Redactieblog

11 reacties

Boerenleenbank

De bankenwereld staat op zijn kop omdat de overheid strenge eisen stelt aan deze sector. Dat gaat ook zeker de varkenshouderij raken.

Overheden hebben strakke regels aan banken opgelegd: ze hebben onverantwoord gehandeld dus moeten er maar eens flink aan geloven. Juist, zo is dat! Maar daar gaan ondernemers die een bank nodig hebben wel last van krijgen, dat wordt nu wel duidelijk. Om de banken solider te maken zijn nieuwe overkoepelende regels opgesteld: Basel III. Alle Europese banken moeten gaan voldoen aan deze strengere eisen, vanaf 2013 opbouwend in de komende jaren.
Dit betekent bijvoorbeeld dat het eigen vermogen van een bank op circa 15 procent moet uitkomen, eerder was 8 procent verplicht. Daarnaast zijn de eisen aan kredietnemers (aan u dus) verscherpt. Als een onderneming drie jaar op een rij verlies kent, dan moet daar een goede uitleg bij om uw kredietwaardigheid niet te verliezen. Daarnaast is de sector van steeds groter belang voor risicoinschatting.
Banken zijn nu aan het werk om op het hogere eigen vermogen te komen. Dat kunnen zij op verschillende manieren doen: (veel te) kort gezegd komt dat neer op zoveel mogelijk geld verdienen dat aan de reserves toegevoegd kan worden. Momenteel is te zien dat opslagen op de rente stijgen. Ook kiezen banken ervoor om de balans aan te passen zodat het percentage eigen vermogen stijgt. Met een kleiner balanstotaal volstaat immers ook een gelijke of kleinere hoeveelheid eigen vermogen. Het percentage eigen vermogen stijgt terwijl het absolute bedrag hetzelfde blijft. Dat gaat hard door het hefboomeffect.
Gevolg: banken gaan steeds verder op de rem. De overtreffende trap zien we bij de Deutsche Bank, die de gemiddelde tot kleinere klanten in de landbouw verlaat. Deze ondernemers waren eerst klant bij ABN, voordat Nelie Kroes eiste dat ABN opgesplitst zou worden. Toen werd een deel van de ABN-klanten overgezet naar Deutsche Bank. Vervolgens krijgen deze ondernemers te horen dat ze niet meer gewenst zijn. Overstappen gaat geld kosten en nieuwe tarieven zijn bij andere banken hoger, als deze al geïnteresseerd zijn.
Komen we dan stil te staan? We zien andere partijen in de markt opstaan om de landbouw te financieren. Immers is de kans op faillissement in de landbouw laag, nog steeds! Vooral de grondgebonden bedrijven lijken niet kapot te kunnen. We zien nu bijvoorbeeld verzekeraars weer volop in erfpacht stappen. Zij zijn geen bank en hebben dus ook niet te maken met de nieuwe bankregels.
Wim Thus (afdelingsdirecteur landbouw Rabobank) noemt als oplossing dat binnen sectoren door kapitaalkrachtige ondernemers geld bij elkaar gebracht kan worden wat vervolgens uitgeleend wordt aan ondernemers binnen de sector. Goed idee, de kapitaalkrachtigen zijn wellicht reeds succesvol geweest in de sector en kennen de risico’s en kansen. Wij zien dit al gebeuren, maar het is wel vreemd dat Thus dit noemt. Als ik een woord zou moeten vinden voor deze oplossing dan kom ik op boerenleenbank. Dat lijkt me wel iets, de geschiedenis bewijst dat dat een succes kan zijn. Wil de nieuwe Pater van den Elsen opstaan?

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Je vergeet één ding John, de kapitaalkrachtige ondernemers hebben hun kapitaal verworven op de grondprijsstijging (een luchtbel dus). Deze knapt vanzelf een keer. Ben benieuwd wat er dan overblijft.

 • John*

  er zijn ook gewoon ondernemers die altijd netjes geboerd hebben, nu zonder opvolger uittreden, nog steeds volop subsidie beuren, laat deze mensen onder gunstige voorwaarden de landbouw financieren daar schieten we allemaal iets mee op! elke schakel minder is meer rendement voor de ondernemer.

 • ACB

  Hebben de banken ook niet alle ellende veroorzaakt???? .Met al die luchtbel constructies , en wie is weer de sjaak ( juist de klant ) maar zonder klant geen bank en dat moeten ze eens een keer gaan beseffen. Ze moeten eens een zooitje geld terug gaan halen bij die lui die alles leeg gestolen hebben,en niet de klant voor de schade oplaten draaien .

