Redactieblog

19 reacties

Eerlijke prijs?

Supermarkten beloven een eerlijke prijs te betalen voor duurzaam geproduceerd (varkens)vlees. Eerst zien dan geloven.

Supermarkten willen uiterlijk in 2020 alleen vlees in het schap wat milieu- en diervriendelijk is geproduceerd zonder antibiotica. Dat noemen zij duurzaam geproduceerd vlees. Het mooie is dat zij daar een 'eerlijke' prijs voor willen betalen. Dit voornemen stemt LTO en NVV tot tevredenheid. Komt de varkenssector eindelijk een keer uit de economische malaise, vermoeden zij.

Vreemd begrip
Met alle respect, maar een eerlijke prijs is wel een heel inhoudsloos en vaag begrip. Volgens mij is het zo dat als twee partijen het eens zijn over de prijs van een product of transactie, er weinig oneerlijks aan de prijs is. Als een slachterij vlees verkoopt aan een retailer en ze komen een kiloprijs overeen, is dit toch eerlijke handel? Natuurlijk wil een verkoper meer beuren. Een inkoper wil minder betalen, maar dat hoort bij handel.

Twijfel
Supermarkten gaan dus over acht jaar eindelijk een 'eerlijke' prijs betalen voor het vlees, zodat varkenshouders een goed inkomen verdienen. Ook als de mengvoerprijs stijgt tot historische hoogten.
Hoe mooi het ook klinkt, ik waag te betwijfelen of varkenshouders er vanaf 2020 op vooruitgaan als supermarkten hun inkoopeisen aanscherpen. Supermarkten doen alleen wat goed is voor henzelf en hun imago. Supermarkten zijn niet ontstaan om boeren in het zadel te houden.
De plannen zijn van mastodont Daan van Doorn en de supermarkten zelf afkomstig. Er wordt dus vóór de varkenshouders besloten en niet mét de varkenshouders. Varkenshouders zitten nu ook in de situatie dat anderen voor hen beslissen en de prijs vaststellen. Een positie met nauwelijks onderhandelingsruimte en dunne of negatieve marges.

Laatste reacties

 • hertha

  Dus nog 8 jaar voor nop produceren.

 • niek brabant

  Kees, ik ben het met u eens.
  de heer marc jansen heeft letterlijk gezegd dat de nederlandse boer niet automatisch koopman is. duurzaam oke maar dat zal niet voor hoge prijzen zorgen. een beetje inkoop uit het buitenland zorgt ook dan voor lage binnenlandse prijzen.

 • ikkethuis

  als de supermarkt nu een eerlijke prijs (hogere) geeft voor duurzame varkens, waarom dan nog zo lang wachten ? Er zullen nu best wel varkenshouders te vinden zijn die hieraan mee willen doen. of........is deze hogere prijs het probleem?

 • schoenmakers1

  we kunnen ook in sinterklaas geloven, de supers zullen nooit meer betalen als ze moeten, als het prijsverschil er is denk ik dat ze het andere vlees dat goedkoper is de hemel inprijzen dat dit toch echt wel beter is

 • Mels

  Ik hoop niet dat dit gaat gebeuren en wel om de simpele reden dat er dan weer meer geproduceerd gaat worden met als gevolg overaanbod en alsnog een Kprijs,de supers houden nu eigenlijk de boeren in het productie gareel.

 • info104

  Wat een flauwekul ,we produceren nu toch ook al diervriendelijk vlees, de dieren hebben wat hun hartje begeert of moeten we ze ook noch elke dag gebak en een koekje bij de maaltijd geven, er word 2 maal per dag gekeken of ze geen griepje of een longontsteking of een diareetje hebben , het zijn nu al net mensen alleen zonder verstand. En dan na al deze inspanning krijgen we er een schoiersprijs voor omdat we gewoon te veel produceren zodat meneer inkoop een afwachtende houding aanneemt bij zijn aankoop, logies toch, hij blijft ook over 8 jaar zich rot lachen om die stomme boer die dan noch steeds te veel vlees op de markt aanbied, we zullen minder MOETEN produceren om een goede verkoop positie te kreeren. Ze maken nu misbruik van ons harde werken wat we uiteindlijk zelf veroorzaken

