Boerenblog

7 reacties

Vandaag voor morgen

Supermarkten willen toe naar duurzaam vlees. Bovendien willen ze het verdienmodel voor de boer koppelen aan dat duurzame vlees.

Enkele weken geleden stuurde ik een open brief naar alle partners van het Verbond van Den Bosch. De brief is goed geland en resulteerde in gesprekken met en een vervolgbezoek aan de supers op hun hoofdkantoor in Amersfoort, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Een positief gesprek. De supers gaan werken aan inkoopspecificaties voor duurzaam vlees in 2020. Ze willen deze specificaties in mei 2013 scherp hebben. De supers nemen zelf het heft in handen in aansluiting op de afspraken die in het Verbond van Den Bosch zijn gemaakt. LTO zien ze daarbij als een belangrijke overlegpartij.
Het is helder dat we als varkenshouders te maken krijgen met meer sturing door de markt. Dat past in onze strategie. De basisregelgeving is op Europees niveau. Wil de consument meer, dan kan dat. De wensen worden vertaald via de markt en daar hoort ook een eerlijk verdienmodel voor de boer bij. Immers, de boer zal alleen instappen in een marktconcept als er hij er iets mee kan verdienen. Of zoals de supermarktmeneer zei: "Waarom spreken we wel over een brandstoftoeslag en niet over een voertoeslag?"
Ik ben heel tevreden met de stappen die de retail nu zet. Het oplossen van een probleem begint met het erkennen van het probleem. Die erkenning is er nu in de volle breedte binnen het CBL. Wij hebben een belangrijke doorbraak bereikt. We kunnen vandaag concrete stappen gaan zetten voor morgen.

Kroonjuwelen
Het traditionele persmoment voor het CBL is de jaarvergadering, in de volksmond ook wel 'de haringpartij'. Het CBL kondigde op de jaarvergadering het 'andere vlees in 2020' aan. Enkele jaren terug kondigde het bureau aan dat het in 2018 alleen vlees van niet-gecastreerde varkens wilde. We weten allemaal hoe snel de markt dat punt heeft opgepakt. Voor de Nederlandse markt is dit nu al gerealiseerd. Via de markt werkt het veel sneller dan via wetgeving. Ik verwacht dan ook dat 'al het vlees duurzaam in 2020' veel eerder gerealiseerd wordt. We gaan aan het werk en houden de supers aan hun afspraak. Natuurlijk weet ik ook dat het nog veel inspanningen gaat kosten om dit te realiseren. "Maar waar een wil is, is een weg en ik zie de weg duidelijk voor me", twitterde ik al.
Foodlog interviewde directeur Marc Jansen van het CBL. Ik gaf een kort commentaar. Het NOS Journaal bracht het nieuws ook. Varkenshouder Jaap Kreuger legde in begrijpelijke taal uit hoe varkens met een ster van de Dierenbescherming worden gehouden. Ik gaf een kort commentaar. Zo ligt alles goed vast en was heel Nederland getuige van dit voor ons belangrijke feit. Ik zie dit feit als een van onze kroonjuwelen. Dit juweel hebben we niet alleen voor de varkenshouderij binnengehaald, ook andere sectoren kunnen hierop inhaken.

Passie voor het vak
Afgelopen week maakten we de balans op over onze innovatie-inspanningen in de Innovatiegroep Varkensvleesketen en met de VarKansengroep. We spraken over systeemuitdagingen en over ons project 'het kraamschap'.
De afsluiting van de week was leerzaam en plezierig. Vrijdagochtend kwam een groep jonge enthousiaste leerlingen van Helicon bij mij thuis. Zij maakten een tweedaagse reis Noord- en Midden-Nederland. Zij hadden er veel plezier in en ik ook. "Prachtig zo tussen de zeugen en niet van een afstand", zeiden ze me. Een van de jongens riep enthousiast: "Mevrouw, deze zeug is berig en ging er op zitten!". Ik geniet daarvan. De jeugd is vol passie voor het vak. Ook dat is vandaag voor morgen! In alle opzichten.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  sjonge sjonge wat een positief verhaal, toen annechien smorgens opstond ging er 5 cent vanaf . triest ze gaat er zelf nog in geloven

 • joannes

  Een positief verhaal maar begrijpt een boer dit die vandaag onder de kostprijs werkt en morgen een afspraak heeft bij de bank. Voor hem is nog 3 jaar waarschijnlijk te laat. Wanneer kan een strategie, die bedacht is, ook eens gaan werken zoals voorspeld. Wat was de strategy 6 jaar geleden die nu gewijzgd wordt of.... verbeterd! En wanneer het gaat werken, wat betekend dit voor de huidige investeringen en de nieuwe? Wat moet er veranderd worden tegen welke kosten? En nog een klein probleem; kunnen boeren zich commiteren aan een duurzame productie methode met enkel afnemers tegen kostprijs + prijzen wanneer de internationale bulk markt een hogere prijs betaald; de zogenaamde goede cyclus jaren? Dit was VION´s probleem toen ze het met Albert Heijn probeerden.

 • bertes

  de klant van de winkel denkt dat de supers goei mensen zijn. het lijkt al dat ze nu al voor de boer zijn.

 • agratax2

  Ik hoop dat de retail zijn belofte, kostendekkende prijs + marge voor boer nakomt. En dan niet wacht met betalen tot de huidige 3 maanden betaal termijn over zijn. Deze tactiek is voor een boer onacceptabel en past tevens niet bij zijn gevoel van gerechtigheid.

 • ikkethuis

  ben realist, als een varkensboer een kostedekkende prijs + een marge krijgt, en de bank wil financieren dan komen er nog veel meer varkensstallen bij als nu al het geval is als men tegen de kostprijs produceert, en is men terug bij af. want de retail profiteert hier dan weer van.

 • Varken Venray

  VarkensQuotum!!!

 • brabantsduitserke

  varken venray ik weet niet of je het weet maar dat is er al. alleen niet europees.
  net zoals de drukte over duurzaamheid ook niet europees.
  alleen 1 ding is zeker ,de opbrengstprijs en de kostprijs trekken altijd naar elkaar
  toe .worden de kosten te hoog gaat de opbrengstprijs ook omhoog gewoon simpelweg doordat er minder geproduceerd gaat worden op den DUUR . het is gewoon stoelendans en iedere keer wordt er een stoel weggehaald ,de kunst is
  over te blijven. wil je niet meer dansen stop dan op tijd
  dit zal altijd zo blijven dus produceer met de laagste kosten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.