Redactieblog

7 reacties

Braboham met marge

In Brabant wordt gesproken over een beter verdienmodel. Voordat het zover is krijgen boeren echter flink wat extra eisen op hun bord.

In Brabant wordt vanuit Provinciale Staten nadrukkelijk de veehouderij tegen het licht gehouden. 'Transitie naar een zorgvuldige veehouderij 2020' heet het, als voorbeeld voor de rest van Nederland. In Sint-Michielsgestel heeft een club wijze mensen van overheid, sector en actiegroepen bij elkaar gezeten. Ze hebben gesproken over een beter verdienmodel, in harmonie met de omgeving veehouderij bedrijven, verbeteren van vergunningverlening, terug naar community farming, gesloten kringlopen et cetera.
Het klinkt allemaal fantastisch en veelbelovend. Maar wat is dat eigenlijk, duurzame veehouderij? Door welke bril wordt hiernaar gekeken, welke krachten zijn het sterkst, waar ligt de nadruk op? Bij een beter verdienmodel wordt verwezen naar het verbond van Den Bosch van commissie Van Doorn. Als voorbeeld wordt de parmaham genoemd; een 'braboham' met een flinke marge zou moeten kunnen. Het zou mooi zijn als de varkenshouderij samen met zijn afnemers eerst de tijd krijgt om dit model vorm te geven en dan de hervormingen door te voeren. Maar dat zal de volgorde niet zijn. We krijgen sterke beperkingen op bedrijfsontwikkeling en zelfs de stilzitters (bedrijven die in orde zijn en de komende jaren zonder aanpassingen verder kunnen) worden in de transitie meegetrokken. Ik vertaal dat in: kosten maken.
Bedrijven krijgen te maken met de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij (BZV). Deze maatlat gaat de punten tellen die een onderneming moet halen. Alleen bovenwettelijke prestaties tellen en de afspraak wordt dat de provincie de spelregels steeds mag bijstellen. Een voorbeeld: een veehouder die een vergunning wenst moet dat eerst met zijn buren overleggen. Bouwblokken worden bevroren en zijn maximaal uit te breiden tot 1,5 hectare, handhaving wordt nog strenger, uitbreiding kan alleen bij salderen met sloop, er is een lobby vanuit Brabant om varkensrechten te behouden en meer.
Met grote snelheid zal de BZV ingevoerd worden middels een verordening. Als een varkenshouder bovenwettelijke zaken moet doorvoeren, leidt dat tot hogere investeringskosten per dierplaats. De exploitatie van varkensbedrijven is nu al moeilijk rond te rekenen en dan wordt het wel heel ingewikkeld. Het verhaal van ‘meer verdienen, want dat hoort bij een duurzame veehouderij en moet de marge verhogen’ mag morgen uitkomen; toch vrees ik dat we eerst te maken krijgen met nog complexere regelgeving, waarbij ontwikkeling vertraagt en saneren verder de toon zet.
De veehouderij is zeer belangrijk in economische zin. 60 procent van ons handelsoverschot is toe te rekenen aan de agrarische sector, 10 procent van ons bruto nationaal product. Je zou verwachten dat in deze tijden hier goed naar gekeken wordt. Dat wordt wel genoemd, maar beseft men wat de gevolgen zijn van deze acties? Is naar de financiële haalbaarheid gekeken voor individuele bedrijven? Of is het de bedoeling dat veel bedrijven afvallen? Braboham of de gladiolen?

Laatste reacties

 • joannes

  Toen ik dat ¨beter verdienmodel....¨ las moest ik even aan Cyprus denken. Daar zijn ze ook koud gesaneerd met een voor de Cyprioten idee, broodnodig verdienmodel. nb verwoordt door een Nederlandse Minister van Financiën die ook nog een EU verantwoordelijkheid heeft. Politiek doet wat het wil en noodzakelijk lijkt, is duidelijk. En onbemind maakt ongewenst, daar helpt een Braboham weinig aan. Zoals we ooit aan landinrichting deden gaan we nu naar economische verdienmodelen voor landen en provincies die politiek nationaal en internationaal verdedigbaar zijn, zo blijkt. Laten we hopen dat we geen onvergefelijke fouten maken in deze processen want dan is een volksopstand snel ontwikkelt.

