Boerenblog

25 reacties

Eigen toekomst in eigen hand

De top 25 procent vermeerderaars kan geen zaken doen met de top 25 procent vleesvarkenshouders. Dat blijkt uit economisch vergelijk. Hoe gaat de handel om met dit fenomeen?

Stel, we pakken een grote gezonde koppel Piétrain-biggen, vandaag op het hok geleverd €65,00. Dit inclusief de uitgevoerde noodzakelijke entingen en inclusief de dierenartskosten die nog volgen. Er vanuit gaande dat de vleesvarkenshouder een zelfmenger is, bedragen de voerkosten rond €75,00. Vaste kosten voor stal, arbeid, energie en mestafzet zijn €25,00. Totaalkosten €165,00 inclusief btw. Bij 94 kilo geslacht-gewicht is dat €1,76 per kilo, over vier maanden ligt de termijnmarkt op dit niveau. Handelshuis Schuttert heeft varkens vastgelegd voor €1,90. Het houdt allemaal niet over, de kostprijs van een big ligt vandaag op gelijke wijze berekend op €60 af vermeerderaar. Volgens zelfbenoemde deskundigen wordt 2013 een topjaar, maar het moet allemaal nog wel gebeuren.

Schoenen, vlees en stoelen
Op het bovenstaande valt van alles af te dingen. Er zijn goedkopere biggen te krijgen, er zijn er die met €95 voerkosten nog niet wegkomen. Voergeldstallen zijn er ook voor €20, nieuwe stallen kunnen voor €30 nog niet rond gerekend worden. Niet-Piétrain-brengen minder geld op aan de slachthaak, maar kosten ook minder als big. Om alle kosten te dekken en een kleine marge te behalen, is €1,90 niks bijzonders. Daar heeft echter de vleesinkoper geen enkele boodschap aan, we maken immers varkens genoeg. De inkoper van vlees kocht vorig jaar nog schoenen in en volgend jaar wellicht stoelen. Bewust wordt elke band met product en producent gemeden door de inkooporganisaties van grootmachten die er toe doen. Dat wil overigens niet zeggen dat we geen enkele invloed op de eigen marge kunnen uitoefenen.

Belangen botsen
Vorige week was het thema in onze showroom. Daarna volgt het thema Voeding en in mei het thema Gezondheid. Drie belangrijke onderdelen van de bedrijfsvoering, waarop de varkenshouder gelukkig zelf veel invloed heeft. Alleen cijfers volstaan niet, de top 25 procent vermeerderaars ontvangen meer voor hun biggen dan de top 25 procent vleesvarkenshouders ervoor betaald. Met andere woorden: top-vermeerderaars zijn niet gekoppeld aan top-vleesvarkenshouders. Het is kennelijk onmogelijk om als adviseur dan wel handelaar de belangen van beide groepen koplopers evenredig te behartigen. Zeker is wel dat de boer die wekelijks zijn biggen en/of varkens meegeeft en zich ook nog eens volledig laat ontzorgen in mengvoer en andere leveranties, nooit meer aan de marge gaat komen. Dus toch de eigen toekomst voor een belangrijk deel in eigen hand.

Laatste reacties

 • drientje

  Het klopt dat er voorbeelden zijn waar de handelaar biggen koopt tegen een prijsniveau die nooit door een vleesvarkenshouder betaald gaat worden. Diezelfde handelaar heeft ook vermeerderaars waar biggen wegkomen waar een ruime marge op zit. Dit mag een handelaar natuurlijk zo doen, maar het zegt wel alles de moraal van het volk dat in de handel werkzaam is.
  Ikke ikke, de rest kan stikke.

 • vladeuze

  Altijd dat geklaag over de handel, als daar de grote winst zit dan ben je toch stom dat je zelf niet in de handel gaat. Elke varkensboer wist toen die begon dat je elke week een koppel hebt die weg MOET, en dat is onderhandelingstechnisch gezien geen beste positie. Wie daar een oplossing voor heeft is spekkoper, om maar een toepasselijke uitdrukking te nemen.

 • John*

  dit was toch allang duidelijk? de grote winsten zitten op de vermeerderingsbedrijven die exportwaardige koppels maken. zolang er voor de vleesvarkenshouderij nog voldoende goedkope biggen in nederland beschikbaar blijven hebben deze nog overleveingskansen. Aan e andere kant zijn de vleesvarkenshouders die met goedkope biggen goeie resultaten neerzetten wel de betere van de club.

