Boerenblog

5731 x bekeken 3 reacties

Doe eens normaal man

Afgelopen weekend in de veewagen vol stro en bier naar Normaal in Dalfsen. Lekker høken en genieten van gemoedelijke sferen en onverbloemde teksten.

'De boer is troef, de boer is troef.
De ene keer geet 't gladjes, de ander keer geet 't stroef.
Zo deur de eeuwen hen, was 't boertje niet in tel.
Moar toen kwam de hongerwinter, toen wisten zie 't wel.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooien um spek.
De EEG trapt ons weer terug, moar de boer die is niet gek.'

Wet van Engel
Even een andere werkelijkheid dan zoals die vandaag ervaren wordt. Mensen die door goed voedsel in staat zijn gesteld steeds ouder te worden. Een wereldbevolking die in 50 jaar tijd explodeerde van drie naar zeven miljard monden, die allen gevoed moeten worden. Waar de wet van Engel geldt die stelt dat naarmate welvaart en besteedbare inkomens toenemen, de relatieve uitgaven aan voeding dalen. Waar de waardering vooral uitgedrukt wordt in eisen, die vervolgens niet beloond worden.

Hypocriet populisme
Het thema van het Normaal-concert was 'Doe eens normaal man', verwijzend naar Nederlands' bijna grootste populist. De eer van het allergrootste populisme valt toe aan hen die over de rug van de boer zieltjes winnen om een andere veehouderij af te dwingen. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat men verzuimt erbij te vertellen dat voedsel minimaal in prijs moet verdubbelen om aan alle eisen tegemoet te komen. Bij deze vorm van hypocriet populisme verbleken zelfs Wilders' blonde haren.

Tijd voor realiteit
In dezelfde 50 jaar is het aandeel van voeding binnen de totale uitgaven gedaald van 30 naar 12 procent. Specifiek voor varkensvlees geven we nog maar 20 procent van het prijspeil van 1960 uit. Dit zegt alles, maar feiten worden door supermarkten en ngo's gemakshalve verzwegen. De 'bespaarde' gelden zijn uitgegeven aan nieuwe, moderne verworvenheden, vele opkomende markten als IT en telecom hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Een weg terug is er niet, een weg vooruit wel. Tijd voor realiteit.

Bron: FarmFocus

Laatste reacties

 • joannes

  Beste Johnney, De prijzen worden simpel gemaakt in een process van vraag en aanbod. Bij te veel aanbod in Nederland zal de prijs dalen totdat er voor die prijs een consument is. Inmiddels produceren de Nederlandse boeren zoveel dat het product over de gehele wereld verkocht wordt inclusief transportkosten, commisies, verpakking, enz,enz, En nog zijn er boeren die aan capaciteits uitbreiding doen voor de te lage prijzen die al jaren betaald worden. Dat heeft niets met de Wet van Engel te maken en de wereld bevolking of het ouder worden. Het probleem is de voordurende uitbreiding van capaciteit in Nederland waarmee er een destructieve spiraal ontstaat in de sector. De efficiente bedrijven concureren de minder efficiente er met de lage prijzen uit omdat de vraag niet evenredig stijgt. De vraag stijgt niet omdat de verwerkende en exporterende industrie voordurend achter loopt op het als maar stijgende aanbod of..... vanwege flinterdunne marges, bij vraag of aanbod problemen direct bezettings problemen heeft. Wanneer 2/3 geexporteerd wordt kan je de Nederlandse consument of de Super niet verantwoordelijk stellen voor de lage prijzen. Bij te veel aanbod daalt de prijs en dat heeft de sector aan zichzelf te danken. Er zijn gewoon geen boeren die collega´s ter verantwoording durven roepen voor deze destructie en zelfregulering durven te verdedigen. Die hypocriete populist ben je zelf. Niet dat ik een Wilders fan ben maar je verhaal is niks meer of minder dan goedkoop populisme.

 • kalkar

  Zo is het Joannes, varkensboeren zijn dom, erg dom, vooral de grote die juist denken dat ze zo slim zijn. Er is maar één oplossing om de negatieve spiraal te doorbreken en dat is een Europees quotum erop, zoniet dan zal het alleen maar erger worden. Boeren blijven maar uitbreiden, je begrijpt de dwaasheid niet. Volgens mij is er geen enkele sector te vinden waar ondanks de hongerlonen alleen maar wordt uitgebreid. Voer voor psychologen lijkt mij. Ik doe er in ieder geval niet aan mee. Dan maar naar de kloten, maar ik zal nooit meer varkens gaan houden tegen deze prijzen, ondanks alle adviezen om juist wel meer varkens te gaan houden.

 • boerjaco

  ha schuin over buurman
  ook naar normaal geweest mooi feestje of nie ?

Of registreer je om te kunnen reageren.