Boerenblog

5334 x bekeken 9 reacties

Van kersen tot Hongaars Wolvarken

Blaadjes plukken van kersenbomen, een vracht kunstmest binnen en het Hongaarse Wolvarken: het was een afwisselend weekje.

Blaadjes plukken deed u wellicht vroeger ook als kind. Op middelbare leeftijd doen we het nog steeds: blaadjes plukken ter analyse van voedingsstoffen en eventuele aanpassing van de bemesting van de kersenbomen. Een 1.200 blaadjes zijn geplukt, kriskras door de boomgaarden, grofweg 100 blaadjes per 5 hectare. En dan niet op de ‘methode René van der Gijp’: hij zou 100 blaadjes van één boom trekken... Maar netjes één blaadje aan het uiteinde van de tak die ongeveer op ooghoogte hangt. Dan netjes in het zakje doen en hopen dat mobieltje niet overgaat... Dan kan je weer opnieuw gaan tellen, want je komt hoe dan ook in twijfel over het juiste aantal.

 

Deze week is ook een vracht kunstmest (ammoniumnitraat) geleverd; we proberen ons in te dekken voor hogere prijzen volgend voorjaar. De handel werkt met dagprijzen en er is moeilijk aan te komen. Maar wellicht is dat het ‘spel’ van de fabrikant en de handel. Wie het weet, mag het zeggen.

 

Luzernebalen en hooibalen

De strobaaltjes liggen weer mooi opgestapeld in de schuur. Ook de luzernebalen en hooibalen zijn netjes binnen opgeslagen. In Hongarije laten boeren dit vaak buiten liggen, in weer en wind. Maar dat lijkt me zeer ongewenst voor de kwaliteit van deze grondstoffen. Dus: gewoon netjes onderdak.

 

Hongaars Wolvarken

Moedertje natuur zit briljant in elkaar. Dat wisten we natuurlijk wel, maar een recent voorbeeldje maakt het weer duidelijk. Het Hongaars Wolvarken werpt normaliter één keer per jaar vijf tot acht biggen. Recent hebben we enkele Happy Pigs Wolvarkens geslacht, en wat bleek? De uier heeft maar tien spenen. De moderne productiezeugen hebben er tegenwoordig minimaal veertien of - nog beter - zestien, daar zijn ze op gefokt en geselecteerd. Maar die zeug werpt ook een 14 biggen per worp, oftewel ruim 30 per jaar.

 

Simpel kraamhok voor varkens

Er zijn drie kraamhokken gemaakt. Half augustus worden de eerste Bonte Bentheimer-biggen geboren. Althans, dat denken we op basis van het spektakel en schouwspel dat we op 29 april hebben mogen aanschouwen. We hebben natuurlijk geen hightech scanner; we zien het live gebeuren. De zeugen nemen nu bovendien snel toe in gewicht en buikvolume. Dus dat zit wel snor, zo ver. De Bonte Bentheimer-zeugen hebben twaalf tot veertien tepels, dus moet er op basis van de wetten van moedertje natuur een koppeltje van tien, twaalf biggen kunnen komen. Er zijn er drie die eind augustus werpen. Geen hightech kraamhok, maar gewoon vier wanden (met deur voor uitloop), dichte vloer, biggennestje en klaar is Happy! De zeug loopt vrij rond, het hok meet circa 12 vierkante meter en is dus zeer ruim. De biggen blijven zes tot zeven weken bij moeders.

 

Erg goed YouTube-filmpje

Op internet zag mijn zwager een erg goed YouTube-filmpje over de essentie van de landbouw. Dat sprak me enorm aan, en is in feite de basis voor onze rigoureuze omzwaai naar het Happy Pigs-concept.

En terwijl ik deze weblog schrijf, zit ik alweer in de vlieger naar Nederland. Kortom, een afwisselend weekje.

Foto

Laatste reacties

 • The Hulk

  Beste Ronald , als deze pietrains wolvarkens zijn dan zijn alle buitenlandse ondernemers in H apen. Waar is die typische kromme snuit.
  EEn holsteinkalf verkoop je ook niet als een wit blauw

 • W Geverink

  Dat is dus de bonte Bentheimer Patrick.

 • The Hulk

  Neeniets als bioaardappelen ergens geraapt in een wachtbunker van Farmfrites.
  Maar alle gekkegeiten op een stokje , dit is juist de redenen waarom die speciallekes niet lopen in Hongarije een echt wolbuikvarken daar kweek je 2 jaar aan dat heeft natuurlijk een waarde maar pietrains die je even in de koude laat buiten lopen krijgen ook lang haar . Zelfde met dat biogroenten verhaaltje in Hongarije , de tuinbouw bv is al niet erg modern hyperintensief uitgegroeid en dan spreek je al vlug over groenten uit onze hof , de vraag is of dat dan bioproducten zijn ??
  Ik verkocht vorig jaar ook zetmeelmaiskolven voor suikermais een woekerwinstenverhaaltje maar ik was niet alleen met die gedachte , gevolg de echte suikermaismarkt (ook die van mij) storte in elkaar. Snel geld maken in H is al lang de boodschap maar net zoals pietrainvarkens gaan kweken voor wolbuikvarkens zal een kortlopende snellehap business worden niets meer.