 • joannes

  Supermarkten zullen dan volgens een standaard boeren bedrijf dat volgens hun eisen werkt een normprijs zetten. Een normprijs die rekening houdt met een redelijk inkomen waarin het risico gedeelte voor de boer beperkt wordt tot het goed vakmanschap en externe factoren zoals voerkosten worden geindexeerd. Ten minste zo doen ze het met transportbedrijven. Ze kennen de dieselprijs, de afstanden, de rijsnelheden, de chauffeurs loonschalen, de vaste en variabele kosten van een de vrachtwagen , enz,enz, Op zich is dit niet vreemd. In Spanje werkt Supermarkt bedrijf Mercadona ook op deze manier met zijn vlees leveranciers. Het gevolg zal zijn dat er een binnenlandse vleesprijs zal zijn en een vrije internationale marktprijs die geen afspraken kent. De vlees handel zal hier de oplossing voor moeten bedenken.

 • agratax2

  Joannes. Als er al een 'eerlijke' prijs wordt bepaald, zal die op of net onder het gemiddelde liggen. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. Dit betekent dat de prijs steeds verder weg zal zakken, omdat het gemiddelde daalt als de boven gemiddelde kostprijs afvalt. Ik zie dan ook niets in deze toezegging, in 2020 zijn deze veel belovende heren met pensioen of weg gepromoveerd. 100 % vrij van antibiotica gebruik? Wat als er een enge ziekte uitbreekt, alles in de kadaverbak of toch maar genezen? Weer eens een onhaalbaar voorstel van de winkeliers en ieder boer blij met deze dode mus.

 • joannes

  Agratax1 Wanneer is de commisie namen bekijk in de Daan van Doorn: Verbond van Den Bosch: alle vlees duurzaam in 2020. Zijn er in ieder geval mensen bijgehaald die een reputatie te verdedigen hebben in de brede samenleving en voldoende ingangen hebben om de belangen voldoende te distribueren. Wat belangrijk wordt is dat de boeren goede vertegenwoordiging hebben in deze groep die zowel de heren als de boeren kan informeren over de faire prijs. Het zal altijd zo blijven de de boer een risico draagt wat binnen zijn beinvloedings gebied redelijk is. Wat overigens niet in het schrijven staat maar voor mij vanzelfsprekend lijkt wanneer Supermarkten van grond naar consument gaat denken. Supermarkten zijn erg goed in het analyseren en waarderen van functionele kosten en risicos. Wanneer ze deze methode toepassen in het van grond naar consument model zullen de boeren een redelijke boterham verdienen omdat bepaalde risicos hetzij geindexeerd worden, hetzij verzekerd kunnen worden in de prijs. Daarmee wordt het individuele risico beperkt tot vakmanschap. bv aantal biggen per zeug/jaar, enz,

 • poldes

  Ten tijden dat varkensboeren van goede omvang salarissen boven modaal en boven huisartsen verdienden ;hebben deze zich niet afgevraagd of dit duurzaam was.
  Veel winsten direct investeren in productie uitbreiding draagt bij aan een lagere markt;ook daar werd niet bij nagedacht of het duurzaam en een eerlijke prijs met zich mee zou brengen.
  Nu word er door andere partijen nagedacht over een eerlijke prijs;of dit eerlijk is of niet.

 • krulsaart

  Wat is eigenlijk de reden voor de supers om geen eerlijke en duurzame prijs te betalen? Ik hoor daar nooit iets over in de media. Ik zie alleen tevreden, lachende producenten van groente, vlees, melk, etc in de reclamespotjes. De waarheid vertellen doen de supers nu niet en dat gaan ze over 8 jaar ook echt niet doen.

 • joannes

  Ten eerste Supers kopen nooit een heel varken. Zij kopen onderdelen zoals zij verwachten dat ze deze kunnen verkopen: Schouders, Hammen, Ribben enz, Zij kopen deze zoals deze aangeboden worden met een aantal specificaties zoals vorm van uitsnijden en varkensclassificatie met mogelijk meerdere eisen. Verkopers zijn slachterijen die wel of niet zaken willen doen voor een bepaalde prijs. Voorzover ik weet gelden er prijzen voor een bepaalde periode: Week, Maand of mogelijk langer waarbij het fluctuatie risico bij de slachter ligt. De handel wordt gedaan tussen slachter, vleeshandelaar en de Super. Vwb de lachende producenten in de reclame spot: verdrietige producenten verkoopt niet! Misschien moeten de boeren hun eigen Spotreclame publiceren? Als dus de slachter onvoldoende vraag heeft zal hij de Supers een lagere prijs aanbieden in de hoop in ieder geval de handel te doen. Wanneer er voldoende vraag is kan hij het riskeren dat hij de handel niet doet en zijn producten elders (internationaal) verkopen. De totale opbrengst van een varken zouden de kosten + winst moeten opleveren en daarvoor moeten de slachters een belangrijk deel via de internationale markt verkopen.

