Boerenblog

2 reacties

Trotse voedselproducenten

De trots moet terugkomen in de voedselketen, een klaagzang is altijd vals. De akkerbouwers geven alvast het goede voorbeeld. Een goede opbrengst doet wonderen.

Vanmorgen heb ik tien seconden geklaagd dat ik een jaar ouder ben, met de nadruk op ouder. Vandaag ben ik vooral trots op mijn goede gezondheid en prettige leef- en werkomgeving. Trots op ons kleine dorp met 1.500 inwoners, waar vandaag het dorpsfeest start dat vijf dagen duurt. Ik help en doe er graag aan mee.
LTO kende afgelopen week een interne strijd. Een klagende voorzitter Maat riep op tot het aanleggen van strategische graanvoorraden, omdat anders door krapte het graan te duur wordt. De trotse akkerbouwvoorman Haanstra werd gelijk laaiend, de prijzen van graan zijn hooguit terug op het niveau van 30 jaar geleden. Ik geef hem groot gelijk.
Op het juiste moment kwam voor LTO de noodkreet van de concurrerende NMV dat de marges in de melkveehouderij zwaar onder druk staan, met de oproep om de toeslagrechten eerder uit te betalen. De interne onrust was verschoven en LTO-melkveehouderij-voorman Romijn reageerde met dat het allemaal best meeviel, de NMV moest niet zo klagen.
De varkenshouderij bleef ook niet gespaard, Albert Heijn had met hen nog een appeltje te schillen na het conflict over de terechte protestborden van de NVV langs de snelweg. Varkenshouders zijn uitgesloten van de open AH-dagen, afgelopen en komend weekend. Lekker puh.

Nederlandse voedselproducenten
Wanneer weten we klagen om te zetten in trots? Ik zag vorige week super trotse akkerbouwers in Groningen; prachtige weersomstandigheden, de eerste tarwe werd gelijk achter de combine al verkocht voor €240 per ton. Ook het stro is van een goede kwaliteit en brengt eveneens een mooie prijs op. Dat werkt trots in de hand. Ik gun het de akkerbouwers van harte en hoop dat ze er structureel goede inkomens door krijgen.
De grond wordt weer langer vastgehouden en verkocht voor gemiddeld €50.000, met uitschieters naar €70.000. Langere tijd terug vertelde een akkerbouwer mij dat je met 100, 200 of 300 hectare van deze kostbare grond bij de burger en politiek niet hoeft aan te komen met een klaagzang. "Ze zien dure grond, nieuwe trekkers en machines en stellen dat gelijk aan weelde", zo stelde hij vast.
In de overige landbouwsectoren is het niet anders. Deze zomer zijn er meer open dagen van nieuwe varkensstallen dan ooit tevoren en een melkveehouder die niet aan het bouwen is, behoort haast tot de uitzonderingen op de regel. Dat volgens accountants slechts 20 tot 25 procent structureel geld verdient, vindt geen gehoor bij de samenleving. Wat schiet sectoraal klagen dus op? Helemaal niets. Individueel kan er uiteraard best reden zijn tot zorg en die verdient individuele aandacht. Als Nederlandse voedselproducenten zijn we echter beter af met trots en daar kunnen anderen ons nauwelijks bij helpen, dat moeten wij als voedselproductieketen zelf voortvarend oppakken.

Trotse voedselketen
Ik ben er van overtuigd dat de graanprijzen structureel op niveau blijven en dat aanverwante prijzen meegaan. Onder aanverwant schaar ik dan niet alleen de voerprijzen, maar ook de vleesprijzen. Met de voorspelling van €2,00 per kilo varken al tijdens de zomerse sportevenementen zat ik er naast. De prijs was aanvankelijk nog even bedroevend als de kwaliteit van het Nederlandse voetbal en wielrennen. Tijdens de voor Nederland redelijk verlopen Olympische Spelen kwam er echter een omslag. Inmiddels tikken de beste varkens de €2,00 bijna aan. Dat moet ook. Vandaag wordt geschoonde tarwe aan huis geleverd voor €26 per 100 kilo. De beste zelfmengers maken voor 3,2 x deze prijs een varken op gewicht (320 kilo voer; €83,20 zeug/big/varken), daar komen de zelfmengkosten natuurlijk nog bij. Volledig ontzorgd mengvoer gaat echter al snel naar 4 x de tarweprijs, vandaag €104,00 en zelfs meer (circa €27,00 zeug/big, €77,00 varken). Laten we iedereen vast duidelijk maken dat het voedsel flink duurder wordt; van 10 naar 15 procent van het besteedbare inkomen van de doorsnee consument. Te beginnen bij de politici die nu op tournee zijn. Ik heb vorige week tijdens het bezoek van een VVD-Kamerlid aan de showroom mijn best al gedaan. Voedsel wordt weer beleving, alles voor weinig heeft geen waarde. Trots het hoofd omhoog en blijven volhouden. Succes.

 

Farm Focus

Laatste reacties

  • Mels

    Trots was ik al,vergeet alleen niet dat boeren die geld verdienen steeds weer meer gaan telen,produceren,melken enz,met als gevolg prijsdaling,de prijs moet wel boven kostprijs zijn maar de schrale tijden houdt de boeren knap,in de rijke tijden halen ze wel weer in.Ik hoop overigens wel dat we naar structureel hogere prijzen gaan al is het alleen al om de verduurzaming te kunnen financieren.

  • joannes

    Trots moet terug komen is wat velen wensen en daarom een titel die nieuwsgierig maakt, en zo kort voor de verkiezingen lijkt het mij geen toeval dat je even de problemen wil doen vergeten. De problemen die ook in de Boerderij zijn gecommuniceerd zoals je in je artikel opsomt. Wat ook een boeren wijsheid is dat ¨ één zwaluw geen zomer maakt¨ en ik denk dat velen dat toch nog even in het achterhoofd houden voordat ze gaan ¨jubelen¨, om een woord te gebruiken van een groep, die het de voedsel producenten niet makkelijker maakt. Dat de prijzen aan het stijgen zijn sinds kort is waar, maar jammer genoeg is het voor een aantal gezinsbedrijven te laat, zoals de accounts hebben uitgerekend. Dat is en was het gevolg van beleid wat de ¨slimmerikken¨ onder de boeren mbv fiscale regelingen grote risico´s liet nemen, en... daarmee de kostprijs konden drukken. Een aantal zullen natuurlijk gaan profiteren van de huidige situatie maar dat ten laste van diegene die, ingeval van de varkens, niet meer tijdig konden omschakelen. En vwb de akkerbouwers, die hebben het weer mee, zoals dat in hun jargon wordt gezegd. Dan voor wanneer je gelijk gaat krijgen dat voedsel ipv 10% dankzij de hogere prijs 15% van het budget van de doorsnee burger zal gaan uitmaken, wordt dit op zeker als een groot sociaal probleem ervaren, en zullen de straten vol lopen met protesten van mensen die rechtvaardigheid zullen opeisen. Dus weet wat je wenst wanneer je deze trots nastreeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.