Commentaar

6 reacties

Glas halfvol of halfleeg?

Agrovision-cijfers laten goede voerwinsten over 2012 zien. Dat is echter maar één kant van het verhaal.

Kijkend naar de voerwinst was 2012 een goed varkensjaar. Met een gemiddelde voerwinst van €651 per zeug (inclusief btw) en €88 per gemiddeld aanwezig vleesvarken is aanmerkelijk meer verdiend dan in de afgelopen jaren. Een goede opbrengstprijs voor biggen en vleesvarkens is de oorzaak. Dit is echter slechts één kant van het verhaal. Om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen is minimaal een voerwinst van respectievelijk €620 en €85 nodig. Dan kunnen alle kosten worden betaald, er kunnen vervangingsinvesteringen worden gedaan en er is geld om van te leven. Dus kan gesteld worden dat zelfs in het goede varkensjaar 2012 een groot deel van alle varkenshouders tekort kwam. De anderen konden aan alle verplichtingen voldoen en slechts een select gezelschap verdiende zoveel dat uitbreiden mogelijk is.
Een harde constatering. Ook de groep varkenshouders die inteerde op eigen vermogen heeft het afgelopen jaar hard gewerkt en er alles aan gedaan om het bedrijf goed te laten lopen. Door een te kleine bedrijfsomvang, verouderde stallen, incidentele problemen of management dat tekort schiet, slaagden deze bedrijven er niet in om een gemiddelde voerwinst te behalen.
Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Een klein en verouderd bedrijf mag natuurlijk ook best een lagere voerwinst hebben om toch leuk te kunnen leven. Dat moet dan echter wel een bewuste keuze zijn. Veel zuurder is het als er wel toekomstplannen zijn in combinatie met een beneden gemiddelde voerwinst. Dit gaat helaas op voor erg veel bedrijven. Het is de harde realiteit.
Waar wellicht hoop uit te putten is, zijn de verwachtingen voor dit jaar. Goede verwachtingen voor biggen- en vleesprijzen, een voerprijs waar 10 procent af kan en dalende mestafzetkosten zullen maken dat de saldo’s in 2013 goed zijn. Dat zorgt op korte termijn voor wat lucht. Het zal echter niets veranderen aan de enorme verschillen tussen bedrijven onderling.

Laatste reacties

 • Hogman1

  We zullen dan de eerste 3 maanden van 2013 alvast maar vergeten Guus

 • grolschzetor

  Klinkt allemaal leuk..maar:

  Tussen de cijfers van Agrovision en die van meerdere bedrijfsboekhoudingen zitten grote verschillen in de opgenomen kengetallen en resultaten. Het vergelijken van deze cijfers met elkaar niet te doen, want er wordt vaak op een andere manier wegingen gemaakt, op onder meer het balansverschil. Bij bedrijfsboekhoudingen is er binnen het balansverschil een onderscheid gemaakt tussen aanwas en voorraadverschillen en dat is niet het geval bij Agrovision. De Rabobank en ABN Amro halen beide het balansverschil eruit bij vergelijken met de rest van de sector. Deze is zo wisselend tussen bedrijven dat het anders een verkeerd beeld geeft over de sector.

  Daarnaast zijn er een heeeeeel rideltje aan kostenposten die pas na voerwinst komen en daar zitten zeker significante verschillen in... Kan nog wel even doorgaan, maar de vraag is hoe representatief is deze beeldvorming.... Ik ken zat bedrijven die juist GEEN TOESTEMMING geven tot gegevensverschaffing voor jaaruiteenzetting

 • joannes

  Het is alleen zuur dat de meeste bedrijven in het half leeg deel verkeren. De trend dat het de grote bedrijven ook het leeuwendeel van de varkens leveren betekent dat de ¨helft¨ half leeg veel groter is dan de die van half vol.

 • varkensboerk

  Als je de situatie reëel benaderd kan er volgens mij makkelijk 20% van de voerprijs af komende tijd. Of de mengvoerindustrie het wil is een ander verhaal. Varkenshouders moeten meer druk uitoefenen op de mengvoerleverincier en zonodig switchen om een scherpere voerprijs te realiseren.

 • el

  De voerprijs word vooral bepaalt door de maisprijs op de beurs, vadaag was het op de CME $7.13 per bushel voor korrelmais.dus nog prijs om vrolijk van te worden.

 • Tessa Knots

  Goed verhaal. eerlijk en duidelijk Guus !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.