Boerenblog

3842 x bekeken 14 reacties

Kin omhoog en schouders eronder

Rendement door samenwerking in onderhandelde gebondenheid. Nu verliezen we collectief de toekomst in een oneindige strijd. Doormodderen of oppakken?

Het jaar 2013 begint niet goed. 'Verdeel en heers' viert hoogtij in de varkensketen en tussen varkenshouders onderling. Bezoek internetfora en het is rotte vis en anonieme vuilspuiterij wat de klok slaat. Enkele journalisten wakkeren graag het vuurtje aan; het is goed voor de reclameomzet, die gebaseerd is op hoge bezoekersaantallen op de site. Je kunt hen echter niet de schuld geven, het ongezonde sentiment onder een deel van de varkenssector zorgt ervoor dat de strijd verhardt. Anonieme reageerders hebben het grootste probleem met zich zelf en projecteren dat uit onmacht op anderen. We moeten dit niet willen, de varkenshouderij moet uit de anonimiteit en zichzelf resetten.

Varkensoorlog
Na elke oorlog blijven er soldaten over, de varkensoorlog duurt echter te lang. Van de politiek verwachten we niets, de aandacht ligt in het Haagse domweg niet op landbouw. De periferie wil best mee, maar wacht terecht op een stabiel producentenplatform. We hebben werkelijk alle kwaliteiten in huis, de beste ondernemers en bestuurders van de wereld, alle vakkennis en een geoliede infrastructuur. Toch wil het niet lukken om een gezonde ketenmarge te behalen. Individueel is een ieder erop uit om de buurman kapot te concurreren. Primaire oorzaak is dat we enkel nog denken vanuit boven- en ondergemiddelde boeren.

Wijkers en blijvers
De periferie en met name banken en accountants maken al jarenlang hun lijstjes van wijkers en blijvers. Uitgedrukt in voerwinstpercentages doe je tot 110 procent niet meer mee en hoef je zeker niet voor financiering aan te kloppen. Historische cijfers bepalen je toekomst, sinds de bankencrisis doen wensdromen niet meer ter zake. Van 110 procent tot 130 procent ben je een grensgeval en kun je best nog doorboeren als laatste generatie. Boven de 130 procent word je door iedereen met open armen ontvangen en kun je elk bedrijfsplan financieren. Het is al gebruikelijk dat insiders tippen welke van eerstgenoemde bedrijven voor een appel en een ei overgenomen kunnen worden. Zie hier hoe verrot dit deel in elkaar steekt en de saneringsstrijd zich onverminderd doorzet.

Samenwerking
Schaalvergroting wordt nu flink afgeremd door belemmeringen in bouwblokgroottes. Mijn eigen bouwblok zit al jaren vol en ik ervaar het als een zegen. De focus ligt niet langer op ongebreideld staarten vermeerderen, maar op eigen regie in bedrijfsvoering. Dat laatste brengt ons nu een flinke voorsprong en dat was ook nodig. Niet voor financieringsaanvragen, wel voor een gezonde marge. Ik besef echter dat dit een tijdelijke voorsprong is, de kennis wordt royaal gedeeld en ook weer opgevolgd. Vervolgens volgt in een natuurlijk proces altijd de opbrengstprijs de kostprijs van hen die 130 procent draaien en daarmee zijn we weer terug bij af. De oplossing voor Nederland is samenwerking.

Gezond rendement
Wie als individu door wil vechten tot hij de laatste gelukkige soldaat is, moet dat doen. Wie vast wil blijven houden aan tradities gaat zijn gang. Maar wie werkelijk een gezond rendement wil, doorbreekt deze tradities.
Nogmaals, de politiek maakt het niet uit wanneer we de nertsenhouderij volgen, Wakker Dier en andere vrienden zwaaien ons hartelijk uit. Een deel van het bedrijfsleven alsook de allergrootste varkenshouders stellen al jarenlang hun posities veilig over de grens. Nederlandse bv’s worden pijnloos afgestoten en de rest blijft achter binnen een te kleine kritische massa. Na het rendementsdebat 2009 en het producentendebat 2012 moet er in mijn ogen nog eenmaal een taakstellend ketendebat NL volgen. Ik wel best nogmaals faciliteren, indien anderen (mee)organiseren.

FarmFocus Jaarprogramma
Met ingang van 2013 delen we het jaar op in thema's. Naast FarmFocus sluiten ook andere partijen hier bij aan. Wordt vervolgd.

Actueel op het FarmFocus Platform

Actuele discussie en informatie over ondermeer de prijszetting van biggen en varkens.

Direct inloggen naar het FarmFocus Platform


Bron: FarmFocus

Laatste reacties

 • Bison

  Boeren die samenwerken!,.waar ben jij geweest in de laatste 60 jaar?.
  Samenwerken gebeurt misschien als de buurman om hulp vraagd als z'n trekker vast zit,..maar daar blijft het bij.

  Succes ermee Johnny,..voordat je depressief van word met tegen de bierkaai vechten mischien kan je beter alvast wat prozac pillen inslaan,..beter mee verlegen dan om verlegen.

