Commentaar

1913 x bekeken 14 reacties

Gebrek aan kopers

Voor een termijnmarkt zijn kopers nodig. Die ontbreken, dus wordt het lastig deze handel in de benen te krijgen.

Handelen op de termijnmarkt is in de Verenigde Staten de normaalste zaak van de wereld. Bijna elke boer gebruikt de markt om prijsrisico’s te verminderen. De populariteit van lean hog futures is sterk gegroeid.
Dat deze markt goed werkt in de VS heeft alles te maken met het grote aantal aanbieders en vragers. In de VS zijn veel speculanten actief. Daardoor ontstaat een evenwichtige prijs die niet door een paar partijen sterk beïnvloed kan worden.
In Nederland heeft DLV met een aantal partners Market Advisory Service Nederland opgericht. Met dit bedrijf wil DLV de termijnhandel nieuw leven inblazen. De vraag is of dit initiatief kans van slagen heeft. Voor een goed werkende termijnmarkt zijn veel kopers nodig, maar deze partij ontbreekt. Speculanten zijn er evenmin en slachterijen doen ook niet mee.
Dat slachterijen niet meedoen, heeft alles te maken met de enorme bedragen die met termijnhandel gemoeid zijn. Voor een positie van één varkenscontract van 8.000 kilo geslacht-gewicht moet €900 borg worden gestort in een depot. Wordt de prijs hoger dan waarvoor een contract is afgesloten, dan moet uit deze pot bijbetaald worden. Zo is enorm veel liquiditeit nodig. Zo zou Van Rooi Meat met 45.000 slachtingen per week wekelijks een half miljoen in het depot moeten storten. Stel dat de werkelijke prijs €0,20 lager is, dan moet het bedrijf nog een klein miljoen bijbetalen. Dat is een enorme aanslag op de liquiditeit. Ook zijn er transactiekosten.
Om het probleem van de liquiditeit te ondervangen wil Market Advisory Service Nederland afspraken maken met banken. Maar ook dan moet er geld op tafel komen.
Uiteraard kunnen slachterijen zich deels indekken. Of ze dit gaan doen, is hoogst onzeker. Temeer omdat deze bedrijven het zich absoluut niet kunnen veroorloven een cent meer te betalen dan de concurrentie. Met een paar foute inschattingen bij het aangaan van een termijncontract kan dat verschil snel gemaakt zijn.

Laatste reacties

 • joannes

  Precies, handel in risico is niet zo eenvoudig als het lijkt voor de participanten. En Nederland heeft geen cultuur in handel in risco, dat werd immers door coöperatief samenwerken opgelost. Komen we er eindelijk eens achter dat ¨speculanten¨ook een nuttige functie hebben in de samenleving. Het zijn de ¨prijs schokbrekers¨ van de markt. En voor DLV, die probeert in schaapskleren munt te slaan met commissies uit die plotselinge voerkostenstijging van verledenjaar die inmiddel al aardig aan het zakken is. Risico management is zoals het al eeuwen is beschreven:¨in goede tijden wat wegleggen voor slechte tijden¨. Dat we tegenwoordig met te hoog ingeschatte resultaten werken is het risico en dan moet je dubbel alert zijn voor tegenvallers. Een termijnmarkt kan dit niet oplossen.

 • Paul Bens

  Guus,
  ik denk dat de discussie moeilijker ligt dan nu voorgesteld. In de bijeenkomsten over dit thema die wij verzorgen gaan we uitgebreid in op de aanleiding, dat blijft onderbelicht. Gespecialiseerde en grootschalige varkenshouders krijgen te maken met het vlot houden van de cash flow, dat houdt mij bezig. Ik geef mijn gehoor altijd aan dat ze onze oplossingen mogen afvallen, maar dat ik graag betere ideeën hoor. Mocht iemand vinden dat mijn oproep tot oplossen van het dreigende probleem onzin is, dan verneem ik dat graag, dan ga ik wat anders doen, maar anders blijf ik zoeken naar oplossingen en hoor ik graag de betere suggesties van anderen.
  Op de slachterij gericht, daar zijn veel discussies over te voeren. In onze ogen moet je zowel op lange termijn verkopen als op lange termijn inkopen. Dat adviseren we in ieder geval de varkenshouders als het gaat over voer (60% van de kostprijs) en vlees.

