Boerenblog

9 reacties

Eén jaar in Canada

Al meer dan een jaar zit ik nu in Canada. Twee jaar geleden maakten mijn vrouw en ik de keuze om naar Noord-Amerika te gaan voor een nieuwe uitdaging. Die uitdaging vond ik bij Schippers Canada als salesmanager voor Oost-Canada.

Het vertrek kunnen we ons nog herinneren als de dag van gisteren. 31 augustus 2012 kwamen we aan in Canada. Na het weekend maakten we kennis op school, de dag erop begonnen de kinderen daar gelijk. Mijn baan begon ook meteen en mijn eerste taak was een auto kopen en deze aan het rijden krijgen. De eerste maanden vlogen voorbij. Alles was nieuw en we ontmoetten elke dag veel nieuwe mensen; ik in mijn werk en mijn vrouw Arianne en de kinderen op school en daar omheen. De kinderen hadden het erg naar hun zin op school. De taal was na een tijdje geen enkel probleem, dat is iets om trots op te zijn.

Niet vaak naar kantoor
Schippers Canada is al tien jaar actief in de Canadese intensieve veehouderij met producten die we overbrengen vanuit Europa. Het hoofdkantoor zit in Lacombe, Alberta. Dat is 3.000 kilometer ten westen van waar ik zit, dus ik zeg altijd 'daar hoef ik me niet vaak te melden'. Ik heb dagelijks contact met mijn collega's daar via telefoon of e-mail. We werken als een team over heel Canada en hebben sinds dit jaar een mooie up-to-date website en zijn actief op Twitter en Facebook.

Veel emigranten als klant
We hebben veel Nederlandse emigranten als klant, maar krijgen ook steeds meer Canadese klanten, veelal ook emigranten, maar dan van langer geleden. Na een jaar is er een tweede vertegenwoordiger bij gekomen. Wij zijn langzaamaan aan het rondkijken naar een eigen huis. Alle kinderen zitten nu fulltime op school en Arianne helpt daar twee dagen in de week. Ze vindt dat ontzettend leuk en leert de taal en het schoolsysteem beter kennen.

Ruimte om te ondernemen
Wat missen we hier zo ver weg van Nederland? Dat is een goede vraag. We hebben hier alles wat we nodig hebben. Natuurlijk missen we onze familie en vrienden uit Nederland maar met Skype, e-mail en Facebook lijkt die afstand helemaal niet zo groot. Het is echter niet mogelijk even op de koffie te gaan als iemand jarig is of even een pilsje te pakken. Maar dat kan hier ook met de nieuwe mensen die we hier ontmoet hebben. Waar we van genieten is de ruimte en de rust in dit land. En voor agrarisch ondernemers is hier nog ruimte om te ondernemen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hallo,
  Kan je vrouw daar ook betaald werken of is het meer meedraaien als vrijwilliger. Heeft ze een achtergrond in het onderwijs?

 • fransderondhoeven

  zuperboer het gaat niet alleen om werken maar om de manier van leven ik wens je veel geluk en plezier in je werk daar groetjes van een neef van je vader

 • Zuperboer

  Ik stel een vraag zonder enig bijbedoeling, daar zijn forums voor.

 • WAdenHartog

  Hier is genoeg werk te krijgen. En als ondernemer de overheid weet dat die onmisbaar zijn. We hebben hier een gesloten bedrijf en doen zaken met Paul. Hij weet waar hij over praat. En devproducten zijn goed en concurreerend. Als je hier woont en werkt wil je niet meer terug naar Nederland.

 • Zuperboer

  Ik vroeg me af of je als not-native met nederlandse onderwijspapieren in bv. Canada of de USA volwaardig mee mag/kan draaien in het onderwijssysteem als leerkracht. That's my simple question. Got it. en @jasper werk is er overal ook in Nederland voor wie werken wil.

 • Jan-Zonderland

  Hey Paul, daar ben je dus. Welkom als mede blogger hier. Ik kijk uit naar meer van je verhalen, jij komt vast veel leuke dingen tegen onderweg.
  En de schuimlans + middel werkt perfect!!!! Willen nu al niet meer zonder dat ding.
  Groeten en kom maar weer eens op de koffie.

 • ed12345

  Paul ik zit hier nu 34 jaar .Vooral dat laatste ruimte en rust is kenmerkend ,voor NLers naar het volgende dorp rijden overdag en gewoon niemand tegen komen is hier heel normaalEn special voor landbouwers in het algemeen er is veel minder regelgeving en wil je een andere bedrijfstak beginnen is dat meestal niet zo moeilijk Als je deze kant uit komt wip je maar eens aan voor de koffie Hoe bij ons te komen vraag maar even aan Jan

 • ed12345

  Zuperboer er zijn wel leerkrachten uitwisselingen maar dat zijn vaak Fransen of Engelsen en dan als taal leraar

 • erpelteler

  Haha, schuimlans en onstmettings middel en truck cleaner! Hebben wij ook Jan, helemaal in alberta gaat t ook goed met schippers....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.