commentaar

9 reacties

Eén varkensgeluid

Om als varkenshouders een vuist te maken is samenwerking nodig. De Denen weten hoe dat moet.

De Deense varkenshouderij is op veel gebieden toonaangevend in Europa. De hoge gezondheidstatus van de dieren en de uniforme vleeskwaliteit is tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Het meest in het oog springende aspect is wel de enorm snelle vooruitgang van de technische resultaten. Dat werd weer eens duidelijk na een bezoek aan Denemarken vanwege het jaarlijkse congres van de European Pig Producers (EPP). Momenteel spenen de Denen gemiddeld bijna dertig biggen. De beste bedrijven zitten op 35 en de Denen doen er alles aan andere bedrijven ook naar dit niveau te tillen.
Een ander sterk punt van de Deense sector is de samenwerking om bepaalde doelen te halen. De fokkerij en de onderzoekswereld zetten gezamenlijk in op het halen van de 35 biggen. Vanuit de top worden deze doelen uitgerold over de rest van de sector. Het feit dat Denemarken feitelijk maar één fokkerijorganisatie en onderzoeksinstituut telt, maakt het natuurlijk makkelijker om zulke zaken snel op te pakken.
De gezamenlijke en coöperatieve aanpak is ook te zien in de verwerking, waar Danish Crown de dienst uitmaakt. Deze merknaam is wereldwijd bekend, 90 procent van het in Denemarken geproduceerde vlees gaat de grens over. Ook aan het begin van de keten, in de primaire varkenshouderij, is de eensgezindheid groot. Via belangenbehartiger Danske Svineproducenter oefenen boeren invloed uit op politiek en maatschappij. Dat is geen overbodige luxe. Ook in Denemarken ligt de sector onder een vergrootglas als het gaat om dierenwelzijn, antibioticagebruik en milieu.
Gelet op bovenstaande ervaringen is het natuurlijk een goede zaak dat er in Nederland een platform voor de varkenshouderij komt waarin LTO en NVV gezamenlijk optrekken. Door in de vele dossiers die er liggen gezamenlijk op te trekken, is het makkelijker om gehoord te worden en ruimte te creëren voor varkenshouders om te ondernemen. Eén varkensgeluid komt zo snel dichterbij.

Laatste reacties

 • somporn

  Waarom loopt Nl dan achter op de Denen.
  Wat kunnen zij dan beter?

 • Hogman1

  Inderdaad naar de buitenwereld toe praat de hele Deense varkenshouderij met 1 mond.
  Ondanks dat is het ook in Denemarken allemaal niet zo geweldig als men ons doet geloven.
  Wat ik niet begrijp van Nederland is dat wij vanuit oa Topigs al 4 compleet verschillende zeugenlijnen hebben en dan hebben we het nog maar niet over het aantal beren.
  Als men doorgaat met ontwikkelen van 1 zeugenlijn verpletter je toch gewoon die Deense genetica in zeg twee jaar.
  Ik denk dat hier in NL het praten met 1 mond een veel groter probleem wordt

 • massy

  maatschapelijk verantwoordt biggen produceren dat woord kennen ze nog niet in denemarken . en wij wel

 • Miriamnu

  maatschappelijk verantwoordt produceren? Belachelijk.
  Eerst die metalen hokken maar eens weg en dan het aantal drastisch verminderen. Het is werkelijk barbaars wat hier gebeurt en bovendien is het eten van vlees ongezond, slecht voor de aarde en heel slecht voor de dieren zelf.

 • jordi 1455

  Er niets mis met de manier hoe het vlees wordt geproduceerd, overigens zij Theo Maarssen dit; Ik eet vlees, omdat ik die dieren een leven gun, want niemand gaat voor de hobby elke dag 30.000 varkens voeren.

 • somporn

  Wie zegt dat, dat het eten van vlees ongezond is,eet jij dan lekker een tofu hapje
  Eten wij wij een schnitzel extra.

 • Hogman1

  Miriamnu eet natuurlijk boskip.
  Die hebben namelijk de ruimte ,zitten niet in hokken en dat is puur natuur.
  Probleem is wel wie gaat die boskip vangen.
  De jagertjes ???? Wel undercover dan toch wel want de kans is groot dat je opa wordt opgegraven

  PS ... boskip is een ander woord voor fazant

 • fransderondhoeven

  heeft miriamnu het artikel van het natuurreservaat niet gelezen hoeveel dieren daar zijn dood geschoten wegens overbevolking en ondervoeding

 • Snel

  niet meer op Miriamnu, reageren die nog dommer dan een boskip

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.