Redactieblog

20 reacties

Een coöperatieve varkenssector

Zoals het met Vion gaat de laatste maanden, ben je niet blij als varkenshouder. Het imperium brokkelt af. Misschien was het allemaal ook te mooi om waar te wezen.

Ik herinner me de fascinatie toen ik ergens in 1994 hoorde dat de voorzitters en directeuren van Coveco en Encebe bij elkaar zaten om een fusie te bespreken. Met als geheim wapen twee broers van een zeldzaam succesvol familiebedrijf, Guus en Paul Helmer, die de nieuwe onderneming zouden leiden. De situatie in de varkenshouderij was bar en boos. Dieren gingen massaal levend de grens over. Leden van Coveco hadden moeten bijstorten maar de miljoenen bleven wekelijks verdampen. In 1995 was de belofte van Dumeco daar. Met een onmogelijke aandeelhouderstructuur. Naast de nieuwe coöperatie waren er de geldschieters in de twee eerdere ondernemingen met elk een eigen belang: enerzijds Cebeco Handelsraad, ABCTA en verzekeraar Avero en anderzijds Cehave Landbouwbelang en de ZLTO. En natuurlijk de broeders GuPa, wiens belang de coöperatie overnam toen de twee broers na vijf jaar uitstapten. Het aandeel van 24 procent bleek onvoldoende voor een krachtige boerenvuist. De onderneming had het moeilijk maar de externe aandeelhouders hadden thuis problemen genoeg. Totdat de ZLTO besloot in te grijpen middels haar sterkste troef: Sobel. Met spectaculaire overnames van Moksel, Nordfleisch en Dumeco creëerde men een nieuwe belofte: Vion. Coöperatieleden lieten zich uitkopen en er ontstond, ver verstopt onder ZLTO, een hybride organisatie: uiteindelijk in boereneigendom maar met een soort aristocratisch, boer-geïnspireerd bestuur. ‘Boergenoteerd’ noemde men het. De rust keerde enkele jaren terug in de sector. Na de gewaagde overname van het Schotse, verlieslatende Grampian in 2008 bleek men de boel onvoldoende op orde te hebben. Reorganisaties en ontslagen volgden en nu spreekt men zelfs over verkoop van Vion Ingredients, de opvolger van Sobel. Heeft wat overblijft -en daarmee de sector- toekomst? Laten varkenshouders vanaf de zijlijn voltrekken wat zal gebeuren? Of slaat men toch nog één keer de handen ineen voor een echt coöperatieve sector?

Laatste reacties

 • joannes

  En wat denkt de coöperatie deskundige zelf? Wat een goedkope manier om ideeën gratis te krijgen. Hoeveel heb je zelf verdiend aan deze kermis?

 • groot7731

  Bij de overnames door Vion kregen ze een hoger marktaandeel maar ook varkens die je niet hebben wilt. Beter 100 varkens slachten met winst dan 1000 met verlies.

 • BW

  Hoe triest kan het zijn. Allemaal geld wat door boeren bijeen gebracht is of wat aan boeren verdient is, wordt binnen enkele jaren verbrast. Alleen maar om de grootste te willen zijn. Overal een grootte mond en als het verkeerd gaat worden ze weg gepromoveerd met een gouden handdruk na. En later kom je ze weer tegen (bv Daan v Doorn) en dan weten ze het weer veel beter dan de ondernemers die hun loon bij elkaar verdient hebben. Cooperatie''s zijn bodemloze putten geworden. Die bestuurt worden door mensen die met andermans geld werken en geen verantwoording af leggen. Heeeel jammer dat het zo gaat. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van Pater vd Elzen.

 • Jan Arthur

  Men mag de graaicultuur en zakkenvullerij van de hoogste bestuursleden niet onderschatten. Niet de Co-op telt,alleen het welzijn van de eigen geldbeugel! Als het nu slecht afloopt met Vion, dat raakt hun koude kleren niet. Als bestuursleden het wel naar behoren doen, dan gebeuren zulke zaken niet!
  En het kan! Zie maar in België:Comeco, Covavee. Daar zijn de directeuren nog echte kapiteinen op hun schip! Ze sluiten zich niet op in hun ivoren toren, maar weten perfect wat er op de werkvloer gebeurt! Het verkopen van hete lucht is niet aan hen besteed.

