Commentaar

4835 x bekeken 10 reactieslaatste update:31 okt 2012

Vechten op biggenmarkt

Vermeerderaars verkopen steeds dichter bij huis. Dat vereist wel topkwaliteit biggen.

De Duitse biggenmarkt wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse vermeerderaar. Momenteel gaat 60 procent van de totale biggenexport de oostgrens over. Export naar Duitsland is lucratief. Als gevolg van de hoge prijs is de export vanuit Nederland en Denemarken naar Duitsland de laatste jaren explosief gegroeid. Aan deze groei lijkt echter een einde te komen. De export groeit, maar veel minder hard dan in de jaren 2008-2011. Dat heeft natuurlijk op de eerste plaats te maken met het aanbod van biggen. De zeugenstapel in Nederland krimpt licht. Samen met een altijd nog stijgende productiviteit stabiliseert het aanbod van biggen.
Naast het aanbodaspect is ook sprake van een minder sterke vraag vanuit Duitsland naar importbiggen. Deense biggen gaan noodgedwongen steeds verder weg naar landen in Oost-Europa. De afzet naar Polen is in een jaar tijd gegroeid naar 1,5 miljoen biggen. Dat de Duitse markt verzadigd raakt, kan gevolgen hebben voor Nederlandse vermeerderaars. Met een nog altijd stijgende productiviteit van de zeugen zijn goede afzetmogelijkheden in Duitsland van levensbelang. Van de verkoop van biggen in Oost-Europa is nog geen enkele vermeerderaar rijk geworden.
Om op de Duitse vechtmarkt te kunnen leveren, wordt de kwaliteit van de biggen nog belangrijker. Alleen met dat instrument zijn de Deense en binnenlandse vermeerderaars te verslaan. Dit geldt natuurlijk ook voor de binnenlandse markt. In een situatie waar te kiezen valt, wint kwaliteit het altijd. En daar wringt de schoen. Hoeveel vermeerderaars kunnen voor 100 procent achter de kwaliteit van de geleverde biggen staan? Hoewel de kwaliteit de laatste jaren flink is verbeterd, is er nog altijd veel te winnen op dat vlak. Vermeerderaars die deze kwaliteitsslag maken, kunnen verzekerd zijn van een structurele afzet van de biggen. Voor andere vermeerderaars wordt het dringen op de biggenmarkt.

Laatste reacties

 • John*

  hoezo dringen op de biggenmarkt? binnen nu en een jaar zijn we zeker 10% van de zeugenstapel kwijt (alleen al in nederland). De productiviteit stijgt elk jaar met 0,3 big. Nog geen 1% Het duurt dan 10 Jaar om op hetzelfde niveau terug te komen.

 • wikkerink

  @John Redacteur slaat spijker op z'n kop. Alhoewel aanbod in DEU komende jaren licht zal dalen en druk vanuit DK enigzins toe zal nemen is een andere factor van meer invloed. Duitse mesters zijn door de lage rendementen van de laatste jaren EN gestegen graanprijzen sneller geneigd stallen wat langer leeg te laten als hun de kwaliteit niet past. Graan verkopen is gemakkelijker dan matige biggen opleggen. Wanneer +/- 18 milj plaatsen 10 dagen per jaar langer leegstaan zijn dit maarzo 1,5 tot 2 milj biggen.
  Alleen biggen waarvan gez.heidsstatus, genetica bekend is en koppelgrote past hebben kansen op de Duitse markt.

 • zozo

  Ik denk wel dat de mesters in Duitsland nu niet meer zo vrijblijvend de stal leeg laten liggen wat vroeger nog wel eens vaker gebeurde gezien de opschaling de laatste jaren.Maar als de voerprijs blijft stijgen en de big te duur betaald moet worden zullen de varkens wel gouden staartjes moeten krijgen of de handel(aren) eromheen zal met minder genoegen moeten nemen!Niet altijd alles bij de vermeerderaar neerleggen.Zolang er nog zoveel grote vermeerderaars zijn is goedkope aanvoer verzekerd.

 • John*

  net of grote vermeerderaars de biggen goedkoop wegdoen...

 • zozo

  Dat willen we toch,moet allemaal groter(bulshit)kostprijs.Anders moet je ze zelf fokken...toch John.

 • John*

  een bedrijf met 200 zeugen beurt 6 euro minder dan een bedrijf met 1000 zeugen... (agrovision cijfers) dit heeft niets met kostprijs te maken. deze ligt op een bedrijf met 1000 zeugen ook nog eens 2 euro lager.. 8 euro verschil per big maakt 200 euro per zeug... 1 fte en een flexkracht maakt 60 000 euro personeelskosten en 140 000 euro voor de eigenaar..

 • Jonas Brabant

  @John*: heb je ook zo'n rekensommetje voor een gesloten bedrijf?

 • zozo

  Met 200 zeugen soms nog meer dan -6 euro,goeie biggen,vaak kunnen die maar gesloten worden(rekensommetje Jonas)of bij die van 1000 gaan werken.Agrovision geeft(boeren) geen goede vergelijkbare (correcte) cijfers John,die keur ik af.Anders gezegd wat beurt een fokker met ong.1000 zeugen Deense zeug of T20*pietrainachtige voor z'n egale goede biggen excl. entingen.Niet de restbiggen meerekenen.NVV prijs plus...?

 • John*

  weser ems + 6 tot 8 en daar de btw nog over. zeker de langlopende goede relaties..

  gesloten bedrijf;

  200 zeugen gesloten, geeft vrachten van 108 in de week of 220 in de 2 weken. bij de 1 leg je toe op transportkosten bij de ander op kilogrammen. Als je een koppel biggen over hebt moet je blij zijn met een nette prijs. De kwantumkortingen op het voer en op kwantumtoeslagen op de varkens liggen ook nog iets lager waardoor er al vlug 3 tot 4 euro per varken wordt toegelegd vergeleken met een gemiddeld producerend bedrijf van 500 zeugen gesloten. Er zullen eht toppers bij de groep van 200 gesloten zitten en ook prutsers bij de groep 500 zeugen gesloten.. maar ik pak nu gewoon de gemiddelde lijn.

 • zozo

  Dat heb je ook nodig anders blijft het gepruts,bedankt John.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.