Redactieblog

6404 x bekeken 16 reacties

Krapte heeft direct effect

De varkensprijs schiet omhoog. Een klein aanbod is de motor achter de prijsstijging. Niks geen nieuw verdienmodel.

De prijs van slachtvarkens is omhoog geschoten. In de afgelopen weken stegen veel noteringen met circa 25 cent per kilo geslacht-gewicht. Dat is heel veel geld. En het eind van de prijsstijging is nog niet in zicht. Het is realistisch om te veronderstellen dat de opbrengstprijzen van vleesvarkens verder stijgen in de komende weken. Het aanbod is namelijk krap en de slachtgewichten van de varkens neigen eerder te dalen dan te stijgen. Varkenshandelaar Henri Dijk sloot eerder deze week in Boerderij Vandaag niet uit de prijs binnenkort de €2,00 per kilo geslacht-gewicht aantikt.

Onvoorspelbaar

Hoe de varkensprijs zich verder ontwikkelt de komende weken, weet niemand. Wel is duidelijk dat de markt vleesvarkenshouders gunstig gezind is. Krap aanbod, warm weer dus minder groei van varkens en een goede vraag naar varkensvlees. Beter kun je je niet wensen als varkenshouder, lijkt mij. Het is daarom zondermeer interessant om te volgen wat de opbrengstprijs van vleesvarkens gaat doen de komende weken.

Leerzaam

Wat in elk geval duidelijk is geworden afgelopen weken is dat varkensprijs in korte tijd sterk kan stijgen. Vaak is er ook gesproken over een zogeheten prijsdrempel. Zodra de prijs bijvoorbeeld over de €1,70 per kilo gaat, haken inkopers af. Als deze drempel al bestaat, is die ook over te komen. Een krap aanbod blijkt dus geweldige aanjager voor de prijs.

Niet afdwingbaar

Het is een open deur, maar: de markt doet zijn werk. Sectorvertegenwoordigers van LTO en NVV zeggen zich in te spannen voor een ander verdienmodel in de varkenshouderij. Heel sympathiek, maar ik vrees dat dergelijke initiatieven niet het verschil gaan maken voor de financiële positie van varkenshouders in de toekomst. Het is irreëel om te verwachten dat ketenpartners, en vooral supermarkten als verkoper van het eindproduct, varkenshouders tegemoet komen, zodat hun inkomenspositie verbetert. Het is de vraag of zij dit kunnen. Anderzijds is dat ook niet de taak van supermarkten om zich te bekommeren over de inkomenspositie van hun leveranciers. Het ligt meer voor de hand varkenshouders zelf wegen zoeken om uit de crisis te komen. Samenwerking is mogelijk een goed middel. Een krap aanbod werkt in elk geval.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  De kostprijs per kg. varkensvlees is sinds begin dit jaar ook gestegen met 20 cent door de voerprijsstijging. Het is dus niet allemaal halleluja, maar we zijn wel op de goeie weg.

 • kees.van.dooren1

  Jonas, volgens mij zijn de de biggen ook €20 in prijs gezakt sinds begin dit jaar.

 • Jonas Brabant

  Kees, daar merk ik helaas niks van met een gesloten bedrijf.

 • kuunders

  je ziet dat de slachterijen vleeshandelaren en winkelketens niets om de varkenshouders geven, anders hadden ze de varkensprijs al eerder moeten verhogen. het is gewoon vraag en aanbod. willen we weer invloed op de prijs bebben moeten we de produktie in europa beheren. door middel van de biggen markt. bepaalde weken biggen opkopen en laten slachten, daar is geld voor want bij krapte betalen ze 28 euro per varken meer.denk hier maar eens over na.