 • agratax2

  Win Thus geeft met zijn oplossing aan dat de Boerenbank eens opgezet om zijn idee ten uitvoer te brengen, door heren als Thus zijn doelstelling heeft verloren en net als handelsbanken zich heeft laten verleiden om te groeien door luchtbel hypotheken uit te zetten bij woning en kantoor bezitters. Hiermee heeft de Rabo zijn basis, de landbouw, in een bijna onoplosbaar financieringsprobleem gestort. Wie mag het oplossen de rijke (ex)boer die net blij is dat hij van de zorgen verlost is die landbouw nu eenmaal met zich mee brengen. Ik zou geen vak kennen met eer niet te beïnvloeden risico's denk aan weer, politiek, valuta schommelingen, banken die hun geld verkwist hebben met veel te hoge hypotheken die ook nog eens aflossingsvrij waren.

 • Demeter Griend

  15 procent eigen vermogen is naar mijn mening best wel redelijk. Mocht je daaraan niet kunnen voldoen lijkt het me zaak eens flink te van nadenken of je wel ondernemer genoeg bent ipv boer genoeg. Misschien ben je dan gewoon een knoeier in de marge. Hard werken en niks verdienen.

 • barentsen

  Jawel ! Genoemd werd de grondprijs als bepalende factor van de agrarische economie . Mijn grootvader was boer en vervolgens zijn twee zonen Zij werden niet rijk van het spitten van de grond en de opbrengst daarvan . Jawel , ze konder er goed van leven . Maar het goud zat niet in de uien , de aardappels , in hun inspanningen en zweet . Nee , het goud zat stiekum verborgen in de grond en werd Arbeitlsloss inkomen dat zich liet verzilveren met de verkoop van hun aarde en ares aan de instanties die daarop aasden .
  Was er niet ooit een zekere Den Uyl die het had over grond die van een ieder was zoals de lucht om ons heen van ons allen is en ondeelbaar ? Niet dat die meneer zijn eigen uitlatingen in de politieke praktijk echt kon waarmaken , het waren natuurlijk maar leuzes , maar toch leuzes met een kern van waarheid ?
  Inderdaad veel/alles draait binnen de grondgebonden agrarische bedrijfstakken om die grond en eigenlijk veel minder om de hoogte/laagte van een kilo melk of een mud (?) aardappels ........Of zie ik dat verkeerd en/of eenzijdig ?

 • minasblunders1

  Nee Barentsen, je ziet het helemaal goed!

 • Hogman1

  Het was best wel leuk bij die ABN.
  Maar van Tante Nelie moest het weer anders.
  Zie daar .... al heb je 50% eigen vermogen dan ben je niet meer welkom bij die Deutsche Manshafft.
  Zodra de Overheid of Europa het voor je gaat regelen
  Reken dan maar op het ergste.

 • heracles

  Niet de banken zijn de schuldigen, maar de overheden. Zij hebben jarenlang de economie proberen te sturen met rentebeleid. Niet genoeg groei? hup, dan de rente maar wat lager. Tot de rente zo laag was dat praktisch iedereen voor een habbekrats geld kon krijgen. Ook een gevolg was dat de opbrengsten van spaargeld steeds kleiner werden,dus reden om meer risico te nemen.

  Het beleid is nog niet veranderd. Geld is praktisch gratis voor de banken.Ze lenen het alleen beperkt en duur uit. Zij staan dus iets sterker, maar is het genoeg om overeind te blijven als er nieuwe tegenslagen komen? Ze hebben allemaal grote hoeveelheden staatsobligaties en als die niets meer waard worden...

 • Bacon

  De agrarische sector is te zwaar gefinacieerd,mede doordat de Agrarisch ondernemer zich kapot heeft mogen investeren voor allerlei dierwelzijn en milieu eisen.Doordat daardoor de risico's te hoog zijn geworden voor eigen kop te draaien zijn er doorgaans door vele vaste contracten gesloten.Maar ja vast contract vaste armoe,de winst word toch echt bij de voedselproducenten,integraties,handelaren gehouden,ze weten toch dat je geen kant uit kan dus knijpen ze je uit.
  En ja de de boerenleenbank ging overal klakkeloos in mee een tonnetje hier voor een luchtwasser en een tonnetje daar voor dierwelzijn allemaal geen probleem.Maar ja nu zijn de bedrijven 30 % in waarde gezakken en begint men te piepen,probleem echter voor ze is dat ze weten dat de meeste bedrijven geen extra rente verhoging kunnen leiden.Nee deze Crisis is voorlopig nog niet bezworen,ze hadden bij hun leest moeten blijven die boerenleenbank.

 • Sjaak

  Ruud Huirne, de nieuwe Pater van den Elsen!

  Zie het artikel elders op deze site; ' Boer komt nog onvoldoende voor zichzelf op'

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.