 • ronaldscholten

  Patrick, je nieuwe naam is tegenwoordig 'The Hulk'? Ik vind het prima als je altijd je negatieve gevoelens over Hongarije en de Hongaren op deze website spuit. Blijkbaar ben je erg gefrustreerd. Maar scheer aub niet iedereen over een kam. De foto is door de redactie geplaatst, en is een Bonte Bentheimer varken. Deze houden we ook in ons Happy Pigs systeem. Er zijn ook eerlijke mensen, ja ook hier in Hongarije.

 • The Hulk

  Ronald , de reden waarom de hulk is bij de redactie goed gekend en is al van tel van bij het nodige inloggen.Ik heb mij ook nooit verborgen met de hulk velen weten wie dat is . Ik ben absoluut niet gefrustreed over Hongarije of de Hongaren , de waarheid verdraaien , dat frustreerd mij .
  Dat is ook,,EEN VAN DE'' redenen waarom vele bloggers niet meer willen bloggen , bij Robert werd enkel de waarheid toegelaten en daarvoor werd soms wel eens extra backgroundonderzoek verricht door de redacteur alvorens het te plaatsen , vandaag zijn de blogs wel eens uitgegroeid tot een samenstelling van onverschilligheid her en der. Van leden uit mijn Hollandse fanclub ... (topboeren in oa akkerbouw in Nederland) ( ja die fanclub bestaat ook ) hoor ik dezelfde geluiden . In mijn blogs heb ik ook altijd de perfectie in waarheidsverkondiging hoog in het vaandel gedragen. sla ze na velen zijn op vandaag ook uitgekomen al doet de waarheid soms voor andere buitenlanders in H pijn. Toen ik schreef de agro industriele varkenshouderij geen toekomst meer had in H was je het vele malen niet met mij eens , ik geloof dat op vandaag vele Nederlandse gelukszoekers in de varkenshouderij die mij ten tijde gek verklaarden om deze uitspraken vandaag het slot hebben op hun Hongaarse stal. Ik ken er nog zo ene ,zelfs buur van een van mijn gronden.
  Als blogger moet je natuurlijk niet je gehele privecirquus naar buiten brengen

 • The Hulk

  vervolg : Maar als je als blogger A reeds hebt beschreven in blogs dan is het geluid van B ook wel heel intressant , en dan bedoel ik die buitenlanders die subsidies hebben opgenomen voor mestuitrijding en opslag en inrichting van varkensstallen en deze op vandaag in stilstaande positie hebben staan of er al dan niet een andere vermarketing hebben voor opgedrongen gekregen door de ... .Je weet wel wat ik bedoel .De regels kennende moet dit een superintressante blog worden als hij maar piekfijn de waarheid verkondigd.
  gr.

 • The Hulk

  vervolg : Maar als je als blogger A reeds hebt beschreven in blogs dan is het geluid van B ook wel heel intressant , en dan bedoel ik die buitenlanders die subsidies hebben opgenomen voor mestuitrijding en opslag en inrichting van varkensstallen en deze op vandaag in stilstaande positie hebben staan of er al dan niet een andere vermarketing hebben voor opgedrongen gekregen door de ... .Je weet wel wat ik bedoel .De regels kennende moet dit een superintressante blog worden als hij maar piekfijn de waarheid verkondigd.
  gr.

 • The Hulk

  vervolg : Maar als je als blogger A reeds hebt beschreven in blogs dan is het geluid van B ook wel heel intressant , en dan bedoel ik die buitenlanders die subsidies hebben opgenomen voor mestuitrijding en opslag en inrichting van varkensstallen en deze op vandaag in stilstaande positie hebben staan of er al dan niet een andere vermarketing hebben voor opgedrongen gekregen door de ... .Je weet wel wat ik bedoel .De regels kennende moet dit een superintressante blog worden als hij maar piekfijn de waarheid verkondigd.
  gr.

 • kok999

  wellicht terzijde, er zijn van die telklikkers zoals easyjet ze gebruikt in het vliegtuig om aantal passagiers te checken.
  Bij het rondlopen is elke klik een adering op de display. Iets voor tijdens het bladplukken ?

  maar werken jullie niet met een houtboortje zodat je dwars door de ringen gaat ? dan heb je van elke jaarring toch een samenstelling ?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.