 • agratax2

  het feit dat de politiek elk moment van de dag de eisen kan bijstellen, maakt mij niet bepaald gerust. Als varkenshouder zou ik in samenwerking met een slager de naam Braboham maar direct registreren. Heb je in ieder geval de eerste slag gewonnen, heb je de handelsnaam in bezit en je hebt de eisen vastgelegd. Blijkt de Braboham dan een gewild artikel te worden, ben je samen de man. Krijgt de politiek het recht op dit artikel kun je maar beter direct de winst wegschrijven, want dat beteken elke 4 jaar (na de verkiezingen) herziening van de eisen.

 • hietkamp

  De politieke wil dierenwelzijn hoog houden, maar als wij alles heel zakelijk en economisch gaan bekijken dan worden den dieren het slacht toffer, en niet alleen die wij in de stallen houden de varkens, koeien en schapen, maar ook vogels op de landerijen. Maar goed er zijn wel meer kromme dingen zo wil staatbosbeheer ook al geen drijfmest op land alleen maar vaste mest, vanwege hun ruigemest potje die ze dan kunnen aanvragen, maar ook omdat drijfmest aanbrengen zoveel vernield zeggen de heren. Ze hebben nog een jaar met tegen zin toegestaan omdat op veengrond de sleepvoet nog toe gestaan is.

  Dus ja alles wat de politiek bedenkt hoeft niet goed te zijn per definitie, dit gaat weer de hele sector aan en moet iedereen over mee kunnen denken/beslissen ook de boeren verenigingen en niet alleen de NLTO top mannen. Laten wij eerst maar goed definiëren wat duurzaam is en dat hoef je echt niet alleen te zoeken in groter grootst model wat naar mijn idee nu wel gedaan wordt. Waar ook nog rekening moet mee worden gehouden dat voedsel te kort wel op de loer ligt, ze hebben over salderen wat betekend minder dieren, nou ik zie dat zo nog niet. Als China blijft vragen zal er juist meer komen denk ik. Als we een te kort krijgen dan zijn we te laat en zal hier het eten in Nederland duur worden. Ik heb idee nu al dat de supermarkten de prijzen opschroeven en de boer weinig van merkt. Maar goed dat komt door de tijd dat alles nu duurder aan het worden is.

 • aarthamstra1

  Even over leggen met Rabo/ABN Amro of je Boerenbelangenbehartiger voor een
  brievenbuskantoortje om belasting neutraal te werken.

 • aarthamstra1

  Even over leggen met Rabo/ABN Amro of je Boerenbelangenbehartiger voor een
  brievenbuskantoortje om belasting neutraal te werken.

 • vealbg1

  Naar meijn inzien moeten nieuwe concepten van bottum ontwikkelt worden, niet van Top down.....

  We hebben al vele pogingen gehad. Sommige zijn ook gelukt bijvoorbeeld Bland kalfsvlees, Bio-vlees. Verschillende concepten zijn ook weer verdwenen als sneeuw voor de zon, zoals Scharrel-vlees.

  Je kant in mijn ogen geen merk opleggen vanuit de overheid. De overheid gaat het produkt ook niet verkopen. Wel zou kunnen ondersteunen door deze produkten zelf in te kopen voor de eigen kantine.

  Verder blijft de vraag wat veiliger is natuurlijk, € 100.000 op de bank of investeren in een Brabantse Veehouderij....

 • joannes

  Dat laatste in je commentaar @vealbg1 is wat volgens mij velen zich niet afvragen. Ze willen kost wat kost een beroep of een bedrijf doorzetten of beginnen, blazen daarbij een bedrijfsplan op met hun accountant, verwachten dat ze bij de top 25 rendement zullen behoren, en gaan naar de bank! Natuurlijk ook nog lekker gemaakt door de subsidies die er zijn voor het toverwoord ¨duurzaamheid¨. Een toverwoord voor de boeren maar hét Politieke middel om invloed op de investeringen te houden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.