Redactieblog

35 reacties

Slim boeren bespelen

De varkenshouderij is een krimpmarkt, waarin het gaat om de laagste prijs. Goede marketing helpt bedrijven in de periferie hun marktaandeel te verstevigen.

Deze week zijn de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Venray (L.). Ruim 300 standhouders doen meer dan ooit hun best om bestaande klanten te binden en nieuwe te werven. Dat is geen eenvoudige opgave. Het aantal veehouders daalt gestaag. Daar komt bij dat de varkenshouderij erg kostprijsgedreven is. Wie dus zaken wil doen, moet met een scherp bod komen. Daar hebben alle bedrijven in de periferie mee te maken, of het nu gaat om stalinrichters, leveranciers van genetica of veevoederbedrijven.

Goede marketing
Een goed middel om de omzet uit te breiden, naast een scherp bod, is goede marketing. Bedrijven geven daar op uiteenlopende wijze invulling aan. Nogal wat mengvoerbedrijven trachten indruk te maken door een grote 32 tons bulkwagen op het beursterrein te plaatsen. Een weinig creatieve oplossing om de aandacht van (potentiële) klanten te trekken, in mijn optiek.
Veel spraakmakender is de actie van varkenshandelaar Jan Schuttert. Hij biedt €1,90 per kilo voor Piétrains, levering in juni, juli of augustus dit jaar. Voor niet-Piétrians biedt het handelsbedrijf €1,82 per kilo in dezelfde periode. Het gaat om volle vrachten en dieren die QS-waardig zijn, geschikt dus voor export naar Duitsland. De actie van Schuttert is creatief, maar ook aantrekkelijk. De genoemde prijs is best. Daar komt bij dat de voerprijs naar omlaag neigt. Verkopen die varkens, lijkt me.

Veel te leren
Duidelijk is dat veel bedrijven in de periferie zodra het aankomt op marketing en communicatie nog het nodige kunnen leren. Dit heeft zowel betrekking op het naar buiten brengen van het nieuws, als de inhoud van de boodschap. Boeren laten raden naar de naam van verschillende veevoergrondstoffen in een aantal cilinders of hoeveel varkens het bedrijf het afgelopen jaar slachtte, spreekt niet echt tot de verbeelding.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Jan Schuttert is niet gek, is dezelfde prijs die vorig jaar ook ongeveer opbracht.

 • arkova

  bob,durf jij het te bieden?

 • veluwsboertje

  ben ook op de beurs geweest,vind het een mooi aanbod ,ook tegen een
  andere handelaar hier over gesproken deze wilde 2 cent meer geven
  alleen mag ik dan niet kiezen welke maand

 • vladeuze

  Laat Jan maar lopen, die weet wel wat ie doet!

 • boerkebrabant

  ik vind het ook een slimme zet, maar volgens mij zit er meer achter, ik denk dat de varkenshouderij het zat is om 170 euro te investeren in een slachtrijp varken en nadien maar hopen dat de opbrengt gelijk of hoger is als de kostprijs is. ik denk dat de tijd rijp is om varkens te gaan verkopen voor ze ingelegd zijn, je kan dan je voer inkopen voor 4 maanden en kan zo je voerwinst uittellen, vroeger was dat minder noodzakelijk, doordat we af en toe eens goede jaren hadden, de tijd is veranderd, en dan is deze actie van schuttert(wat nog een vervolg krijgt, zoals ik begreep in de stand van schuttert) een hele goede en bijzonder noodzakelijk om in de toekomst nog voldoende varkens aan de slachthaak te krijgen.

 • sjaakie

  Als ie het lef had dan biedt meteen een prijs vanaf 1 maart maar dan hoorde niks!! Watjes

 • info141

  @boerkebrabant. Ben het eens met je gedachten. Het geeft ook aan dat, als de primaire sector (vooral de kleinere en middelgrote bedrijven, de groten hebben reeds genoeg macht bij het slachthuis) haar varkens, via een verkoopburo, die namens een dan grote groep varkensbedrijven (en belangrijk leverancierspotentieel voor de slachterijen) spreekt, laat vertegenwoordigen en een andere prijsvorming (4 maanden voorafgaand aan de levering) afdwingt, er nu kansen liggen !!! De toekomst zit hem in een betere planning en afstemming tussen aambod en behoefte, dit is zowel in het voordeel van de boeren als de slachterijen.

 • joannes

  Hij leest ook de boerderij, en ... hij heeft meer markt informatie dan de varkensmesters. Dan is het geen kunst of risico de beste vleesvarkens in volle wagenladingen vast te leggen. De varkensboeren zouden met deze infomatie moeten kunnen handelen! Daarbij, speelt hij waarschijnlijk onder één hoedje met een grote varkensslachterij! Het is misbruik van voorinformatie!

 • alco1

  Johannes. Is dat die marktinformatie waar je die vraag en aanbod mee aan elkaar wil afstemmen?

