Boerenblog

Varkenshouder fietst voor het goede doel (2)

Een paar jaar geleden leerde Mario van Sleeuwen BIG Challenge kennen. Dit jaar doet hij mee aan de Alpe D’HuZes, omdat het een goed doel is en 100 procent ‘antistrijkstok’.

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik toch zes keer die berg op wil fietsen. Ik doe dat omdat het voor een goed doel is. Het is een streven om kanker chronisch te maken en niet meer dodelijk. Het geeft toch een goed gevoel als je daaraan een steentje kunt bijdragen. Ook is het belangrijk om je als veehouder positief te laten zien.

Voorbereidingen
Het is bijna zover om naar Frankrijk te vertrekken. Ik ben al lang aan het trainen. Eerst met mijn eigen club in Boekel, later ook met collegaboeren die in de buurt wonen. Elke zondagmorgen fietsen we een tocht. Zo ook een in Klimmen (L.). Daar is het dus flink klimmen en afdalen.
Voor ik kan gaan fietsen, moet ik wel eerder opstaan om de varkens te voeren en te controleren. Als we erg vroeg moeten vertrekken, voert Yvonne de varkens en komt degene die het overneemt als we in Frankrijk zijn, de varkens en biggen controleren.

Maandelijkse bijeenkomsten

Elke maand hebben we met alle fietsers van BIG Challenge een bijeenkomst, georganiseerd door een van de deelnemende bedrijventeams. Daar krijgen we uitleg over wat Alpe D’HuZes met het geld doet en hoe het in Frankrijk gaat. We hebben bijvoorbeeld een lezing van Ellen Kampman over voeding en kanker gehad. Zij is een hoogleraar die gesponsord wordt door Alpe D’HuZes. Ook kregen we een keer tips en uitleg van profwielrenner Adrie van der Poel. Na een lezing gaan we met z'n allen  fietsen.

Voor ik naar een BIG Challenge-bijeenkomst ga, voer ik eerst de varkens en controleer alle stallen. Dan ga ik naar de bijeenkomst en daarna weer aan het werk. Op de woensdagavonden na het fietsen ga ik ook nog altijd even naar de varkens.

Betrokken
Het trainen is erg belangrijk voor de conditie, maar het is niet alleen afzien. Het is ook leuk en gezellig. Het is goed om te weten dat het thuis doorgaat als je aan het trainen bent. Ik fiets, maar de rest van het gezin is er ook bij betrokken. Met vrijwilligerswerk vooraf en in Frankrijk. Bijvoorbeeld door te helpen met de verkoop van T-shirts en de biggenrace op Boekel Ronduit met Hemelvaart. Afgelopen zondagmorgen zijn we met ons team, partners en kinderen bij elkaar geweest om foto's te maken. Wij hebben gefietst door de omgeving van Groesbeek (Gld.). Nog even de laatste loodjes en dan vertrekken we naar Frankrijk. We hebben er allemaal zin in.

Of registreer je om te kunnen reageren.