 • Paul Bens

  ook de slachterij moet zo kijken en dan wordt het liquiditeitsbeslag al een ander perspectief. Dat slachterijen dat niet gewend zijn zien wij in EU ook en dat maakt ons zo actief. In voer wordt op grote schaal door nagenoeg de gehele sector voor een behoorlijk percentage op termijnmarkt ingekocht. Daar is de sector aan gewend en als iedereen dat doet is dat ook een normaal gegeven en dus een situatie waarvan je weet dat het gebeurt en als je de termijnmarkt volgt kan je inschatten wat het gaat betekenen voor de voerkosten. Wat dat betreft is mee doen met pig trading company in ieder geval een winstpunt dat je meer kennis krijgt van dit hele gebeuren. Bij de slachterijen in de EU is het tot heden anders. Die kopen allen niet in op lange termijn vanwege een aantal aspecten die je noemt, zoals dat ze er niet langs willen zitten ten opzichte van de concurrent wellicht. Maar is dat voor de varkenshouder wel zo gewenst? Zou je niet ook kunnen pleiten voor dat alle slachterijen in de EU 30% lange termijn inkopen, zodat prijsvorming veel vlakker wordt terwijl voor allen het risico van miszitten dan eigenlijk ook weg is?

 • Paul Bens

  Is inkoop op lange termijn gekoppeld aan verkoop (beide op termijnmarkt) dan nog steeds een liquiditeitsbeslag?
  Is het niet zo dat slachterijen in de EU wel verkopen op lange termijn, maar niet inkopen omdat ze dat allen niet doen en dus inkoop baseren op verkoop? Vele vragen die ik heb in ieder geval, maar waar de keten wel aandacht aan zou kunnen besteden. Ik begrijp dat de discussie complex is, dat heeft het mij in ieder geval geleerd door na te denken over de materie en de termijnmarkt, maar ook over de functie van de varkenshouder die de (inmiddels uitgeknepen) spons in de keten is.
  We zullen dus volgens mij moeten zoeken naar nieuwe wegen en ja, die worden in Nederland sceptisch ontvangen. De klanten waar we het voor doen mogen oordelen of we wolven in schaapskleren zijn, daar hecht ik natuurlijk waarde aan als commercieel adviesbedrijf. Daarnaast heb ik ook nog steeds de drive om voor onze klanten en voor de sector die ik in ieder geval persoonlijk zo interessant vind wel de goede dingen te doen. Het probleem kan ik overschatten, dat hoop ik met al mijn klanten, maar meevallers zijn wel heel makkelijk te managen. En geloof me, ik stop meteen met ons initiatief als iemand een betere oplossing heeft voor het te managen probleem, al was het alleen maar dat de klanten dan vanzelf zullen lopoen naar dat systeem.

 • Paul Bens

  Ik nodig je alsnog van harte uit op een volgende bijeenkomst waar we doorpraten over deze materie. Dan hoop ik dat we samen er in slagen om met de betrokken ondernemers tot oplossingen te geraken.

 • kalkar

  Allemaal leuk en aardig, maar waar moet een gemiddelde boer de tijd vandaan halen om dit ingewikkelde gedoe, continue goed in de gaten te houden?

 • joannes

  Precies @melkertje, en in dat gat duiken deze ¨helpers¨. Ze bieden een ¨oplossing¨ met een mistgordijn van vermeende problemen en leggen er een comissie tussen. Overigens een oplossing die alleen kan bestaan uit het afvlakken van de pieken en de dalen in de prijs curve. Iets waar je zelf ook voldoende ruimte voor hebt wanneer je wat weg legt wanneer de prijzen hoog zijn om het te gebruiken wanneer de prijzen te laag zijn maar dan zonder comissies en administratie die het onnodig complex maken. En de prijzen zijn goed in de gaten te houden. Je moet ze alleen in het perspektief zien van hun markt. Dat er nu een prijsdaling voor het voer dreigt is een gevolg van de te hoge prijzen verledenjaar ivm de droogte:Er wordt veel meer aangeplant.

 • Guus.ten.hove1

  Paul, bedankt voor jouw inhoudelijke reactie. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat bedrijven vaker problemen hebben met het op peil houden van de cash flow. Hoe de termijnmarkt een oplossing kan bieden voor dit probleem, is in Boerderij magazine van deze week te lezen. Ook ik dat verhaal komt naar voren dat het gebrek aan kopers op deze markt een groot struikelpunt is. Dat gaat volgens mij niet snel veranderen. We blijven het onderwerp zeker volgen.