 • joannes

  Natuurlijk is het vraag en aanbod en dat is nu weer eens bewezen. Maar de oplossing van biggen slachten lijkt me ook niet de correcte, niet om het publiek te winnen en/of de hogere prijs te laten betalen. Je zal ze zeker in Nederland vanwege de publieke opinie om die reden niet kunnen slachten. Het process van vraag en aanbod gaat uit van 2 variabele die, ieder op zich, juist moeten worden ingeschat om een stabiele opbrengst prijs te resulteren. Wanneer je ervan gaat gaat dat het geen probleem meer is van de consument of de verwerker is alvast duidelijk dat de producent de verantwoordelijk heeft. En die producent, zijn vele spelers, relatief tot het totaal, kleine bedrijven nationaal en nog meer, wanneer je het internationaal bekijkt. Kortom een bijna onmogelijk taak om al deze producenten, beslissers in het wel of niet produceren, te beheersen in een planning om overproductie te voorkomen voor een vraag die ook moet worden ingeschat voor over ....... maanden. Laten we eerst maar eens wat aan de agressieve capaciteits uitbreidingen in Nederland gaan doen! Die zetten de prijzen onder druk en verstoren het evenwicht.

 • B bob

  Wanneer hebben de kleine varkenshouders door dat ze uitgerookt worden in het belang van de gigastallen die overal in europa door nestle/ahold/tesco/aldi/unilever gebouwd worden ? Hoeveel varkensboeren staan op de stoep bij de 175 ahold slaven die de consument aan het misleiden zijn dit weekend ?

 • HvdR

  joannes, als je die 'agressieve capaciteits uitbreidingen' een halt toeroept ben je dan ook bereid te accepteren dat we massaal vlees gaan importeren omdat in het buitenland gewoon met een veel lagere kostprijs wordt gewerkt vanwege geen taboe op de megastal?

 • joannes

  HvdR ten eerste zijn we nog lang niet zover dat moeten importeren bij een zelfvoorzieningsgraad van 270% voor melk, varkensvlees,pluimvee en nog meer voor kalfsvlees en geitenmelk. Dus voorlopig importeert men vlees om kwaliteits redenen die in Nederland blijkbaar niet gerealiseerd kunnen worden in een vorm dat een Albert Heijn en dergelijke er voldoende uniformiteit en integriteit mee kunnen garanderen. Zij halen vlees uit Ierland en Engeland iets waar behalve veel commentaar nooit een antwoord op is gekomen vanuit de sector in de vorm van een standaard product ¨binnen¨ de door AH vertaalde kwaliteits wensen van de klant. Ook diverse keurslagers gaan er prat op dat ze een exclusief buitenlands product verkopen. Dus wat doen de nederlanders: massa productie voor de wereldwijde commodity markt. En daarmee transport en intermediair kosten toevoegen die tenlasten komen van de productie opbrengst. Dus strategisch en tactisch is het beter een afstemming op de locale markt te promoten en die massamarkt niet veel verder meer uit te breiden. Goed voor de prijsvorming; dat is recent gebleken! Voor de opbrengst doet iedereen het toch uiteindelijk, niet om een wereldwijde concurrentie positie die per definitie een ongelijke strijd is vanuit Nederland. De boeren zelf, behalve die hele grote die profiteren van de infrastructuur en schaalvoordelen, kunnen met moeite een redelijk inkomen genereren met de huidige op massaproductie gerichte strategy.

 • a vossen

  blijkt ook dat de consument niet wakker ligt van een hogere prijs, of zou dat aan het weer liggen?

 • drientje

  Joannes, dat er vlees vanuit Engeland en Ierland naar Nederland komt is gewoon handel. Er gaan vanuit Nederland varkens naar Duitsland, worden daar geslacht, en verkocht naar Engeland. Zo haalt ook Vion varkens uit Denemarken en Frankrijk,
  niet omdat ze zo goedkoop zijn, maar uit handelsoogpunt. Transport is kennelijk ook niet meer de grote kostenpost. Er gaan ook varkens levend naar het Oostblok.
  Krapte op de totale varkensmarkt is kennelijke het enige wat werkt.

 • gerjan slingenbergh

  Het is jammer dat Annechien in zomerslaap is want hier kan de LTO van leren.
  Afspraken maken in de keten gaat nooit werken. De productie af stemmen op de vraag des te meer.

 • agratax2

  gerjan Wat je zegt klopt als een bus. Helaas hebben we met de MNa een vijand in huis gehaald, die de boeren nooit toe zal staan productie afspraken te maken. De enige die iets zou kunnen doen is de handel die met contracten zou kunnen werken om zo een sluitende markt te maken. Dit ruikt ook weer naar productie afspraken en zal ook wel afgeschoten worden.