 • Schijf

  Achteraf is het allemaal het varken in de kont kijken. De schaalvergroting zoals gerealiseerd is niet altijd beter. Nu zijn er een paar organisatie's die bepalen wat de prijs gaat worden. Er zijn structuren opgezet met navenante kostenposten, een overhead die veel te hoog is. Als je voor heel groot gaat, dan gaat het bij tegenslag ook heel hard mis. En misschien zie ik het verkeerd, maar de basis moet zijn ' wat wil de verbruiker', wat wilt de persoon die uiteindelijk het karbonaatje op zijn bord heeft liggen. Er zijn diverse producten in de markt gedouwd en door de strot maar nooit met de gedachte van de eindgebruiker.
  En dit geld voor veel sectoren, elk jaar 10% waardestijging van de eigen woning, beleggen met geleend geld. Je moet een ander niet laten winkelen met jou portefeuille. Heel veel bedrijven worden geleidt door angst en niet durven nee zeggen. Iedereen is gek op de grote afnemers, die uiteindelijk de prijs bepalen, maar wat schieten we ermee op als het merendeel van de varkenshouders verplicht moeten stoppen omdat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden? Waarom een max havelaer voor de colombiaanse koffieboer, ik pleit voor een 'max varkenaer' keurmerk, eerlijke prijzen voor de nederlandse varkenshouder, geen overdadige overheidsverplichtingen die moeilijk op te brengen zijn. Nederland loopt vaak voorop als het over eu regelgeving gaat, maar het moet nog wel op te brengen zijn.

 • aarthamstra1

  Ja coöperatie deskundige of verlengstuk.Onno Waar gaat het mis dan?
  Als andere belangen groter worden dan waar het voor opgericht is.maar wat dan.
  Als het zo is als dat aan de orde is moet men een keuze maken een stap terug of
  de instelling /fabriek verkopen of beurs de opbrengst .
  ..

 • aarthamstra1

  naar de boeren. feestje van de opbrengst, Vervolgens overwegen wat dan weer de goede stap is. Gezamenlijk de varkens verkopen aan de hoogste bieder een kleinere fabriek bouwen de helft verkopen de rest slachten. Maakt niet uit maar een ding MOET .Het belang van de boer moet voor op blijven staan. Kan alleen maar als de boer kan kiezen elke week weer wat doen we slachten verkopen houden , vraag aanbod ,korte lange termijn. Dat is de opdracht voor onze coöperatie

 • Ishtar

  Wie gaat er onderzoeken of er sprake is en was van slecht en verwijtbaar handelen in het management?
  Wie gaat de miloenen euro's aan 'loon' bij de Raad van Bestuur, Raad van Commissarissen en de voorzitters terughalen?
  Wie is de enige aandeel houder, zLTO toch?
  Is die kritsich of was die kritisch?
  Gaat ZLTO dat allemaal doen?
  Gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) optreden, nee immers niet beursgenoteerd.
  Wie gaat kijken hoe alle overnames in het verleden verlopen zijn, wie en welke personen daar persoonlijk belang bij hadden?
  wie kregen die miljoenen aan provisies?

  Quote,==>
  De financiering van die plannen is geen probleem, verzekert de Vion-topman.
  http://www.distrifood.nl/Fabrikanten/Algemeen/2007/10/Vion-wil-meer-dan-alleen-vlees-verkopen-DIS127249W/

  VION Ingredients wordt afgesplits ===> en men zoekt een nieuwe aandeelhouder...........
  Vion FOOD wordt 'zelfstandig' en blijft zitten met enorme verliezen en geen goede toekomst visie ==> maar wel als enige aandeel houder ZLTO?
  Da,da.......
  En de sector maar steeds roepen, wij zijn de beste van de wereld, wij zijn een topsector?
  1 grote luchtbel, met roeptoeters, cq amateur bestuurders met gladde praatjes
  Maw boeren worden maximaal in de maling genomen en zitten straks met de verliezen..........
  met geen markt visie in NL, overproductie en een ratrace too the bottom........
  Iemand nog sigaar uit eigen doos van de cDa of van een viOn bestuurder?

 • abtje

  Als het Japanners waren geweest staken ze tenminste nog een mes in hun eigen darmen. Hier niet, anders wordt hun dure overhemd vies.

 • BW

  Ik las net nog eens het interview van Boerderij met Hans Huijbers. Die roep al weer hard van de toren dat VION wat ze doen, goed doen. En overnames worden zeker niet uitgesloten. Als het weer op de rit zit gaat VION misschien obligaties uitgeven, enz. enz. Hans, stop nou eens met dromen. Ga jou voorgangers niet nadoen en zie nou eens eerst uit de shit te komen, dan praten we over enkele jaren wel weer verder.

 • Biggemans

  BW , jij schrijft enkele jaren, dat duurt zolang niet meer daar, deze week zijn weer de betalingen achtergebleven. Of heb je daar nog niks van vernomen ??

 • pieterl

  Het zijn geen Kooplui !!!

 • poldes

  kleine coöperaties zijn er destijds opgericht en hebben veel goeds te weeg gebracht en zijn vaak de ontgroeide overgebleven grootschalige huidige.
  zoals ;oude campina na fusie met maasvallei de grootste zuid nederlandse melkverwerker.
  later gefuseerd met Melkunie en daarna met coberco.
  daarna fuseerden men minder ,maar deed men overname,s.
  groot is soms voordelig door schaal voordelen.
  maar als je zo groot als vion bent en je mag bijna alle geproduceerde nederlandse slachtvarkens wekelijks betalen, ben je dan ook nog niet een keer te klein?
  en wat voor een grootschalige fusie moet je dan nog doen.
  het begint er op te lijken dat schaalgrootte ergens ophoud.
  Albert Heijn is daar achter gekomen al een jaar of tien geleden.
  De grote nederlandse verzekeraars weten het en zelfs de banken doen het anders dan 10 jaren geleden.
  Onno als cooperatie deskundigen aan U het woord voor de toekomst van vion; of bent u ineens een deskundigen die het ook niet meer weet?
  geen schande. schandalen zoals bij banken etc. zijn normaal geworden; terwijl het nergens op lijkt wat ze doen en gedaan hebben.

