Commentaar

1509 x bekeken 3 reacties

PRRS samen aanpakken

Ervaringen uit de Verenigde Staten leren dat aanpakken van PRRS geen kwestie van vrijheid, blijheid is.

PRRS is varkensziekte nummer 1. Dat geldt voor Noordwest-Europa, en nog sterker voor de varkenshouderij in de Verenigde Staten. De sector in de VS lijdt jaarlijks €810 miljoen schade door de virusziekte. Vanwege de enorme bedreiging die de ziekte is, werken varkenshouders in de VS steeds intensiever samen om de problemen het hoofd te bieden.
Uitgangspunt voor de Amerikanen is het samenwerken in een regio. Binnen dit gebied wordt geprobeerd om de infectiedruk te verlagen. Varkenshouders, dierenartsen en transporteurs werken hieraan mee. Er zijn in totaal twintig ARC's (Area Regional Control) actief in de VS. Binnen elke ARC worden de infectiekansen verkleind, of wordt het virus volledig geëlimineerd. In dit verband is het zelfs mogelijk om een besmet bedrijf dat een grote bedreiging vormt voor andere bedrijven leeg te draaien. Dit wordt betaald uit collectieve middelen.
Nu Nederland: ook hier worden stappen gezet om PRRS te bestrijden. In de eerste fase van het project worden de bedrijven gemonitord, met als doel de uitgangssituatie voor de PRRS-besmetting vast te stellen. Aan de proef nemen 57 bedrijven in Noord-Nederland deel. Tot zover het goede nieuws. In het gebied liggen ook 35 bedrijven die niet meedoen aan de proef. Dat is gevaarlijk, gelet op het sterk infectieuze karakter van PRRS. De kiem kan zich door de lucht 10 kilometer veplaatsen. Daarom maken de Amerikanen zich ook zo sterk voor een gezamenlijke, regionale aanpak.
Hiermee is niet gezegd dat individuele bedrijven geen stappen kunnen zetten. In Boerderij Varkenshouderij leest u het verhaal van familie Van de Pavert. Door binnenkomende lucht te filteren en een strikt hygiënebeleid te voeren weet zij de PRRS-kiem buiten te houden. Toch blijven ook hier de risico's op de loer liggen. Om echt succesvol te zijn zullen boeren, dierenartsen en transporteurs ook in Nederland de handen ineen moeten slaan.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Is PRRS het grootste probleem in NL of de Streptococ ???

 • bertes

  het geld gaat naar de onderzoekers en de advies mensen. en de boer gaat meer produceren, met lagere opbrengst tot gevolg.

 • Bison

  Het zal nog wel erger worden met die ziektes naarmate de wereld populatie groeit en om meer en meer voedsel vraagt
  Moeder natuur probeert de schade aan de planeet in te dammen en zal het uiteindelijk wel winnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.