Commentaar

3 reacties

Wildgroei aan additieven

Additieven toevoegen aan voer of water kan nuttig zijn. Goed onderzoek naar toevoegmiddelen is wel een must.

Om de gezondheid van de dieren te verbeteren en het antibioticagebruik te drukken, komen de laatste jaren steeds meer voer- en drinkwateradditieven op de markt. Vorige week stonden op de beurs in Hardenberg (Ov.) tientallen stands van bedrijven die zuren, kruidenextracten, probiotica en vitaminepreparaten aan de man proberen te brengen. Veel bedrijven willen een graantje meepikken van deze groeimarkt. Varkenshouders zoeken op hun beurt naar middelen die op hun bedrijf van toegevoegde waarde kunnen zijn. Het valt echter niet mee om te bepalen welke middelen dat zijn.
Veel producten hebben zich inmiddels bewezen, maar er zijn evenzoveel producten waarvan de werking twijfelachtig is. Het lastige is dat er maar weinig specialisten zijn die varkenshouders van een objectief, deskundig advies kunnen voorzien. De gemiddelde voerverkoper of dierenarts heeft weinig kennis van de werking van additieven. Dat heeft ook te maken met het feit dat darmgezondheid en alles wat daarmee samenhangt relatief nieuw onderzoeksterrein is. Veel bedrijven storten zich op onderzoek, wat leidt tot een grote hoeveelheid publicaties, meningen en commerciële boodschappen.
Varkenshouders die middelen inzetten, doen er daarom goed aan producten te gebruiken die zich al hebben bewezen in het veld. Vraag leveranciers van additieven naar resultaten van proeven. Deze onderzoeken zijn bij voorkeur onder Nederlandse omstandigheden gedaan.
Om te testen of het product op uw bedrijf daadwerkelijk doet wat het zou moeten doen, is het verstandig een eigen experiment te doen. Gebruik het additief eerst in één afdeling en vergelijk de resultaten met een andere afdeling. Zo is snel te zien of het middel daadwerkelijk aanslaat. Ga bij het inzetten van een additief dus weloverwogen te werk. Koop niet zomaar iets op basis van allerlei mooie verhalen, hoe groot die verleiding ook kan zijn op het moment dat het echt niet goed draait in de stal.

Laatste reacties

 • janskip

  Guus,

  ik gebruik zelf Biovitall en daar liggen goede rapporten onder van Nederlandse en duitse onderzoekers WUR en Gent.
  Ook het resultaat bij mij is verbluffend net als bij mijn collega bij zijn reportage vorige week in de Boerderij 'Gezondheid als Speerpunt rendeert'
  Leverancier staat er niet bij in het artikel ik bestel het via VitaDos en krijg er ook nog een goede adviseur bij met praktijk kennis

 • agratax2

  Waarom zijn additiven nodig? Is het voer in totale -onbalans- of bestaat het uit grondstoffen waar bepaalde voedingsstoffen niet in aanwezig zijn of niet opneembaar zijn? Ik kan me voorstellen dat RR mais en soya als grondstof een voer levert waarin verschillende metalen niet voor de dieren opneembaar zijn wegens niet vrijkomen tijdens de vertering.

 • probe14

  Ach ach reactie 1 is alweer zo'n leverancier die een slaatje wil slaan. Parasitair gedrag van bedrijven die zelf eens een poosje varkens moest gaan houden

Of registreer je om te kunnen reageren.