 • joannes

  Belangen botsen altijd wanneer je een beperkte ruimte hebt zoals met/bij de retail inkooptechnieken en prijzen. ¨Onder druk wordt alles vloeibaar¨ is het gezegde! In dit geval; de druk zet een premie op creatief oplossingen zoeken het net iets beter te doen, waardoor je in die bekende stoelendans toch maar een stoel/plaats blijft vinden. Nu die toppers zijn de voorlopers en.. vooral actief op zoek naar verbeteringen op allerlei details in het varkenshouden. Details die kunnen variëren in de vele facetten van het varkenshouden en daarbij hoort natuurlijk ook de in- en verkoop. Ze zijn ook het moeilijkst te leiden omdat ze een doordachte visie hebben en zich niet laten inpakken door de eerste de beste adviseur of handelaar. Daarom zijn het toppers!

 • joannes

  De veronderstelling, dat de beste biggen in Nederland interessant zijn, is natuurlijk al misleidend. Wanneer het kosten niveau net over de grens al lager ligt en iets verder veel lager; dan is het niet vreemd dat de beste biggen de grens overgaan. Die mesters over de grens hebben een veel ruimere marge om wat meer voor deze biggen te betalen.

 • John*

  in ieder geval een ander risicoprofiel

 • gerjan slingenbergh

  Varkenshouders hebben de toekomst pas in eigen hand als ze de produktiehoeveelheid kunnen bepalen.

 • John*

  tja en dan beseffen dat van zaadje tot karbonaadje 11 maanden duurt... een aannemer vraagt zelfs een voorschot van zijn klant (bouwmaterialen vs. voerkosten). dat moeten wij toch ook voor elkaar kunnen krijgen??

 • joannes

  Ik heb het opgegeven dat de productiehoeveelheid gecontroleerd kan worden! Met een zelfvoorzieningsgraad van +200% zijn we allang aan het concurreren met de rest van de EU. Er zijn grofweg 2 overlevings strategieën: 1) is emigreren om met een lager kostenniveau en hogere opbrengstprijzen te werken of 2) bij de top in Nederland te behoren. Beide hebben voor en nadelen! In het buitenland kan je een cultuur en inburgerings probleem oplopen in je nieuwe omgeving en in Nederland moet je bij de beste horen voor een toekomst. In een verzadigde markt is en blijft er voordurend druk op de ketel. (Daar zorgen naast de collegas, WD en PvdD wel voor)

 • John*

  kan veel gezegd worden maar ik vind het plezierig om in nederland te boeren

 • evanderpasch1

  Als het zo doorgaat is over een paar jaar alleen de 25 % beste varkenshouders over hoe moet het dan als ze niet met elkaar zaken kunnen doen??

 • joannes

  @evanderpash1, ik vind het vanzelfsprekend dat ze geen zaken kunnen doen. Jarenlang bepaalde de mester de prijs op basis van de actuele opbrengst prijzen en bredere markt; bv voer en huisvestings kosten. De fokkers hebben het jaren met efficientie verbeteringen moeten verdienen om maar met de goedkoopste biggen prijzen nog mee te kunnen. Nu deze fokkers zich zoveel ontwikkelt hebben dat ze met afstand in het buitenland concurrerend zijn, komt er een tegenslag. Een prijsbodem voor biggen die de voor de mesters een probleem is wanneer zij marge te kort komen. Het idee dat er samengewerkt is of gezamenlijke belangen zijn op de biggenprijs is er nooit geweest. Het is altijd een leverancier - afnemer relatie geweest die natuurlijk leek; vandaar die acceptatie! Tot die exportroute ontwikkeld werd, die overigens jaren afgeroomd is door de handel.

 • Gebr.hendrikx

  Johnny heeft hier een punt. 25% beste vermeerderaars verdienen nog wel.Daarom zullen veel van de beste 25% vleesvarkenshouders binnen een aantal jaren hun eigen biggen gaan fokken zodat ze de gezondheid vd biggen in eigen hand hebben,geen welles/nietes discussies meer hoeven te voeren met hun vermeerderaar en er financieel ook nog beter van worden.

 • Janssen4

  Gebr.hendrikx,
  Je moet binnen een aantal jaar dan wel de financiële mogelijkheden ervoor hebben. En de ondernemer zal ook verstand moeten hebben van vermeerderen.

 • Gebr.hendrikx

  De tijd zal het ons leren!

