Commentaar

10 reacties

Mest kan goedkoper weg

Mestafzetkosten zijn te drukken door goede en langlopende afspraken te maken met akkerbouwers.

De stijgende kosten voor kunstmest de laatste jaren zijn goed nieuws voor varkenshouders. Als gevolg van duurder kaliumsulfaat en andere meststoffen stijgt ook de waarde van onbewerkte varkensmest. Dit seizoen is de mineralenwaarde van vleesvarkensmest €13,40 per ton.
Ander goed nieuws is dat de aardappelopbrengst bij gebruik van varkensmest hoger is dan bij kunstmest. In onbewerkte vorm is varkensmest misschien wel de beste meststof, blijkt uit een DLV-proef. De verhouding N, P, K van 1:2:2 is, zeker voor aardappelen, de ideale samenstelling. Het grote aandeel organische stof krijgt de teler erbij. De term 'zwart goud' is zeker van toepassing voor de teler. Hij krijgt de mest gratis, of zelfs met een kleine vergoeding, ondergewerkt op zijn akker.
Dat telers de waardevolle varkensmest nog altijd voordelig krijgen, heeft alles te maken met het grote aanbod. Ook ontbreekt het aan structurele afspraken tussen varkenshouder en akkerbouwer. Daardoor kan de teler rustig achteroverleunend wachten op de intermediair die het meeste geld biedt.
Om die situatie te doorbreken is het verstandig vaste afspraken te maken met de teler over de afzet van mest. Bijvoorbeeld door te investeren in een mestopslag op een akkerbouwbedrijf. Zo kun je jaarrond mest transporteren.
Met een mestopslag op zijn bedrijf heeft de akkerbouwer altijd voldoende mest, die hij op elk gewenst moment kan uitrijden. Dit voorkomt ook dat een teler pas achteraf weet welke 
gehaltes de gebruikte mest had.
Met zo'n opslag is het transport voordeliger te plannen. Op stel en sprong een transporteur bellen kost snel €150 per uur. Bij structurele afspraken zakt dat naar €120. Uitgaande van anderhalf uur heen, anderhalf uur terug en een halfuur lossen is dat drieëneenhalf uur per vracht. Dat is €420, ofwel €12 per kuub. Met nog €1 voor wegen en bemonsteren is de mest uit varkensdichte gebieden relatief voordelig op de plek van bestemming te krijgen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  En de silo kost niets per kuub?

 • JeuAbsil

  En een akkerbouwer mag het hele jaar mest uitrijden?

 • mtsvanaaken

  Guus, die 150 per uur, hoe verzin je het! Hier in de piek 88 per uur. In de winter 70.

 • Mels

  Laat die varkensboeren de mixer eerst maar es an zetten voordat er ook maar een krummel mest geladen wordt. Dat t goed spul is voor piepers wist ik al ff. Was duur DLV onderzoek niet voor nodig.

 • RPG

  Ja, mensen die zelf niets kopen of verkopen weten altijd precies wat het kost.
  Zij weten ook precies wat een ander meer verdient dan jij, hoeveel die ander meer beurt voor de biggen, en wat er nog te halen valt in het voer en de mestafzet. Net als bij de banken en termijnmarkten; commissionairs weten altijd precies wanneer je je aandelen en contracten moet kopen en verkopen, om zo eenvoudig rijk te worden. Vreemd dat ze zelf meestal de eeuwige loonslaaf zijn en niets ondernemen.

 • tedagro

  De genoemde uurtarieven kloppen natuurlijk niet ! Als je rekent met een normaal tarief van E 75,- per uur, kost transport van Brabant naar het Noorden ongeveer E 10,- per m3. Omdat mest een waarde heeft is het niet meer dan normaal dat de akkerbouwer zelf de aanwendingskosten voor zijn rekening neemt als hij mest wil ontvangen. Dit is nog altijd goedkoper dan kunstmest gebruiken !
  Hier moet men echter nog aan wennen !


 • kalkar

  Volgens mij, even snel, is de verhouding 1: 0,5:0.5. Npk.

 • Guus.ten.hove1

  De verhouding N, P, K 1:2:2 is inderdaad fout vermeld, dat moet zijn P, N, K 1:2:2. De vermelde transportkosten zijn te hoog. Gelet op bovenstaande reacties zijn de transportkosten €70 tot €90 per uur. Wat ik echter vooral heb willen vertellen is dat door het maken van structurele afspraken met een akkerbouwer of intermediair de afzetkosten doorgaans te drukken zijn. Guus ten Hove

 • alco1

  Als de artikelen eerst eens gecontroleerd werden. Dan kan men direct praten over de inhoud i.p.v. over de fouten.

 • kalkar

  Zo is dat alco,een hele goeie van jouw, maar ook bij journalisten wordt het niveau alsmaar minder. maar goed dat er nog een paar domme boeren rondlopen, anders kwam er van de maatschappij helemaal niks terecht.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.