Boerenblog

5 reacties

Een beetje dom

De consument wil bewust bedrogen worden en gaat af op mooie verpakkingen en productnamen. Het etiket vertelt meestal een ander verhaal.

Prinses Máxima zei ooit de legendarische woorden over Prins Willem-Alexander: 'Hij is een beetje dom'. Deze zinsnede wil ik graag toepassen op de Nederlander. Overigens niet met de bedoeling om hem  te schofferen, maar om zijn ogen eens te openen. Want de Nederlandse consument is enorm hypocriet, bij het abnormale af.

Diervriendelijk vlees
Vraag een gemiddelde Nederlander op een marktplein naar zijn of haar mening over de productie van kippen of varkens en hij zal doodserieus en zonder enige vorm van kennis vertellen dat het met het dierenwelzijn ronduit slecht is gesteld. Op de vraag of hij meer wil betalen als er diervriendelijk vlees wordt geproduceerd, volgt steevast een krachtig ja.

Kwaliteit
Vraag je de consument op het moment dat hij met een afgeladen winkelkar uit de supermarkt komt naar de vleesartikelen die hij heeft gekocht, dan gaat er een wereld voor hem open. Hij heeft bewust een ‘boerenleverworst’ gekocht. Een mooie naam die kwaliteit suggereert. Een authentiek fotootje van een boerderij staat op de verpakking. Prima toch?

Etiket lezen
Maar als je het etiket erop naleest, schrik je je te pletter. Zie ook de foto. Er staan maar liefst achttien ingrediënten op! Achttien! Aardappelzetmeel in een worst? Varkenshemoglobine en varkenscollageen zitten er ook in. Hemoglobine is bloedeiwit. Collageen is lijmvormend eiwit uit de varkenshuid. Dus met dat spul valt de worst niet direct uit elkaar van al het toegevoegde water en zout. Blijkbaar wordt er allerlei spul in die worsten gestopt. Dat moet ook wel, want zo’n worst kost niks.

Bewust dom
De naam boerenLEVERworst is ook niet helemaal terecht. 40 procent lever zit er maar in. Dat is natuurlijk vreemd. Dit zijn de duistere praktijken van de supermarkten, die als doel hebben een zo goedkoop mogelijk product aan de 'domme consument' te verkopen. Ik ben bang dat als er diervriendelijk vlees wordt geproduceerd en vlees dus duurder wordt (dat moet anders blijft er geen dierhouder over) supermarkten nóg minderwaardiger producten laten maken, omdat de worst anders te duur wordt voor de hypocriete Hollander. Dan wordt de boerenleverworst een nepworstje met 25 procent lever. De consument wil bewust bedrogen worden. Hij is bewust een ‘beetje dom’, want als hij een beetje zou lezen, kan hij alles op het etiket zien. Maar ja, het is zo lekker goedkoop en drie keer per jaar op vakantie gaan om in de buurt de status hoog te houden is ook duur...

Laatste reacties

 • Bison

  Betekenis van 'Dom'
  1 behoort aan god
  2 kathedraal
  3 Lord(in latin)
  4 dienstbode
  5 Document Object Model
  6 zijnde van fijne kwaliteit.
  En zo zijn er nog een stuk of wat,maar niks over dom als in de mens

  Maar als je bedoelt dat de gemiddelde consument zijn/haar hersens niet veel gebruikt dan moet ik je gelijk geven.LOL

 • joannes

  Als je geen verstand van worstmaken hebt moet je er niet over gaan schrijven! Dat is pas Dom! Zwoerd, of varkenshuid, wordt al eeuwen gebruikt bij de leverworst productie en is een natuurlijk bindmiddel voor de stevigheid van de worst. En..... wanneer je er meer dan 40 % lever in doet naast natuurlijk varkensspek is die worst niet meer herkenbaar als de ouderwetse boerenleverworst en niet meer eetbaar zo bitter als hij is. Kortom, het gebrek aan kennis is ook bij jouw een probleem geworden, en zeker wanneer je er dan als een ¨deskundige¨over gaat schrijven.

 • Noordam2

  liever Kips leverworst dan......................

 • Mels

  Joannes,wil jij niet begrijpen waar de schrijver dezes naartoe wil.Man lees eens tussen de regels ofwel begrijpend lezen,ik heb met een glimlach zitten lezen omdat dit de enige waarheid is.Confronteer de consument hier eens mee zou ik zeggen.

 • joannes

  Beste Mels als je naar cynische, cryptische etiket texten , en uitleg, wil en daarvan kan genieten zul je vele mede Nederlanders moeten opleiden! En ja, ik wil een column die deze nieuwe maatschappij van gebruiks beschrijvingen, recepten, en bijgeleverde garantie bewijzen op de hak wil nemen niet begrijpen. Niet begrijpen om de simpele reden dat er dan weer een over ambitieuze journalist zal zijn, die zijn opleiding gevolgd heeft in deze computer en overinformatie tijdperk, er een punt van maakt, dat in leverworst lever behoort te zitten en geen aardappelmeel, water en varkenshuid. Op zeker dat er bladen zijn die, alleen voor het spectakel, het graag publiceren!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.