Boerenblog

1 reactie

Mooie afsluiting

Het geslachte varken diepvriesklaar bracht maar liefst €1.370 op. Een mooie afsluiting van de succesvolle eerste thema-avond. Het geld gaat in zijn geheel naar Big Challenge.

In totaal bezochten 150 geïnteresseerden onlangs de demonstratie varkensslacht. De ene helft van het dier hing in de showroom aan de ladder, de andere helft werd vakkundig afgesneden door onze huisslager Gerben Kouwen. Hij voorzag de aanwezigen van tekst en uitleg en iedereen was enthousiast over het concept dat ik wel eens als ‘kop en staart’ betitel. Een varken uit duizenden, goed verzorgd door vakbekwame medewerkers, gelijk vanuit de stal vervoerd naar de dorpsslager en op vertrouwde wijze geslacht. Geen toevoegmiddelen, geen E-nummers, geen rotzooi, geen wollige marketing, gewoon een puur, smakelijk varken. Uiteraard kon het varkensvlees ook gelijk geproefd worden en dat lieten de aanwezigen zich geen tweemaal zeggen.

Faalkosten
De helft van de bezoekers, 80 procent varkenshouders en daarnaast periferie, bleef voor het tweede en derde deel van de avond. Piet Thijsse, voorzitter van de NBHV, hield een korte, maar krachtige inleiding. Geheel in FarmFocus-stijl legde hij de zaal meerdere vermijdbare faalkosten in de sector voor en wees hij op de kracht van samenwerking. De handelaar kan een grote rol spelen in de juiste verwaarding van varkens en biggen. Samen met de varkenshouder wordt hij wel steeds meer verantwoordelijk gehouden voor deugdelijk vervoer, de boetes zijn enorm en moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Thijsse ziet weinig in producentenorganisaties waar het handel betreft, de handelaar vervult deze rol beter, vindt hij. In de beleving van FarmFocus is een combinatie echter goed mogelijk; de regisseur of kartrekker van een producentenorganisatie hoeft niet per se een varkenshouder te zijn, dat kan evengoed een handelaar oppakken.

Twee ruggen uit een varken
Het derde uur in de showroom waren zes ronde tafels ingericht voor elk een twaalf personen. Per tafel zaten respectievelijk Piet Thijsse/Jos Zegers, Jan Schuttert, Bart Troost, Willy Wolfkamp, Henry van Leussen/Martin Marsman en Cees Oostrom voor. De aanwezigen rouleerden elke tien minuten van tafel om in gesprek te gaan met de gastsprekers. Exact om tien uur waren we klaar voor de borrel en het verkopen bij opbod van het varken, aangeboden door slagerij Kouwen en FarmFocus. Speciale veilingmeester deze avond was Willy Wolfkamp, voorzitter van de NVV-regio Salland en immer fanatiek in de belangenbehartiging en als deelnemer Big Challenge. Voor dit doel wist hij het varken in meerdere delen bij opbod en afmijning te verkopen. Hoewel je geen twee ruggen uit een varken kunt snijden, wist hij één deel toch tweemaal te verkopen. Het eindbedrag kwam op €1.370 en hiermee kwamen we tot een mooie afsluiting van het thema Markt.

bron: FarmFocus

Eén reactie

  • agratax2

    Met een goed verhaal krijg je een leuke prijs voor een goed product.

Of registreer je om te kunnen reageren.