Boerenblog

3737 x bekeken 5 reacties

Supersmakelijk varken

Het is hartje winter. Een prima tijd om enkele varkens te verwerken.

De Happy Pigs Bonte Bentheimer-zeugenpopulatie telt nu vier volwassen dieren. Er is jonge aanfok vanuit de geboortes in augustus 2012. De zeugen hebben een fantastisch Sinterklaas-cadeau gehad, Siegfried en Sanyi hebben hun best gedaan. Natuurlijke dekking in de eerste week van december. De biggen hoeven dan niet in de koudeperiode te worden geboren. Maart is een mooie periode voor enkele tientallen Bonte Bentheimer-biggen. Zo willen we langzaam groeien naar tien zeugen en een afzet van twintig Happy Pigs-vleesvarkens per maand.

Slachten zonder stress
Een Happy Pig van het ras Bonte Bentheimer is geslacht. Gehouden onder diervriendelijke omstandigheden en met minimale stress is het dier via een huisslachting geslacht. Het varken is in de weegschaal geplaatst en gewogen, een routineklusje dat onze varkens gewend zijn. Immers, we wegen de varkens maandelijks. In dezelfde weegschaal doden we het varken met een schietpistool. Dus geen gesleep met varkens in een vrachtwagen over lange afstand naar een slachterij, maar geslacht op het bedrijf in de vertrouwde omgeving en met minimale stress. Dit komt de vleeskwaliteit absoluut ten goede.

Markt opbouwen
Het Happy Pigs-varken heeft 1,5 jaar op de boerderij rondgewandeld en was op z'n zachtst gezegd ‘nogal aan de zware kant’. Het dier woog maar liefst 238 kilo. We verwijderden het maagdarmpakket en het bloed, samen 25 kilo. We hebben het varken afgeleverd aan een slager in Budapest. Deze man, een van de topslagers in Budapest, hebben we bezocht in zijn onderneming en uitgelegd wat het Happy Pigs-concept inhoudt. Hij wil ons product graag uitproberen en opnemen in zijn assortiment. Om de consument wat informatie over het unieke concept te geven, hebben we een klein foldertje gemaakt. Dit geven we aan de slager, zodat hij het op de toonbank kan zetten. Tevens hebben we een logo ontworpen en de gebruikelijke zaken als website, Facebook-pagina en Twitter-account. Op deze wijze hopen we de komende twee tot drie jaar een kleine markt op te bouwen. Het is een kwestie van lange adem en kleine aantallen dieren, maar wel erg leuk en met een hoge voldoeningsgraad.

Smaaksensatie
De slager wilde ook alle organen van het varken. Dat is op zich wel jammer, want normaliter eten we direct na het slachten de gebakken lever. Heerlijk! Dat gelukzalige moment is er nu niet. Evenmin als de smaaksensatie van het eten van de varkenshaas van een Bonte Bentheimer. Dat was de vorige keer zo gruwelijk lekker, het water loopt me nu al weer in de mond. Nu zal een consument in Budapest dat heerlijke moment beleven.

Foto

 • Supersmakelijk varken
 • Supersmakelijk varken

Laatste reacties

 • Pieterw

  We hebben de site ook bezocht. Het ziet er leuk uit, mooie varkens ook.

 • Flyinghollander

  Maar wat is nu de kost prijs? En opbrengst, bedoel het verhaal is leuk, maar zit er rendement op?

 • hvr

  Hmmm, klinkt leuk en lekker: succes!

 • The Hulk

  Ronald , alle respect voor uw vleit MAAR hier klopt iets niet . Hoe kan u een varken geslacht op het hof in een Budapestse ,,pult'' krijgen ???
  Verdorie hoe krijgt u hierop een vetrenaire stempel ???
  We zijn super benieuwd naar een kosten baten plaatje (dat van de Zsirsalona zijn cm dikte icl...) alvast veel sucses gewenst !!

 • Bison

  Ze zitten niet overal zo onder curentele zoals in holland Hulk

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.