Boerenblog

Bravo: stap in de stal!

38 varkensbedrijven openden hun deuren voor burgers tijdens het Weekend van het Varken. Het was opnieuw een daverend succes!

Afgelopen weekend (8-9 september) was het prachtig weer. Dat bracht veel mensen ertoe om een bezoek te brengen aan een van de 38 varkensbedrijven tijdens het Weekend van het Varken. Veel mensen staken de handen uit de mouwen om het evenement goed te laten verlopen. Elk jaar breiden de activiteiten zich uit. Zo langzamerhand hebben we dekking over heel Nederland.  Dat is een compliment waard voor alle deelnemende varkenshouders en de stichting Varkens in Zicht. Goed gedaan!

De verjaardag van Varkens Vandaag
Maandag 3 september was de eerste verjaardag van Varkens Vandaag. Reden voor een stevige opkomst in Boekel (N.-Br.) bij de eerste jaarvergadering. Boerenfluitjes gaf een korte inleiding. Boerenfluitjes is een burgermevrouw, die als stadsmens nieuwsgierig is naar de boerderij en alles wat daar gebeurt. "Het varken eet de restjes op", zo zei Boerenfluitjes, die ook actief twittert.
We hoorden de plannen van Varkens Vandaag. Wyno Zwanenburg en ik gingen in op twee stellingen. Ja, we zijn goed bezig. En het is een utopie dat we allemaal hetzelfde zeggen. Immers, elke varkenshouder is zijn eigen ambassadeur. Nee, we kunnen ons niet verschuilen achter een pr-bureau. Ja, Varkens Vandaag kan helpen. En ja, we moeten zelf aan de slag. Dus moeten we ook allemaal ons steentje bijdragen, qua geld en qua menskracht.

Veel pr-activiteiten
Ik blijf benadrukken dat we al veel activiteiten doen. Lessen voor het digitale schoolbord die aansluiten bij de methoden die gebruikt worden op de basisschool, de zichtstallen en het Weekend van het Varken, Klasseboeren, Big Challenge, Overvarkens.nl. Om maar eens een aantal activiteiten te noemen.  Varkens Vandaag brengt de communicatie dichtbij de varkenshouder en is daar goed in.

Naderend afscheid
Aan het einde van de week kondigde ik mijn afscheid aan als voorzitter van LTO Varkenshouderij. Ik heb voor mezelf de balans opgemaakt en kies niet voor een derde termijn. Ik ben nu acht  jaar voorzitter van de vakgroep. Een derde termijn was mogelijk, maar ik maak een andere keuze. Het is tijd voor een nieuw gezicht in de belangenbehartiging voor varkenshouders. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat het goed is als bestuurders op tijd de bakens verzetten. Tot het einde van het jaar blijf ik voorzitter van de vakgroep en zal ik met de energie en de gedrevenheid die u van mij gewend bent actief zijn voor de Nederlandse varkenshouderij. En dat doe ik met plezier.

Of registreer je om te kunnen reageren.