 • Richard uit de grensstreek

  Is er niet een te groot verschil in opbrengst prijzen als je met goedkopere biggen (als mester) een beter resultaat boekt.Is koppelgrootte niet overdreven in waarde ik heb liever gezonde biggen.

 • John*

  in europa is een biggentekort, met volle vrachten kan je goedkoper verder weg komen. dat verschil moet betaald. nu steeds meer kleine vermeerderaars de handdoek in de ring gooien moeten steeds meer mesters na de duurdere biggen toe

 • Richard uit de grensstreek

  3 vrachten op een dag van 200 biggen of 1 vracht 1000 biggen in 2 dagen en dan hoelang kopen ze nog zo'n dure biggen in het buitenland.

 • Gebr.hendrikx

  Wij hebben het liefst kleinere koppels biggen.De enige zekerheid die je hebt bij grote koppels is dat ze duur zijn en allemaal goed of juist allemaal slecht

 • joannes

  Precies John*, het is een combinatie van exportvraag, beste biggen, en vooral ook de logistieke kosten en omstandigheden. Die exportbiggen moeten vanuit het hok direct op transport kunnen, in plaats van een dag heen en weer gezeuld te worden om verzameld te worden. Dat komt ten goede aan de conditie van die biggen en geeft een groot voordeel in vrachtkosten. Zelfs de laadcondities kunnen in de prijs meerwaarde leveren. Hou er rekening mee dat dat big pas waarde heeft voor de buitenlandse mester als hij in het hok ligt en gezond vreet. Alle conditie verbeterende maatregelen zijn waarde verhogende factoren die niet met fokken maar met organiseren en lokale omstandigheden te maken hebben. De biggen die van deze bedrijven komen zijn geen eens interessant voor de Nederlandse mester omdat hij het.zich wel kan permiteren de biggen van de bedrijven met mindere logisitieke condities af te nemen. Die biggen gaan niet op een transport wat meer dan een paar uur duurt.

 • John*

  dat dure biggen kopen in t buitenland houd wel, de zeugen populaties krimpen overal flink en de bedrijven hier worden steeds beter exportwaardig. wat natuurlijk niet wil zeggen dat de biggen naar t buitenland gaan maar wel betekent dat er een exportwaardige prijs betaald moet gaan worden. daarvoor mag de mester dan natuurlijk ook grote gezonde koppels biggen voor terug verwachten. Die uniform geleverd kunnen worden en probleemloos de eindstreep halen

 • aarthamstra1

  Na de Multinationals ,zijn nu de middel grote ondernemingen bezig hun hoofdkantoor te verplaatsen naar neutraal belasting kantoortjes .
  Met andere woorden de overblijvers zullen meer en meer belasting gaan betalen.
  Het klopt je hebt je eigen toekomst in de hand.Maar dan moet je je wel stoppen op de gewone manier zaken te doen dat is allang een gepasseerd station . denk eens even aan, hoe de kleine veevoeder industrie , kleine slachthuizen enz. OOK de (gewone) boeren deze ongelijke strijd nog zelf in de hand hebben. Wens ik de boer en kleine en beginnende ondernemer veel sterkte. Hoe veel Belasting betalende bedrijven zIjn er al opgeslokt door neutraal betalende bedrijven??????????????? Een kind kan bedenken dat dit fout moet gaan .

 • joannes

  Natuurlijk houdt dat wel! Fokken in het buitenland met de kengetallen die we hier halen komt niet veel voor, en daarbij en mee concurreren we met de transport grootte, die ook weer efficienties brengen bij de mester, met de buitenlandse lokale fokkers. Lokale fokkers die de kengetallen niet halen en .... de efficienties niet realiseren. Ook in de verschillende rapporten wordt deze ontwikkeling al herkent. Grote mesters, of ¨finishers¨ zoals ze dat noemen, dichter bij de consument en vermeerderaars gespecialiseerd in Noord West Europa, dus Nederland en Denemarken.

 • Richard uit de grensstreek

  Is het niet zo dat dit nog niet nodig is in het buitenland. Dat ze de afgelopen tijd het geld verdiend hebben met de grond die ze vaak daar langs hebben.Waarom zou men in Nederland zo efficient zijn ?Komt volgens mij meer uit noodzaak.

 • joannes

  Precies Richard, natuurlijke selectie, alleen diegene die met die lage biggen prijzen van de mesters kon werken dankzij efficiëntie, beleid en kennis, is nu concurrerend in het buitenland met grote koppels. Dus dank aan de mesters die er eerst, jaren, flink van geprofiteerd hebben.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.