Redactieblog

2 reacties

Brabant gaat te ver

De provincie Brabant onttrekt zich aan nationale regelgeving. Dat gaat veel te ver en leidt tot een kloof tussen sector, overheid en omgeving.

Onze buurtschap bestaat vijftig jaar, reden voor een feestje. Ik ben er geboren en getogen en woon in het buitengebied op de boerderij van mijn ouders. Onze Brabantse buurtschap zie ik veranderen. De kleine maar ook grote stallen zijn gesloopt. Er zijn nieuwe, grote voor in de plaats gekomen, evenals schuren voor boomkwekers en tuinders. Maar de geest verandert daar niet mee. In de buurt is nu een boek uitgebracht naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan en onze burgemeester kwam dit uitreiken.
Dit feestje was in de nieuwe schuur van een jonge boomkweker, op een nieuw bouwblok. De burgemeester benadrukte dat agrarische ontwikkelingen mogelijk moeten zijn in het buitengebied, en dat burgerbewoners daar wel eens overlast van zullen hebben, maar ook plezier. Goed om te horen.
Het staat in schril contrast met de nieuwe regelgeving die op Brabantse boeren afkomt in de vorm van de Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Dit is een provinciale verordening waarin Brabant extra, bovenwettelijke regels gaat stellen rond de bouw van stallen. Opvallend: het begint met aandachtsgebieden waarop je punten moet halen om een stal te mogen bouwen, op de gebieden Volksgezondheid, Fysieke Leefomgeving en Dierwelzijn.
Ik mis hierbij een belangrijk aandachtsgebied: de boer en zijn rendement. Wat Brabant wil doen, gaat veel verder dan het beschermen van het bovengemeentelijk ruimtelijk belang, veel verder dan de eigenlijke taak van de provincie. Daarom zijn deze plannen, naar ik verwacht, juridisch succesvol aan te vechten.
Vergelijk het met het stoplicht: overal hebben we afgesproken dat groen licht betekent: rijden. Alleen in Brabant is groen niet voldoende om van start te gaan. Nee, je moet ook nog toestemming vragen aan de buren én de provincie of het goed is dat je gaat rijden in je elektrische auto. Te laat: weer oranje.
Gaan de huidige regels al niet erg ver? Wantrouwt men de sector? Gaat men ervan uit dat varkens- en rundveehouders geen verantwoordelijkheid kunnen dragen? Dit gaat te ver en leidt tot een verdere kloof tussen sectoren, overheid en omgeving. De (verre) buren van een boerderij, die vooral 'tegen' zijn, kunnen nu al op de site van Milieudefensie lezen hoe zij een nieuwe stal kunnen frustreren. Mensen die eenmaal tegen zijn, gaan ver, erg ver en krijgen te veel kans om onbalans te brengen.
We weten dat klachten deels tussen de oren zitten. Voorbeeld: bij mestvergisters is het verplicht om calamiteiten en onderhoud te melden bij de provincie. Ook is, om burgers tegemoet te komen, afgesproken dat de buurt een sms krijgt als er iets is. Een gepland en dus aangekondigd onderhoud ging op het laatste moment niet door. Hoewel er geen onderhoud en dus geen stankoverlast was, regende het echter wél klachten ...
Het feit dat wij graag in onze buurtschap wonen, komt ook door de agro-ontwikkelingen die het levendig maken. Ik ben het eens met onze burgemeester; ik hoop dat zij, evenals de veehouderij, weerstand kan bieden aan het geweld uit Den Bosch.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    mede door de provincie zijn bestemmingsplannen opgesteld, zitten hierin ook niet gebieden waar mensen kunnen wonen en waar de stallen niet toegestaan zijn, als dit zo is kunnen de mensen die tegen stallen zijn daar toch gaan wonen, dus eigenlijk zou er een sloopregeling voor huizen moeten komen, zou alle problemen oplossen!

  • j.verstraten1

    John, jij bent een zgn 'expertblogger'. We hebben in nbr te maken met een burgerinitiatief wat gemarkeerd kan worden als een keerpunt. De q-koorts kwam daar overheen. Zie jij behalve je verwachting dat deze plannen juridisch waarschijnlijk succesvol zijn aan te vechten nog een andere uitweg? Want als we bij de rechter ons gelijk moeten bevechten zie ik weinig toekomst, ook al is het juridisch succesvol. Gemeenteraden maken bestemmingsplannen en hoe heviger de strijd, des te gevoeliger de gemeenteraden en des te beperkter de uiteindelijke mogelijkheden, los van wat brabant met zijn bzv doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.