 • ikkethuis

  samenwerken? Is dat zoiets als een cooperatieve gedachte waarbij je een gezamelijke inkoop en verkoop regelt? Zoiets als Vion en chv en rendac en de ZLTO dus? Ik denk dat het samenwerken wel lukt, kijk naar de afgelopen 100 jaar, deze bedrijven hebben veel goodwill gekregen van de agrarische ondernemers. Het probleem zit er in dat deze bedrijven misbruik hebben gemaakt van deze goodwill in belang van zich zelf. En waarom Johny zal het met Farmfocus niet zo gaan?

 • fjam

  Tsja Johnny keep on dreaming,maar zolang mijn buurman wanneer ik in de sloot lig te verdrinken nog doorrijdt naar mijn vrouw om te vragen of mijn qoutum misschien te koop is,wordt het niks met heel dat vergader.

 • fjam

  wat ik wil zeggen ,kijk nu weer naar verloop van de biggen prijzen tot standkoming,mensonterend geen andere woorden voor,en wanneer wordt dat maffoisa AHOLD eens ontmanteld,Al Capone zijn daden verbleken bij hun daden.

 • fjam

  @commentators...KLOPT hier zit een zwaar gestreste tot op het bot getergde vleesvarkensboer die lang op zijn voormannen heeft geleund maar bedrogen uit is gekomen.

 • joannes

  Johnny, je probeert een actueel probleem met een oude methode,samenwerken, op te lossen. Natuurlijk lijkt samenwerking, nb weer een nieuwe, de oplossing voor problemen die we in de Agro tegenkomen, maar de tijden én de middelen zijn veranderd. Wat te denken van de communicatie middelen, de diverse opleidings niveaus, de diverse advies bureaus die belangen hebben en verdedigen, en dan niet te vergeten de diverse filosofieën over boeren: in extremen, bio of industrieël. De wereld is veranderd! Waarom kijk je niet naar het succes van Wakker Dier. Zij zijn instaat met een relatief laag budget, wanneer je het vergelijkt met het LTO, politiek zo te beinvloeden dat het LTO machteloos wordt en langzaam toegeeft op belangrijke agrarische gebieden. Al het Politieke vertegenwoordigings werk staat ter discussie ivm belangen, vetes, te veel of te weinig fatsoen, noem maar op. En als gevolg: de huidige vertegenwoordigers worden niet vertrouwd en verliezen Politiek zeggenschap. Je hebt een organisatie nodig die het Agro belang Politiek vertegenwoordigd, én ge- en opgevolgd wordt. Dat betekent, dat je problemen moet gaan sorteren in 1) Politiek belangrijk of 2) Onderling belangrijk. De Politiek belangrijke zijn interessant, De problemen Onderling moet je op een ander manier oplossen. Betrokkenen moeten inzien dat een onderling verdeelde groep Politiek geen zeggenschap kan verdienen.

 • jordi 1455

  de pliumveehouderij, varkenshouderij, rundveehouderij en de melkveehouderij hebben zeker dezelfde problemen zoals: Mestafzet, hoge voerprijzen en worden gedwongen om hun producten onder kostprijs te verkopen.

  Een oplossing op het laatste probleem is om importheffingen te realiseren voor zuivel en vlees dat buiten de EU is geproduceerd.

 • Mozes

  Jordi 1455, dit is zeer onrealistisch. Ten eerste zijn importheffingen internationaal onhaalbaar. Ten tweede wordt een toenemend deel van de Nederlandse melk buiten Europa afgezet.

 • Noordam2

  Johnny, ik leef en ik denk met je mee, maar ik hoop dat diegene die niet reageren op dit forum meer met je meedenken dan bovenstaande collega's
  succes gewenst door een akkerbouwer

 • Derksfourage

  Noordam2: stem volledig in met je reactie !

 • kalkar

  Wanneer je naar het rendement in de vleesvarkens kijkt na 2006, dan word je alles behalve vrolijk. Vele menen dan ook dat er voor de gespecialiseerde vleesvarkens tak in Ned. geen toekomst meer is. Vooral om de te dure biggen aankoop, die langzaam maar zeker naar het Duitse niveau gaat. Biggen fokken heeft wel toekomst, vooral door de hoge Duitse prijzen.

 • John*

  de biggen zijn niet te duur, de lasten voor dierrechten en mestafzet zijn te hoog. en zeker de combinatie. de duitser heeft die lasten die niet en heeft 5 euro tot 8 euro meer te besteden aan een big. Alle fokkers die de biggen goedkoop weggedaan hebben zijn nu aan t stoppen of al gestopt en drie keer raden wat er overblijft alleen maar fokkers met dure biggen. En als je t als mester moet hebben van goedkope biggen moet je je wel afvragen of je nog door wil gaan als varkenshouder. ik denk van niet.

 • ikkethuis

  Johnny ik gun je het aller beste, en bewonder je inzet. ik ben niet werkzaam in de varkenssector, maar als ik vandaag lees wat uw grootste vlees afnemer van plan is tonnies, namelijk uitbreiden in rusland, in haken en plaatsen. Dit is een bepaalde doordachte zet van hun. Naar mijn mening(ik heb de feiten niet) omdat daar goedkoper geslacht en geproduceerd kan worden. Dan kun je in nederland wel samenwerken of iets dergelijks, maar als je niet voor dezelfde prijs of goedkoper deze varkens kunt leveren is dit een visie die niet stand houd.

 • kalkar

  Fjam, wil je de boel niet verhuren? ik zoek goeie stallen, geef een beste prijs wanneer de stallen goed zijn. Doe even je 06, dan bel ik terug.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.