Redactieblog

24 reacties

IJdele hoop

LTO en NVV willen een meerprijs voor duurzaam geproduceerd varkensvlees. Geen supermarkt gaat die betalen.

De NVV deed deze week een persbericht de deur uit met daarin de oproep om in de keten afspraken te maken en garanties te geven over het doorberekenen van de stijgende kosten in de varkenshouderij, met name van die voor voer. De vakbond heeft adviesbedrijf DLV laten uitrekenen hoe het verloop is van de varkensprijs in relatie tot de voerprijs en de prijs die consumenten betalen voor vlees. Het beeld is onthutsend, stelt de NVV. Boeren moeten de voerprijsstijging opvangen die sinds 2008 de sector in zijn greep houdt.
Daar komt bij dat LTO vorige week met de koepel van supermarkten CBL een akkoord sloot over verdere verduurzaming van de sector. Dit verhoogt de kostprijs verder, zonder de garantie dat varkenshouder de meerkosten vergoedt krijgt, laat staan een meerprijs beurt.

Tevergeefs beroep
Ik was vorige week aanwezig bij de presentatie van het duurzaamheidsakkoord tussen het CBL, de vleessector (COV) en LTO. Tijdens de persconferentie deed Maarten Rooijakkers, voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij, nogmaals een oproep aan de aanwezige ketenpartners om een meerprijs te betalen voor het Nederlandse varkensvlees dat zo verantwoord geproduceerd wordt. Maar ook deze oproep vond geen gehoor bij CBL-directeur Marc Jansen, die de supermarkten vertegenwoordigde.
Je kunt Jansen met een gerust hart om een boodschap sturen. Hij zal nooit, maar dan ook nooit iets toezeggen dat ook maar klinkt als het betalen van een meerprijs. Zo slim is hij wel. Niet alleen vorige week, ik heb hem vaker meegemaakt. Als de varkensvoormannen van LTO of NVV er weer staan voor meer geld zegt hij dat het aan de sector met zijn coöperaties zelf is om meer geld uit de markt te halen.

Zelf initiatieven ontplooien
De houding van Jansen is welbeschouwd logisch. Ook supermarkten kampen met dunne marges en concurreren elkaar de tent uit. Wie betaalt in een vrije markt meer dan strikt noodzakelijk? Niemand toch. Zelfs varkenshouders niet. Die betalen ook niet meer voor opfokzeugen, biggen of voer dan de marktprijs.
Iedere druppel energie die wordt gestoken in het loskrijgen van een meerprijs bij de retail, is verloren. De varkenshouderij moet zelf georganiseerd initiatieven ontplooien om meer geld uit de markt te halen. Supermarkten willen eerder minder betalen dan meer, blijkt uit de recente kortingsverzoeken van Jumbo en Albert Heijn aan hun leveranciers.

Laatste reacties

 • BW

  Kees, als de supermarkt niet de meerwaarde wil betalen voor vlees wat duurder geproduceerd wordt, dan moeten wij als varkenssector gewoon dit vlees niet produceren. Anders graven we toch ons eigen graf. Je zegt zelf dat ''niemand meer wil betalen dan de vrije markt, zelfs een varkenshouder niet''.

 • BW

  Trouwens Kees, heb je toevallig een broer die Daan heet?

 • joannes

  Supermarkten verdedigen hun standpunt altijd met het consumentenbelang. Zij representeren ¨Mevr Jansen¨ zoals ze vinden, en bepalen wat ze wil betalen en heer kwaliteits eisen. En leggen daar hun eigen marges gewoon tussen. Het probleem is dat ze zich totaal niet verantwoordlijk voelen voor de postitie van de producent omdat, zoals het altijd is beleefd, de producent zijn eigen positie verdedigd door wel of niet te verkopen. Een achterhaald standpunt omdat dit tegenwoordig niet meer geldt. Met de schrale marges en de benodigde bezettings percentages is flexibiliteit in wel of niet leveren niet meer te permiteren.

 • info141

  Ik denk dat je in gezamenlijk overleg (NVV en LTO), maar alleen dan, wel iets gedaan kunt krijgen. De LTO en CBL hebben voor de Nederlandse supermarkten een bepaald kwaliteitsniveau afgesproken. Dat betekent dat je in overleg gaat bepalen, wie die varkens gaat produceren, en wel precies het aantal dat die supermarkten nodig hebben. Als er geen overaanbod is (van Duitsland hoef je voorlopig niet te verwachten dat die aan deze eisen gaan voldoen), kun je een faire prijs bedingen. De overige varkensboeren vragen vervolgens hoeveel varkens de slachterijen nog nodig hebben voor hun normale slachtcapaciteit. Voor die hoeveelheden maak je ook afspraken. En, ter zekering van het in stand houden van de gehele bedrijfstak, spreek je een prijs af, die gebaseerd is op kostprijs + ondernemersbeloning. Tevens zul je als primaire sector bereid moeten zijn hoeveelheden te minderen. Dit lukt alleen maar wanneer de boeren macht hebben en kunnen dreigen met niet leveren. Daarvoor moet je per se met 1 stem spreken. Overigens denk ik dat dit systeem voor de lange duur ook voor de vleesindustrie (dus voor de gehele bedrijfstak) het beste zou zijn. Het is triest vast te stellen dat dit soort oplossingen een utopie blijven. We helpen onszelf naar de Filistijnen.