 • joannes

  @alco1, ik weet niet welke informatie hij gebruikt en heeft maar dat hij meer weet dan de varkensmesters waar hij nu de varkens van wil vastleggen is voor mij zeker! Het zou een slecht ondernemer zijn om zulke aktie te ondernemen zonder informatie. En.... ja ik zou deze informatie algemeen bekend willen maken voor de varkenshouders, informatie waarmee ze hun arbeid en kosten kunnen afstemmen op verwachte vraag, zodat verliesperiodes ontweken worden, en er niet onder de kostprijs wordt gewerkt; Maar met een gezonde marge!

 • tc

  Lul maar , prima beurs sinds tijden.

 • kalkar

  Helemaal mee eens joannes. Termijnmarkt ligt onder de 1,80 Dus hij kan ze niet afdekken voor deze prijs. Behalve boeren lapt niemand geld bij, een handelaar zeker niet. Nu even verder denken. Hij heeft gewoon opdracht van een slachterij gekregen om met dit voorstel naar de boer te komen. Niks stoers aan. Ondertussen vult hij ook weer zijn zakken. Nu weer even verder denken. Stel ze harken op deze manier 100.000 varkens binnen. Stel overige 90 % moet gewoon via de zmp ingekocht worden. Wat gebeurt er dan met de zmp of de hausprijzen van de zomer? Die wordt voor deze bulk zo laag mogelijk gehouden. Dit spelletje wordt al jaren gespeeld door de slachterijen. Maar dan duur inkopen in b.v. Belgié, dan kan de prijs in Nederland voor de massa laag worden gehouden. Dus boeren niet hieraan meedoen want dan zal de normale prijs van de zomer veel lager blijven. Verder denk ik dat de boerderij gesponserd wordt door onze grote vriend, want de kwijl over hem loopt eruit. Dus Keesje wees eens wat objectiever en kritischer. Daarvoor ben je journalist. Alleen joannes ziet het als één van de weinigen goed.

 • boerkebrabant

  melkertje, mischien is dit wel een begin van anders varkenshouden, met een beetje positief denken zou het zo maar kunnen, voor mij staat wel vast dat we hem wel een kans moeten geven en hopen dat meer afnemers deze lijn volgen

 • info141

  Ik ben van mening dat het initiatief van de boeren moet komen, zodat je het in eigen hand houdt !! Dat kan, als je maar zorgt dat je namens een machtsblok (grote meerderheid) spreekt. Nieuw prijssysteem, waarin 4 maanden voorafgaand aan de levering de prijs wordt bepaald.

 • info141

  Ik ben van mening dat het initiatief van de boeren moet komen, zodat je het in eigen hand houdt !! Dat kan, als je maar zorgt dat je namens een machtsblok (grote meerderheid) spreekt. Nieuw prijssysteem, waarin 4 maanden voorafgaand aan de levering de prijs wordt bepaald.

 • joannes

  @boerkebrabant, en wat wanneer deze handelaar met een grote Duitse Slachter samenwerkt, die met deze methode gewoon de beste varkens alvast even vastlegt? Het effect is simpel! De concurrenten van die grote Duitse Slachter hebben betrokken varkens niet en werken daarmee net iets inefficiënter wat hen weer op achterstand zet. Zijn strategie om maar vooral te blijven betaan. Ik heb niet het idee dat hij het doet voor de boeren. Daarbij het risico voor de komende zomer lijkt mij voor hem niet zo groot om de volgende reden: De EU zeugen huisvestings veranderingen! Wie een beetje door zoekt op internet en leest, weet dat er deze zomer schaarste komt, al laat de beurs dat niet zien, waarschijnlijk omdat niemand de tijd neemt om gericht rapporten en berichten door te nemen. Hierbij een pdf file van een studie die 3 senarios presenteert. Duidelijk is dat in geen enkel senario de prijzen dalen de komende zomer. Men vraagt zich alleen af hoe hoog ze zullen stijgen en welke slachterijen er zullen sneuvelen. http://www.bpex.org.uk/article.aspx?id=302042 Dus wanneer die grote slachterij de varkens al heeft, kunnen die andere slachterijen iets sneller de deuren sluiten.

 • kalkar

  Zo is het joannes, natuurlijk staat er een partij achter hem die de risico's neemt. Heeft iemand wel eens een handelaar meegemaakt die verlies maakt? Ik niet.
  Dus boeren wees kritisch en volg niet zo slaafs, anders word je bedonderd waar je bij staat.

 • joannes

  @tc, een ........hand is gauw gevuld blijkbaar!

 • boerkebrabant

  een kinderhand is gauw gevuld, maar met 1.90 voor 3 maanden kan ik tevreden zijn, en wanneer zijn de varkens de laatste jaren 3 maanden gemiddeld 1.90 geweest?

