Boerenblog

3 reacties

Peperduur voer

In het weekend van 23 juni ronkten de eerste combines over de akkers in omgeving Danszentmiklos. De gerst werd geoogst. De opbrengsten vallen tegen. Dat heeft ongetwijfeld effect op de voerprijzen.

In ons bouwplan zit wintertarwe en korrelmais. De tarwe hebben we in de eerste week van juli geoogst, direct na het afronden van de kersenoogst. Een bevriende akkerbouwer in het dorp deed dit jaar het werk. Hij oogstte 65 hectare tarwe, grofweg drie dagen werk. Een deel van de tarwe gaat in opslag voor onze Happy Pigs-varkens. Het overgrote deel van de tarwe hebben we direct verkocht aan de graanhandel. De opbrengstprijs was 50 Hongaarse forint per kilo netto. In vergelijking met vorig jaar is dat 11 procent hoger.

Tegenvallende opbrengsten
Wij hebben gemiddeld 3 ton per hectare geoogst. Vorig jaar was dat 4,2 ton per hectare. Voor deze regio met zandgronden een normaal gemiddelde. De terugval is echter bijna 30 procent ten opzichte van vorig jaar. De Hongaarse tarweopbrengst is naar verwachting 20 procent lager in vergelijking met voorgaande jaren. Belangrijkste redenen: de droogte in najaar 2011, de harde vorst (zonder sneeuwlaag) en droogte in het voorjaar. Overal in Centraal en Oost-Europa zijn de opbrengsten tegenvallend.

Voer blijft duur
Het is even afwachten wat voor effect de lagere opbrengst heeft op de voerprijzen in Europa, maar ik ben bang dat die aan de hoge kant blijven. Immers ook soja is en blijft knalduur. Overigens is vanaf 1 juli een nieuwe Hongaarse wet in werking getreden: de koper van graan moet de btw aan de regering afdragen (en dus niet meer de verkoper). Dit om grootschalige fraude, zoals die afgelopen jaren optrad, te beperken. De regering schat in dat op deze wijze een €50 miljoen extra in de schatkast komt.

100 ton stro
Dit jaar hebben we al het tarwestro tot baaltjes geperst. De hoge prijzen van afgelopen jaar en het feit dat ons Happy Pigs-concept groeiende is, heeft ons doen besluiten alle stro te persen. Met een beetje mazzel hebben we zo 100 ton mooi tarwestro.

Veel lekkernijen voor Happy Pigs-varkens
In de kersenvelden staan enkele rijen appelbomen en pruimenbomen. Ook die hangen ondanks de nachtvorst met Pasen goed vol met fruit. De appels gaan eveneens naar Happy Pigs, de varkens zijn er echt gek op. De pruimen schudden we in september en verkopen we rechtstreeks aan de fabriek. Mocht de prijs van de pruimen enorm tegenvallen dan kunnen we er nog eigen palinka van stoken en/of ze ook naar de Happy Pigs. Zo langzamerhand krijgen onze varkens een hele reeks aan lekkernijen: appels, pruimen, kersen, eikels, aardperen, pompoenen en elke week enkele kistjes fruit en groente die terugkomen uit de supermarkt (bananen, appels, paprika, kool). De vitamines komen dus uit natuurlijke bronnen en niet via een premix uit de fabriek.

Laatste reacties

 • joannes

  Ik voorzie dat je varkensvlees naar Nederland gaat exporteren! We hebben genoeg varkensvlees maar dat Happy Pigs verhaal maakt elke consument nieuwsgierig.

 • pieterdejong

  lijkt mij een smakelijke shaschlik voor op de bbq

 • The Hulk

  Dat BTW gekloot lijdtenkel nog tot meer zwarthandel.
  En Ronald denk je die happy's te kunnen slachten voor kerstmis 2013??

Of registreer je om te kunnen reageren.