 • hertha

  Een meerprijs voor varkens wordt alleen betaald als er een tekort aan varkens komen, dus effe wachten met onderhandelen.

 • info141

  @hertha. Vlgs mij wordt dat nu ongeveer al een jaar of 6 geroepen. En er komen er gewoon steeds meer. De gedachte dat er een tekort komt is nog utopischer dan de mijne.

 • XB

  Ben het met Hertha eens, alleen of dat tekort er komt vraag ik mij af. Blijkbaar kunnen er meer dan voldoende varkens geproduceerd worden tegen prijzen die volgens varkenshouders absoluut niet kunnen. We maken ons onderhand belachelijk en ongeloofwaardig dit telkens nog harder te schreeuwen! Hoe hard het ook is, het is en blijft marktwerking. Meest zwakke punt is dat wij boeren geen voorraad kunnen houden en derden opzadelen met de afzet van onze produkten. En dan maar schreeuwen dat onze afnemers het niet goed doen. Eerlijk is eerlijk wij boeren doen het dus niet goed!! Inderdaad wij hebben ook een enorme hekel aan teveel betalen voor voer, mest e.d, waarom dat dan wel verlangen/eisen van onze afnemers? Het geblèr dat de wereldbevolking toch gevoed moet worden kan wel waar zijn, maar helaas niet tegen elke prijs. De wereld moet ook gekleed worden, en toch is onze textielindustrie allang verloren gegaan. Misschien moeten we het eens door een andere bril gaan zien en ons afvragen of we wel op de goede weg zitten. Alleen een forse afname van het aantal varkens wereldwijd kan ons Holland redden, maar is niet realistisch. Daarnaast worden importerende landen steeds meer zelfvoorzienend, Rusland en nu China een stap verder met de overname van Smithfield. Echte kansen zie ik voor een enkele NL varkenshouder, echter niet voor de massa. Wie wel een oplossing heeft, ik hoor het graag.

 • drientje

  En het punt is dat er regelmatig wel een stal leeg komt, maar dat er dan altijd wel
  een lijkenpikker klaar staat om deze stal over te nemen. Welleswaar tegen een
  afbraakprijs. Ik verwacht dan ook voorlopig niet dat productie afneemt.

 • anton1937

  Een zwarte kijk in de toekomst voor de varkenshouderij van de redactie van de Boerderij.Blijkbaar heeft de redactie van de Boerderij(varkenshouderij) geen visie en kletst ze een aantal doemdenkers na.Het advies van de DLV in opdracht van NVV. is van een heel andere orde dan wat realiteit is. Wil de varkenshouderij in Nederland bestaansrecht hebben dan zal zij duurzaam moeten produceren, doet zij dat niet, dan verdwijnt de varkenshouderij in Nederlanmd.

 • martinmarsman

  net of varkenshoudend nederland nu niet duurzaam produceert, van heel de wereld gebruiken wij het minste voer per kg vlees, ik denk de minste ammoniakuitstoot.
  Ook is het dierenwelzijn hier het beste.
  Maar krijgen we hiervoor nu iets extra betaald door de retail?
  Verwacht dus ook maar niet dat het nieuwe duurzame vlees echt geld op gaat leveren.

 • BW

  Anton1937, de retail zegt in een reactie niet meer te betalen voor duurzaam vlees. Dus ook al gaan we duurzaam produceren (wat we dacht ik al jaren doen, ben het helemaal met @martinmarsman eens), de varkenshouderij verdwijnt toch wel is jou gedachtegang. Maar hoe wil jij nou meer geld overhouden aan duurzaam geproduceerd vlees, als de retail weigert meer te betalen?

 • sturk

  Weten jullie nog van het IKB verhaal. Toen iedereen IKB had, stopte de extra betaling van de supermarkten>( was gewoon standaard geworden ) Misschien betalen ze straks een kleinigheid voor duurzaamheid (voor hun hogere opbrengst ) De boer word bedankt, want het wordt dan de standaard. Waar blijft de boeren nuchterheid.

 • info141

  @sturk. Klopt helemaal. Vandaar de NOODZAAK om met 1 stem te spreken, pas dan komt er macht bij de primaire sector. Maar het vertrouwen ontbreekt, dus gaan ze gezamenlijk naar de afgrond !! En later zeggen ze dan; 'wij waren een beetje dom' !!! Met 1 stem spreken, hoeveelheden afstemmen op de Nederlandse slachtcapaciteit, prijssysteem omdraaien, overcapaciteit uitkopen. Anders wordt het een langdurige, zeer pijnlijke, koude sanering, met alleen maar verliezers.