 • drikhend

  Mensen de boeren kunnen in de buurt onderling nog niet met elkaar samen werken . Laat staan landelijk in Europa. Er is nog gewoon te veel wedijver en afgunst dat het een ander beter gaat . Men heeft met bestemmingsplannen ,milieuvergunningen . varkensrechten enz. in principe de boeren aangezet tot individueel denken . Wat ik heb heeft hij niet . Want straks is er niets meer of mag ik niks meer .Hoe wil men tot overeenstemming komen als grootste deel nog individueel denkt en handelt . En contracten zullen altijd in nadeel van boer en handel uitpakken . Want slachterijen zullen dan een middel prijs betalen over een bepaalde periode die van hun verkoop prijs afhankelijk is . Want door contracten veranderd de aantallen niet maar kan men de prijs egaliseren . Contracten kosten geld en bieden meestal de afnemer zekerheid van aanvoer en de leverancier stabielere prijs . Maar op langere termijn eerder een lagere dan hogere prijs . In verleden heeft men ook met contracten gewerkt . Daar is iedereen van afgestapt want opbrengsten waren vaak lager dan bij vrije markt .

 • drientje

  Bij niets doen, en dat gebeurt, gaat het familie/gezinsbedrijf verdwijnen.
  Als de 'smitfields' komen, en die komen dan, die weten echt wel de productie af te stemmen op de vraag. En dit is wat weinigen willen. Ik snap overigens de politiek en de burger niet dat ze dit laten gebeuren.

 • joannes

  Dirkend en drientje als de boeren zelf niet in de gaten hebben dat ze met elke uitbreiding de prijsdruk verhogen, hoe kan je dan verwachten dat de overheid dit voor je gaat regelen. De overheid is een gekozen vertegenwoordiging die dit soort besluiten politiek neemt. Een beperking in productie zou als een beperking van ondernemers vrijheid gezien worden en op veel weerstand stuiten. Ze moeten gewoon de ontwikkleing de ontwikkeling laten of andere motieven vinden om productie te beperken en daarmee de prijzen op een redelijk niveau krijgen. Een voorbeeld kan zijn wat er nu met zeugen groepshuisvesting gebeurd. Het pve heeft in december ´11 al voorspelt dat het de productie capaciteit met 7% beperkt. http://www.pve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up1/ZwlcznpIW_LEInota_11139_groepshuisvesting.pdf
  Lettelijk tabel 3.2 : ¨. Om zicht te krijgen op het aandeel bedrijven dat per 2013 daadwerkelijk gereed is
  met groepshuisvesting, is verondersteld dat de krimp van circa 7% van de zeugen tot 2013 niet wordt gecompenseerd door uitbreiding op andere bedrijven.¨
  Tot 2 weken geleden waren de vleesvarken prijzen ¨te laag¨ en de laatste 2 weken schieten ze omhoog ivm tekorten midden in de zomer met warm weer. De groepshuisvesting, een productie beperking werkt dus voor de balans van vraag en aanbod maar voor hoe lang? Wanneer er te veel verdient wordt willen er geheid een aantal aggresief uitbreiden!

 • drikhend

  Beste Joannes . Ik pleit nergens dat de overheid de zaken moet regelen . Ik wil alleen maar aangeven dat velen schrijven over afspraken onder elkaar om de productie te beperken . Dat dit nooit zal gebeuren en kunnen . Dit omdat zoals ik aangaf de boeren individueel bezig zijn en afspraken groepsgewijs niet te maken zijn .U geeft zelf al aan van aantal dat bij betere prijzen agressief zal uitbreiden .Verder zal de overheid het plan dat allang in de la licht om 15% dieren van de markt te halen als mest probleem niet opgelost wordt . Uit de la halen en uitvoeren als hen dat past . En zeker niet voor betere prijzen , En weerstand van die paar boeren licht niemand wakker in Den Haag . Ze denken dat ze de boeren kunnen missen als kiespijn .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.