 • joannes

  @boerkebrabant, je werkt in de haast mee aan het plan van die Grote Slachterij, de concurrentie er uit te concurreren waarmee je voor de toekomst weer minder keuzes hebt om een goede prijs te ontvangen of op z´n minst nog strakker geleid wordt door zijn oligopolie beleid. Lees dat rapport eens waar ik de link van gegeven heb in #16

 • bucks

  Ik heb die Schuttert horen praten op een bijeenkomst van Hoogenkamp samen met Cor van Doorn hij zei toen ook al dat hij 2.00 euro wilde geven als iedereen aan hem de varkens verkocht. Ik ben bang als je zaken met hem gaat doen dat het eerst een poosje goed gaat en dat je dan geld toe moet geven.

 • joannes

  Het is de strategy van de griekse filosoof Plato waarmee hij bewees dat je met nadenken en strategie de markt beheerst, hij kocht met geleend geld in de winter alle olijfmolens boven de marktwaarde, om ze vervolgens te verhuren toen de oogst geperst moest worden.

 • boerkebrabant

  ja, zoals het de laatste jaren gaat zijn we zeker tevreden?

 • joannes

  Geen appels met peren vergelijken @boerkebrabant, de historie is niet meer te wijzigen maar zal zich ook niet herhalen op dezelfde manier. Elk jaar heeft wel zijn incidenten; waar het om gaat is dat je invloed krijgt op je eigen werk en vooral de verkoop prijzen. Zoals in dit verhaal voorgestelt, krijg over 3 maanden een goede prijs voor wanneer je dat met de historie vergelijkt maar die Grote Slachter werkt voor zichzelf en kiest nu alvast zijn beste varkens voor de beste positie over 3 maanden omdat hij informatie heeft die hem de garantie geeft dat hij er aan verdient, mogelijk op 2 manieren: 1) de varkens zijn goed geprijst voor dat moment en 2) hij heeft de beste varkens en zijn concurrenten moeten meer of hetzelfde betalen voor mindere of slechtere logistiek condities. WIe denk je dat er hier op achterstand gezet wordt in dit voorstel? Alle NL slachterijen want wanneer de varkens echt duur zijn moeten die betalen voor de overgebleven varkens.

 • drientje

  Feit is ook dat Jan Schuttert deze drie maand zijn 'eigen varkens '' verkoopt.
  Dat is toch net even anders dan dat je varkens verkoopt voor de commissie.

 • cillessen

  Een spraakmakende beursaktie is het zeker. Veel beter als de standhouder die maar staat af te wachten wat dat zie je ook veel. Van aktie komt ook reaktie en daar gaat het om. Verder vind ik het niet belangrijk wat Schuttert verdient. Veel belangrijker is wat de verkoper (varkenshouder) onderaan de streep ontvangt.

 • BoB de Bakker

  Nog ff en dan heb je ook maar twee of drie grote handelaren over. Let op, Jan Schuttert bied dit geld voor volle vrachten en QS waardig. Wat brengt een zo'n volle vracht nu op?

 • putten

  niet verkopen die varkens, als hij weet dat hij met 1.90 los komt dan worden ze meer waard dan dat. die winst kun je ook zelf opstrijken.

 • zeugenbedrijf1

  definitie van een handelaar:
  iemand die transactie's verricht met het doel hiermee winst te behalen .....

 • info141

  Als het merendeel van de boeren blijft denken dat hij slimmer is dan de buurman, zal er niks veranderen. Slechts met samenwerking tussen de boeren, het omkeren van het afrekensysteem en transparant overleg met de slachterijen kan er structureel iets veranderen, zowel ten gunste van de primaire sector als ten gunste van de vleesindustrie. De varkensvleesindustrie is totaal niet vergelijkbaar met de kalverindustrie, maar er zijn veel lessen te trekken uit die kalversector.

 • boerkebrabant

  ja, veel boeren zetten hun rente vast, kopen stroom in voor een aantal jaren. maar varkens en voer, ver en inkopen voor een langere tijd, ho maar. je zal toch eens een stuiver te weinig beuren. alle ander dingen is maar konijnen geld en de grote dingen leggen we bij het casino neer

 • info141

  @boerkebrabant En precies zo is het !! Als de varkens geslacht zijn, wordt er afgewacht wat er voor betaald wordt. Dat kan en moet anders. 4 maanden voorafgaand aan de slacht de prijs afmaken. Door samenwerking. En dat kan, maar moet wel professioneel. De boeren moeten de sturing gezamenlijk in eigen hand nemen en niet individueel overdragen aan de slachterij !!

 • Voort Gang

  Zeer grote varkensbedrijven beuren al een toeslag boven de beursprijs. Hun prijs zit nu al op €1,85. Voor 5 cent extra heeft de handelaar al een deal.

 • pietje31

  Schuttert koopt gewoon adressen, niet meer en niet minder.
  Boeren verkopen varkens; hij hoeft alleen met de afrekening langs te gaan. Maw. hij is binnen. Niet maanden langs rijden en koffiedrinken en vervolgens nog geen varkens op geschreven. Voor een paar cent de kilo, als het hem al geld kost, heeft hij een actueel klantenbestand van mensen die gevoelig zijn om te switchen. Briljant gedaan.

 • evanderpasch1

  Waarom geen varkens op termijn markt kopen als je denkt dat ze boven de 1,85 uitkomen

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.