 • info141

  Wat klopt er niet aan de volgende stelling ? Waar ben ik te naïef ? Als de Nederlandse varkensboeren, ondanks de nadelen van varkensrechten, duur voer en dure mestafzet, maar met veel know-how en professionaliteit, voor de regio Noord-West Europa de goedkoopste varkens kan produceren in een bepaalde balans met andere landen en gebaseerd op de slachtcapaciteit binnen een bepaalde afstand en als de Nederlandse vleesindustrie in staat is om, binnen een afgesproken gegarandeerde productiehoeveelheid, het goedkoopst te produceren (of in ieder geval niet veel duurder), dan is het toch COMPLEET VAN DE ZOTTE dat de primaire sector en de vleesindustrie niet hierover met elkaar aan tafel gaan zitten zodat de toekomst voor de gehele sector kan worden gegarandeerd. Dit vereist bereidheid om aantallen aan te passen (evt met uitkooop van rechten) en het vereist 1 orgaan, die namens de boeren spreekt. De verdeeldheid, die er nu is, wordt uitgespeeld. Dat lijkt de vleesindustrie macht te geven, maar ook voor hen is het minstens zo belangrijk om het SYSTEEM OP ZIJN KOP TE GOOIEN.

 • kalkar

  Info 141, komt nooit meer van de grond, we moeten vechten totdat er nog maar weinige over zijn. De grote varkensboeren in nederland, zeg maar een 100- 150 tal bedrijven, die zijn niet met deze dingen bezig. Deze figuren zijn alleen maar met hun eigen toko bezig, en denken continu: ieder voor zich en God voor ons allen. Maar het overgrote deel van de varkens liggen inmiddels wel bij hun. Ze werken allemaal met personeel, Pools, en het doet dan niet zo veel pijn als er eens een minder jaar is. Wanneer je zelf ´s nachts niet uit je bed hoeft om varkens te leveren, nooit hoef schoon te maken, enz. dan praat het een stuk gemakkelijker, dan wanneer je alles zelf moet doen.

 • BW

  Melkertje1, wat een onzin verhaal schrijf je toch. Als jij denkt dat grootte bedrijven alles is aan komen waaien, droom maar lekker verder dan. Ondernemers met veel varkens maken net zo goed de uren die jij ook maakt. Alleen zijn ze met andere werk bezig, (dan jij), maar het is net zo goed werk.

 • kalkar

  BW, Heb ik iets gezegd over aan komen waaien dan? Nu je dit zegt is wel een goeie, want de meeste grote bedrijven die ik ken, zijn alleen maar zo groot omdat ze: 1 weggekocht zijn door de gemeente, en dus een hele grote zak geld meekregen. 2: grond of melkquotum hadden verkocht. Ik ken er maar één die een uitbreiding uit zijn eigen bedrijf heeft betaald. Dus.

 • Mels

  melkertje,nooit in een ander zijn portemonnee proberen te kijken,meestal is het al moeilijk om in die van jezelf te kijken.......

 • sturk

  Arme Boeren. De clubkas van ZLTO (een van de rijkste en beste coöperaties )is leeg door de hoogmoed van een stelletje prutser bij Vion. De kostenslag is allang verloren van Tonnies / Westfleisch (geen minimum Lonen in de BRD ) De reorganisatie in Duitsland moet weer opgepakt worden, maar er is geen geld meer. De slachterij in Boxtel wordt vergroot, waarom weggegooid geld dezelfde mensen (die bewezen hebben dat ze niet geschikt zijn blijven aan het roer )Ingrediënten word verkocht hopelijk dicht dit het gat. Rabo red zijn .....
  Een drama de boel implodeert, arme boeren. SCHANDE/SCHANDE

 • kalkar

  Mels, als ik in mijn eigen portemonnee kijk, dan zie ik helemaal niks, hij is nl. helemaal leeg.

 • drientje

  Nee BW, melkertje1 heeft alle gelijk van de wereld. Er zijn minder dan 100 varkenshouders die meer dan de helft van de varkens in Nederland houden.
  Dit wel in een constructie van holding-veel onderliggende BV'tjes.
  Daarvan is er wel es eentje waar de voerleverancier en financier een afboeking moet incasseren. Maar deze figuren zetten wel de toon in varkensland. Door velen wordt dit op dit forum ontkend, en denken alleen maar dat ze langer volhouden dan de buurman.

 • Jonas Brabant

  @melkertje 1: die boer die het uit eigen zak heeft betaald, is die 55+ ? (m.a.w. die heeft de gouden tijden nog meegemaakt en daarmee een stevige buffer opgebouwd), eventueel met een opvolger in de startblokken.

 • Mels

  Je weet dus wat ik bedoel??Denk van wel....

 • BW

  Melkertje, jij hebt het over Pools personeel, ondernemers die niet in de nacht hoeven te laden en geen stallen schoon hoeven spuiten. Dat komt mij nogal minderwaardig over. Deze ondernemers maken net zo goed lange werkdagen. Ook heb jij het over de 150 grootste varkenshouders. Die zijn groot geworden door goede saldo''s te draaien en door te investeren. Ondernemen noem ik dat. En niet door onroerend goed te verkopen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.