 • BW

  Nee Karel ik probeer met zulke bedrijven geen zaken te doen. En verder vind ik dat cooperatie''s er zijn voor mij, en niet dat ik er ben voor de cooperatie''s. Vroeger was ik cooperatief ingesteld. Maar dat wordt ieder jaar minder. Hoe triest het ook is.

 • jan9

  Wordt tijd dat de heer Van DOORN en Vermeer openlijk aan de paal genageld worden.
  Al deze overnames werden gefinancierd met het kapitaal dat de Brabantse zandboeren van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) gedurende meer dan een eeuw letterlijk met centen, stuivers en kwartjes bij elkaar brachten. De boerenorganisatie werd rijk door haar deelnames in Campina, Interpolis en Rabobank, schrijf journalist Van Mersbergen. Daarom was er geld genoeg om VION te maken.

  Omdat slachters tegen elkaar uit werden gespeeld door supermarkten, werden boeren uitgeknepen. Om die situatie tegen te gaan, werd besloten tot de vorming van VION. Er moest er één grote varkensslachter komen die net zoveel macht had als de supermarkten. Die strategische gedachte ontsproot aan het hoofd van Daan van Doorn, de eerste topman en maker van VION. Samen met voormalig ZLTO voorzitter Antoon Vermeer bouwde hij aan een bedrijf dat uiteindelijk 9 miljard omzet bij elkaar zou kopen en kort daarna in problemen raakte. ZLTO gelooft nog steeds dat Van Doorn en Vermeer het knap gezien hadden.
  Bron: Foodlog.nl

 • joannes

  @jan9, in een beurs genoteerd bedrijf worden zulke strategische fouten direct afgestraft als ze aan het licht komen. Die hebben een Vereniging van Aandeelhouders en een Aandeelhouders vergadering om zulke zaken te controleren. Bij het ¨Boerengenoteerd¨ bedrijf gaat dat blijkbaar een stuk gemoedelijker! Daar ontwikkelt zo´n reeks fouten zich niet in een onderzoek zoals destijds bij Ahold. Daar twijfelen de boeren nog of ze niet medeverantwoordelijk zijn aan de bestuursfouten via het (Z)LTO. Of zijn ze bang dat het nog harder gaat stinken, wanneer de beerput opengetrokken wordt?

 • kees jan

  Geweldig al dat commentaar ! Ja de tent verder naar de klote helpen das echt iets voor de varkens sector in Nederland. Een cooperatie is de varkens sector niet waardig! Dat hebben we gehad ! Ik kan me nog herinneren dat DAAN VAN DOORN Promest heeft opgezet met de muntjes van ZLTO voor 15 gulden!!! kon men daar de mest kwijt De boeren hadden er schijt aan en gingen voor 10 gulden en de blik op heel kort. naar andere afnemers. Het resultaat Promest OOK naar de klote en mest afzetten voor 25 euro
  SUPER !! geregeld das nog es korte termijn visie !
  Zolang er varkens zijn zal er verdeeldheid zijn in handel verwerken en vermarkten. en de retail markt is de lachende derde !
  Wanneer gaan de oogjes es open en maar produceren en duur voer kopen.
  Ik zit het met belangstelling te volgen> Maak me gek met jullie fratsen

 • BW

  kees jan, Misschien moet Daan v Doorn eens een beetje luisteren naar de ondernemers waar het over gaat, wat die mensen van zijn plannen vinden!!
  Zoals het verdrag van Den Bosch. Alleen zijn mening lijkt te tellen, en de ondernemers worden er over afgerekend. Die kost het handen vol geld en Daan vind dat hij de held is. Zo was het ook met Promest. En wat de korte termijn visie betreft, vanaf midden jaren 90 zijn ze, telkens onder een andere naam, met een wanbeleid bezig. Het kan toch niet zo zijn dat we 20 jaar zulke ondernemingen blijven steunen zonder zelf inbreng te hebben in het beleid. Want op de vergaderingen weten de ''beroepsbestuurders'' het altijd veel beter dan de mensen in de zaal. Dat was zo, is zo en blijft zo. En dat is lange termijn visie.

 • poldes

  promest was een iniatief van het Landbouwschap.

 • poldes

  het Landbouwschap was de aangewezene om promest te financieren omdat het een,,invorderingsbevoegdheid'had.
  er is destijds automatisch bij ons FL 2500,--afgehouden.
  vrijwillig had ik geen cent vertrouwen in grootschalige mestverwerking;evenmin als nu.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.