Redactieblog

7 reacties

Mosterd na de maaltijd

LTO gaat bijpraten met Deutscher Bauernverband. Thema daarbij zijn de welzijnsakkoorden. De timing is beroerd.

Binnen niet al te lange tijd is er overleg tussen LTO en het Westfälisch-Lippischer Landwirtschaftsverband (WLV), het LTO West van Duitsland. Tijdens het overleg zal het gaan over de akkoorden met de retail voor verduurzaming van de varkenshouderij die de belangenbehartigers in beide landen sloten. In Duitsland heet het Initiative Tierwohl, in Nederland zijn het de CBL-inkoopvoorwaarden voor varkensvlees. Tussen het Nederlandse en Duitse initiatief lopen veel parallellen. Maarten Rooijakkers, vakgroepvoorzitter varkenshouderij, is ook aanwezig tijdens dit bilateraaltje. Hij geeft te kennen graag te willen leren hoe de Duitse aanpak is.

Te laat
Rooijakkers had beter dit voorjaar naar Duitsland kunnen reizen, of hij had later moeten instemmen met een akkoord in Nederland. Wat in de LTO-overeenkomst ontbreekt en wat de Duitsers wel hebben afgedwongen, is een vaste vergoeding per varken als tegemoetkoming voor de gemaakte meerkosten op de bedrijven. Op dit wezenlijke punt wijkt het Duitse akkoord af van de in Nederland gemaakte afspraken. Rooijakkers verklaart dat hij dit voorjaar niet wist dat ze in Duitsland al zover waren met een welzijnsakkoord.

In Nederland wordt de betaling van de meerkosten overgelaten aan de 'markt'. Het idee is dat als supermarkten onvoldoende betalen voor milieu- en diervriendelijk geproduceerd vlees, ze ook niks krijgen. Voor een varkenshouder die wil produceren voor de Nederlandse retail is het daarom zeer onzeker of hij de gemaakte meerkosten blijvend vergoed krijgt.

Doordacht plan
In Nederland spreken varkenshouders van een flutakkoord. De NVV ondersteunt het niet, de vakbond vindt het te vrijblijvend van de kant van de supermarkten. Het Duitse akkoord zit in zoverre beter in elkaar. Vooraf staat de bonus voor de gemaakte meerkosten vast. Dat maakt de keuze voor deelname beter financieel te onderbouwen, dus eenvoudiger.

De Duitse aanpak is goed doordacht. Slachterijen blijven de varkens betalen op basis van de Duitse producentenprijs. De bonus vloeit via een centrale kas direct van de supermarkten naar de boeren. De varkensprijs en de bonus staan volledig los van elkaar. Slachterijen faciliteren alleen, doordat zij doorgeven hoeveel varkens een boer levert. De concurrentiekracht van de slachterijen is niet in het geding.

Uitweg
Voor varkenshouders die graag welzijnsvriendelijker willen produceren, maar zekerheid wensen over vergoeding van de meerkosten, is er goed nieuws. Ze kunnen ook in Duitsland aansluiten bij Initiative Tierwohl. Jaarlijks zijn 20 miljoen Tierwohl-varkens nodig. Dan staat in elk geval de te ontvangen compensatie voor getroffen maatregelen voor drie jaar vast.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zou in Nederland het Marktdenken niet te ver zijn doorgevoerd? Bij dierenwelzijn moeten de nodige extra investeringen worden gedaan en of dat ooit uit de markt komt is de vraag. Zijn er te veel boeren die inzetten op dierenwelzijn, dan zullen supermarkten direct roepen de markt laat een extra plus op de prijs niet toe. Wie is de klos, juist de boer. Geef mij dan maar het Duitse systeem er is bekend hoeveel de markt kan en wil opnemen en de bonus ter compensatie van de extra kosten komt direct naar de boer zonder marktwerking.
  Laten we als landbouw eens gaan denken over het algemeen nut van marktwerking op langere termijn en vooral voor de primaire producenten. Gelukkig is het crisis tijd en dat geeft doorgaans de mogelijkheid om flexibel te denken, iedereen weet dat de ingeslagen weg niet de crisi heeft voorkomen , dus er is iets anders nodig om dit in de toekomst te voorkomen.

 • j.verstraten1

  Kan zijn dat Maarten nog van niets wist, maar dit bericht is al 2 jaar oud:
  http://www.foodlog.nl/artikel/duits-beter-leven-kenmerk-geinitieerd-door-nederlandse-slachter/
  Vind het alleen wel raar om vlees op meerdere wijzen te produceren en vervolgens in de supermarkt ongelabeld weg te zetten.Hij weet niet wat hij ee. De consument draagt zo op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor zijn/haar keuze en boeren hangen aan het subsidie infuus van de supermarkt. Voor 3 jaar en dan?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • evanderpasch1

  altijd beter dan hier in nl

 • wikkerink

  De NVV kijkt al jaren verder dan onze eigen NL 'weide' . De huidige varkensmarkt - ongeacht voor welk segment wordt al lang niet meer in ons land bepaald. Qua diervriendelijkheid en duurzaamheid lopen we in NL zeker voorop ( behalve dan de UK ), helaas is men vergeten over de centen te praten. Hopelijk trekt (Z)LTO hier leering uit en zorgt ervoor dat de varkensboeren beloond gaan worden voor deze extra eisen.

 • a.tenhave1

  Beste Kees,

  Er zijn ook andere geluiden van niet-boeren. Kijk hier maar eens:
  http://www.foodlog.nl/artikel/duitsers-mogen-niet-weten-op-ze-welzijnsvlees-eten/

  In NL is er ooit ook gesproken over het 'groene-stroom-principe' als het gaat om welzijnsvlees. Dat was voor de NL Dierenbescherming niet acceptabel. En schijnt dat in Duitsland wel te kunnen.
  Je kijkt er wel kortzichtig naar en weinig marktgericht. Als de markt vraagt naar specifieke eisen, dan kunnen de kopers dat krijgen.... Mits er een acceptabele prijs wordt betaald. Dat is dan altijd nog de vrije keus van de boer. En dat moet ook zo blijven.
  In Duitsland komen de boeren aan het subsidie-infuus. In Nederland moeten de consumenten en supers met de billen bloot. Je kunt best extra eisen stellen. Maar dan moet er ook betaald worden. Alleen op deze manier komen de boeren in een betere marktpositie.

  De Nederlandse aanpak is zeer doordacht. Maar vanuit een andere optiek ingestoken. Ik had verwacht dat Boerderij ook dat hier in dit opiniestukje zou vermelden.

 • John*

  als de keten het goed in zou steken, zou elke boer die een extra welzijnsvarken produceerd 75 euro per dosis afgenomen sperma toe moeten krijgen. Alleen op deze manier weet je zeker dat alle kosten die in de toekomst voor dat varken gemaakt worden gedekt zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.