 • info141

  Ik kom net terug van een Oosteuropees land. Daar worden varkensnekken en korte ribben in vacuum verkocht aan alle grote supermarktketens door nota bene Spaanse slachterijen (± 3.500 km verder weg). Nekken en ribben worden minder gegeten in Spanje en worden dus elders 'gedumpt'. Dat is gewoonweg de realiteit. De Nederlandse slachterijen moeten 70% van hun productie op die Europese en Aziatische markt kwijt zien te raken en krijgen dan dus te maken met dit soort van concurrentie. Pas wanneer we in Nederland zoveel varkens produceren als dat we zelf opeten (± 90.000 per week), kun je belang hechten aan het betalen van een eerlijke prijs door de supers. Maar dan moeten we eerst meer dan 200.000 varkens per week minder moeten produceren. Dat gaat dus nooit gebeuren en blijven we afhankelijk van de gehele Europese markt. Dat de Nederlandse supers meer willen betalen voor een 'zogenaamd duurzaam' varken, maakt het zowel voor de boer als voor de slachterij alleen maar lastiger. Europese afspraken maken over productieaantallen zal meer soelaas bieden, maar ook dat blijkt een utopie.

 • joannes

  Dit praktijk voorbeeld van info141 zet de gehele Nederlandse varkens houderij in perspectief. Het vergroten van schaal heeft geleid tot een massale overproductie die de internationale markt niet meer tegen een voldoende prijs kan opnemen. Nederland heeft nooit het hele varken opgegeten in de laatste 30 jaar. De Hammen gingen naar Italie, De Ribben naar Engeland, enz, enz, Inmiddels gaan de oren en staarten naar Azie. Er is geen deel wat niet verkocht wordt en nog blijft er onvoldoende over!

 • John*

  De varkensmarkt is gewoon volwassen, de groei is eruit. De omstandigheden worden lastiger en betere ondernemers zullen overleven. Waarom zeg ik ondernemers? De varkenshouderij ligt in nederland al op een zeer hoog niveau. De betere ondernemers hebben goed zicht op de financiële situatie op het bedrijf en kunnen ook goed anticiperen op een tegenvallende markt.

 • info141

  @John. Ik denk dat je gelijk hebt, een harde maar realistische vaststelling. Diegenen, die onder de huidige omstandigheden geen positief resultaat draaien, zullen de strijd gaan verliezen. Vooral de kleintjes verdwijnen, vooral de groten blijven over. Grote aantallen met zeer geringe marges, veel alternatieven zijn er niet buiten stoppen. Deze 'overblijvers' zullen volgens mij op termijn wel iets betere marges kunnen scoren. Het klinkt hard, maar dat gebeurt pas wanneer het kaf van het koren is gescheiden. Dat is een traag proces, vooral vanwege het feit dat er een behoorlijk fors aantal potentiële stoppers nog zwaar overgefinancierd is. De banken en de voerbedrijven laten die varkensbedrijven zo lang mogelijk 'doorsputteren' omdat stoppen de banken en de voerbedrijven nog meer geld zou kosten.

 • Mels

  De banken,in veel gevallen de rabo,handelt in alle sectoren zo.Eerst de put dempen met geld en dan tot de conclusie komen dat het kalf,of zo u wilt;het varken,bij aanvang al verdronken was.

 • Lin

  En dan.. een bord in de tuin? Er is geen hond die belangstelling heeft.
  Nog meer mensen die de arbeidsmarkt opstromen, niet alleen varkenshouders, nee ook vervoerders, adviseurs en voerverkopers, dierenartsen enzovoort enzovoort.
  Ik zit al maanden te denken over een nieuwe tak, maar alles kost zoveel investering om aan alle regels te voldoen. Er is ook al zoveel. Bovendien moet ik er al bijna niet aan denken om weer met de gemeente in zee te gaan.

 • Mels

  2 borden in de tuin zal ook niks oplossen,die adviseurs verhogen simpelweg het tarief voor de overblijvers dus die vallen al af voor de arbeidsmarkt,evenzo als de voerverkopers en de dierenartsen dus niks aan de hand.De markt moet het evenwicht maar herstellen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.