Redactieblog

2 reacties

Magazijn of hotel?

Schippers Bladel presenteerde deze week zijn nieuwe concept voor een meer hygiënische en schone varkenshouderij. Het concept is bedoeld voor de kraamfase en de biggenopfok. Met een geheel nieuwe vorm van houderij onder zeer hygiënische omstandigheden wil Schippers de biggensterfte en het antibioticaverbruik terugdringen.

Het concept gaat uit van verplaatsbare kunststofhokken. Deze worden naar de verzorger toegebracht via een volledig geautomatiseerd intern transportsysteem. In de afdelingen wordt een deel van het toezicht geautomatiseerd. Daarvoor wil Schippers camerasystemen gebruiken die ook worden gebruikt in anti-inbraakalarmeringssystemen.
Het nieuwe concept heeft onmiskenbaar voordelen. Voor de verzorgers zit er een stuk arbeidsverlichting in. Op een groot bedrijf met zo'n 1.000 zeugen loopt een verzorger al gauw 10 kilometer per dag. Door de hokken verplaatsbaar te maken en naar de verzorger toe te brengen wordt die belasting een stuk kleiner. De hygiëne in zo'n kunststofhok met afgeronde hoeken wordt zeker een stuk beter. De mest wordt sneller verwijderd. Ook dat heeft grote voordelen. Het stalklimaat wordt een stuk beter. De inrichting van de hokken laat Schippers over aan de stalinrichters. Zaken als vloerverwarming, en een geïntegreerde biggenblazer kunnen worden ingebouwd. Reinigingswater komt niet meer in de mestkelders terecht. Het wordt opgevangen en hergebruikt. De varkens zullen het prima hebben in de kraamhokken en ook tijdens de biggenopfok. De verplaatsbare hokken kunnen in meerdere lagen in de afdelingen worden neergezet.
In dat laatste zit de bottleneck, zeker als het om het imago van de varkenshouderij gaat. Het zal voor de dieren niet zo veel uitmaken. Het publiek en de maatschappij zullen er tegen steigeren. Het gevaar is groot dat het over komt alsof de dieren als dingen worden beschouwd die je gestapeld in stellingen kunt wegzetten. Die kant moet het niet opgaan. Dat wordt maatschappelijk niet geaccepteerd. Kortom: Schippers heeft een concept gelanceerd met goede ideeën en elementen; de definitieve vorm die het geheel moet krijgen is nog niet uitgekristalliseerd. Wordt het een varkensmagazijn of een kraamhotel voor zeugen, is grofweg de vraag. Dat aspect moet zeker een heel belangrijk onderdeel worden van het onderzoek dat Schippers het komende jaar wil doen naar het concept.

Laatste reacties

  • agratax2

    In Nederland zal de burger gaan steigeren als we de varkens net als mensen gaan stapelen in hoogbouw. Maar of Schippers geen markt zal vinden over de grens? Ik denk, dat in het overvolle Azie ze wel eens een grote markt kunnen krijgen voor deze stapelstal.

  • John*

    ik vind het idee van de bakken hartstikke goed. en draagt ook zeker bij aan de kraamstal van toekomst maar zou er persoonlijk een andere invulling aan geven. maak t station rijdend en ga met een soort dixie stofzuiger rond. Bij het spenen gaan de biggen met de bak en ondervloer naar de biggenopfok en wordt er een nieuwe bak met roostervloer onder de kraambox gezet. kraamhok volledig aan de muur gemonteerd en opklapbaar zodat deze goed te reinigen is. Als er interesse is om mee een proef op te zetten houd ik me aanbevolen. De magazijnen zouden anders een grote stofzooi worden en techniek in een varkensstal moet simpel en storingsvrij zijn. En daarbij als er zou geen techniek onder de grond nodig is en je altijd verse mest hebt voor de vergisting zie ik wel voordelen!

Of registreer je om te kunnen reageren.