Boerenblog

Btw op vlees omlaag

Het torenhoge Hongaarse btw-tarief van 27 procent moet voor vlees omlaag. Als vleesliefhebber moet ik hier van watertanden.

De Hongaarse regering wil met de btw-verlaging de vleesconsumptie aanjagen. Hongarije heeft het vak 'boer' nog respectvol op de politieke agenda staan, iets waarvan de Nederlandse overheid lijkt te gruwelen. Boeren lijken in Nederland te worden weggezet als een onwenselijke groep van ondernemers. Dit terwijl de landbouw een van de schaarse lichtpuntjes is in de gitzwarte Nederlandse economie.

Zwarte handel
Een ander belangrijk punt om de btw op vlees te verlagen, is het inperken van de zwarte handel. Een groot deel van het vlees wordt zwart verkocht, de gehele keten door. Zwarte biggen, zwarte vleesvarkens, zwart voer, zwart vlees, en zwarte piet. Oeps, die laatste hoort niet in het rijtje thuis! Ik lach me de onderbokse (Twents voor onderbroek) vol van het lachen. Een discussie of zwarte piet wel mag... Zelfs de Verenigde Naties bemoeien zich ermee. Is het niet dezelfde VN die de andere kant opkijkt bij de oorlog in Syrië?

Maar goed, terug naar het zwarte circuit. De 27 procent btw nodigt natuurlijk uit tot het besodemieteren van de Belastingdienst. Niet goed te praten, wel logisch als je weet wat mensen hier verdienen. Wellicht dat het verlagen van het btw-tarief naar 5 of 10 procent het zwarte circuit verkleint en het niet meer interessant maakt om een autootje vette varkens zwart te verkopen.

Benzine goedkoper dan diesel
De brandstof voor auto's is interessant. Benzine doet omgerekend €1,35, terwijl diesel €1,40 kost. Ja, u leest het goed, benzine is goedkoper dan diesel. En diesel is net zo duur als in Nederland. Opvallend. Men zegt altijd dat diesel hier zo duur is in verband met het vele vrachtverkeer dat door Hongarije rijdt. Dat de economie van Turkije sterk groeit, is te zien op de Hongaarse autobanen. En ook Roemenië en Bulgarije geven gas. Tegenwoordig zie je zeer veel autotransporters: met grote Hongaarse fabrieken van Suzuki, Opel, Audi en Mercedes groeit dat sterk. Ik vind het mooi om al die vrachtwagens in colonne op de autobanen te zien: dat geeft aan dat er wat gebeurt. Gas d'r op!

Of registreer je om te kunnen reageren.