 • joannes

  @Paul Bens, je probleem van het vlot houden van cash flow is een mooie uitdrukking voor het probleem; de onvoorspelbare en volatiele marge tussen kosten en opbrengsten. De voerkosten en de varkensvlees opbrengst prijzen. Wanneer er periodes zijn dat deze marge negatief is moet je deze financieren met eigen vermogen, met mogelijk een financieringslijn, of een oplossing vinden in een (termijn)markt waar je deze periodes kan overbruggen. Het financieren met eigen vermogen betekent altijd een spaarpot van ¨dood¨ geld achter de hand houden en een termijn markt pretendeert uit te betalen wanneer het ¨nodig¨ is voor compensatie in die lage marge periode. Zoals boven genoemd, grofweg 2 variabelen bepalen de marge en op kort termijn bewegen ze onafhankelijk van elkaar. De variabelen hebben hun eigen (wereld) markt. Door te focussen op varkensvlees opbrengst prijzen verlies je de voermarkt uit het oog. Een markt die prima te volgen is met de nodige nb overheids rapporten en met een volwassen termijnmarkt. Dus wanneer je je cash flow in de toekomst wil managen moet je alert zijn op hoe die voermarkt beweegt. Het is ook de eerste die gaat bewegen.

 • Paul Bens

  Joannes,

  wat wij willen doen op termijnmarkt is juist de voerwinst afklikken. dus ja, zowel biggen aankopen, voer inkopen voor lange termijn en varkens verkopen voor lange termijn. Dat komt uit deze bijdrage niet naar voren, maar staat zeker genoemd in de andere topigs en op de door Guus genoemde artikelen in boerderij.

 • Gebr.hendrikx

  Beste Paul Bens,met alle respect met de zogenaamde goede bedoelingen waarvan jijzelf vast overtuigd zal zijn,ben ik ervan overtuigd dat de gehele varkenssector het meest gebaat wanneer Dlv en andere adviesbureaus eens stoppen met allerlei rooskleurige voorspellingen over varkensprijzen die op[ onbetrouwbare gegevens zoals termijnmarkt gebaseerd is en waarop vrijwel geen handel gedaan wordt.
  Iedere keer als aanbod ietsje minder wordt en er weer iets verdiend wordt,komen adviesbureaus en vooral dlg met voorspellingen over te verwachte hogere varkensprijzen,die doordat iedereen hier zich volop opstort,keer op keer niet uitkomen.
  Jarenlang is door Paul Bens verkondigd dat groei de enige weg is.
  Gevolg is zeer veel grote bedrijven met zeer hoge financieringslasten,die grote moeite hebben om zwarte cijfers te schrijven en moeite hebben om aan aan alle verplichtingen te voldoen.(Met uitzondering van enkele bedrijven die uitzonderlijk hoge technische resultaten behalen)

 • Gebr.hendrikx

  Ondernemers zijn het meest gebaat met eerlijke adviezen dat groei alleen verstandig is bij ver bovengemiddeld draaien en dan nog niet met te grote stappen zodat de financieringslast en verplichting niet te hoog wordt en niet direct in de zorgen zit als er eens iets tegenzit

 • joannes

  @Paul Bens, wij begrijpen elkaar niet! Ik verdedig dat je je als boer je markten in de gaten moet houden en alléén dan moet handelen wanneer de signalen op rood beginnen te staan en verder niet. Wanneer dus een concreet risico duidelijk wordt. Verder niet om niet in allerlei complexe, onderling afhankelijke hedge constructies te komen, die onafhankelijk van elkaar door diverse oorzaken met elkaar zoals bedoeld, maar óók tegen elkaar met desatreuze gevolgen kunnen werken. En zoals je een en ander beschrijft, ben je de juiste vorm nog aan het ontdekken, en dan is het risico dubbel groot op een kink in de veronderstelde kabel.

 • XB

  Paul, al je goede bedoelingen ten spijt, het is een laatste stap totdat er een Jan van drie in de varkenshouderij opstaat!!! Weg vrij ondernemerschap. Een termijnmarkt is voor mensen die eens een gokje willen wagen, en voor diegene die o.a. door druk van de bank zich moeten indekken. Alsmaar groter worden met alle risico's van dien. Uiteindelijk is iedere boer/ondernemer zelf verantwoordelijk! Vergeet niet dat elke transactie op de termijnmarkt een winnaar, maar ook een verliezer kent!! Bij verlies moet je dokken. Kans is gewoon 50/50. Bij voerfabrikanten ligt het anders, daar het wereldhandel betreft. Maar een boer moet baas willen en kunnen zijn over zijn vee. Goede tijden reserveren i.p.v. alsmaar uitbreiden en nog meer investeren, dan hoef je niet gelijk in paniek te raken in een zwakkere periode. Zo simpel is het eigenlijk. Wij boeren zadelen ons op met enorme schulden, en willen dan graag bij tegenspoed de schuld bij derden leggen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.