Boerenblog

11 reacties

Ontzorgen of eigen regie?

Goedbedoeld ontzorgen vormt de grootste faalkost op het boerenerf. Eigen regie is een vereiste voor gezond rendement. Dat gaat goed, nu de discipline nog.

Op het boerenerf laten velen zich met de beste bedoelingen ontzorgen en worden 'gewoontes' snel overgenomen en aangehouden. Eigen regie is lang niet altijd vanzelfsprekend. We enten tegen circo en mycoplasma omdat anderen dat ook doen, we stoppen om dezelfde reden met antibiotica en gaan over op kleurtjes per stal. We bestellen voercode 320 en 488 op aanraden van de adviseur, hoewel we beiden niet weten wat er in zit. De biggen en varkens geven we mee aan de handelaar en we zijn blij met een hoge toeslag op een lage notering. Het bedrijf groeit en er komt een eerste medewerker, daarna de tweede. Het bedrijf groeit door en vervolgens wordt het tijd voor een bedrijfsleider, wellicht ook één die de kunst van ontzorgen verstaat. De bank ontzorgt de lopende rekening, zolang deze maar zwart kleurt.

Grootste faalkost
Bij dit beeld hoorde ik zelf ook vele jarenlang. Wanneer het bedrijf voldoende ontzorgd werd, had ik mijn handen vrij voor het in eigen beheer bouwen van nieuwe stallen. Sinds een paar jaar heb ik echter het bouwblok vol. Een tweede eigen locatie heb ik 15 jaar geleden verkocht en daarmee toen gelijk dat hoofdstuk afgesloten. In navolging van vele jaren varkensshowroom heb ik FarmFocus opgericht en op het rendementsdebat 2009 werd ik geconfronteerd met de grootste faalkost die ontzorgen heet.

Regisseur
Succesvolle ondernemers kenmerken zich juist door een hoge mate van eigen regie en dat is echt heel wat anders dan de baas spelen. De presentatie onlangs van Adriaan Straathof sprak wat dat betreft boekdelen. 75.000 zeugen en alle bijkomende takken runnen is alleen mogelijk wanneer er een voortreffelijke regisseur is.

Herhaling van zetten
Nu mijn bedrijfsleider vakantie heeft en tevens toe is aan een uitdaging elders is het in de stal zelf even gedaan met ontzorgen. Binnen een week zit ik er echter wel weer in en denk dan gelijk in kansen en oplossingen. Ik denk dan weer aan Straathof, die met bijna 50 keer zo veel varkens nauwelijks bedrijfsleiders kent. Hij werkt in vaste structuren, geeft 350 medewerkers hun verantwoordelijkheden, maar houdt zelf de regie. Daar kan ik binnen mijn relatief kleine toko veel van leren, een nieuwe bedrijfsleider komt er daarom niet. Ik heb waardering voor onze medewerkers die met weinigen veel werk verzetten. Naast ons Poolse echtpaar mogen er gerust nog een of twee van gelijke origine bij komen, dat beviel mij tijdens de bouw al goed, evenals nu reeds vier jaar in de stal. Een varkensstapel verzorgen is toch vooral een herhaling van zetten.

Bedrijfsresultaat centraal
We stoten zaken af. Eigen transport en externe (op)fokkerij is niet meer lonend. Aanvoer van mengvoer is verleden tijd. We kopen nog 4 procent kernvoer en verder enkelvoudige droge en natte grondstoffen. Malen en mengen doen we zelf, persen en brengen is voor ons overbodige luxe. Ik kan genieten van zelf aan het stuur draaien, mooie stalresultaten en voor minder dan twee tientjes totale voerkosten een big grootbrengen. Ik koop gemiddeld nog evenveel adviesuren in, maar dan specialistisch en altijd met ons bedrijfsresultaat centraal. De samenwerking met medewerkers, dierenarts en voeradviseur verloopt zo prima. Heel goede tips komen ook van collega-varkenshouders binnen de clusters. Mijn medewerkers vermoei ik niet langer met adviezen die alleen tot doel hebben hypegevoelige bedrijfsbenodigdheden te slijten. Tegen alle mode in spenen ze al weer lange tijd twee keer per week en kennen zo een gelijkmatige arbeidsfilm. Het geeft rust in de stal en op de parkeerplaats.

Het komt aan op discipline
Nu het met de eigen regie goed verloopt, komt het aan op discipline. Voor mij een lastige, de mooie resultaten moedigen echter aan om vast te houden. Mijn vrouw heeft gelukkig een ijzeren discipline en werkt nauwgezet. Samen moeten we dan toch een heel eind kunnen komen.

Bron: Farm Focus

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Johnny, als je toch zo vol lof bent over de Polen waarom verplaats je het bedrijf niet naar Polen? heb je nog veel meer kostenvoordeel? Nu heb je het vooordeel van de Polen maar de Nederlanders ervaren jouw nadelen

 • schoenmakers1

  de nederlanders die de nadelen ervaren kunnen ook naar polen gaan

 • BoB de Bakker

  @schoenmakers1, dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Hier schrijft 20 jaar ervaring in de stal en geen werk meer te krijgen. Laat de polen hun eigen land op orde brengen.

 • joannes

  Dat boeren niet uitgesproken sociaal denken was al bekend maar dat ze graag in een Darwin stijl Nederland naar hun hand willen zetten is duidelijk met @ schoenmakers1 reactie.

 • schoenmakers1

  als de ene zegt dat de andere naar elders moet is dit sociaal, als de ander dit doet die andere belangen heeft is dit asociaal, dit begrijp ik even niet

 • joannes

  Beste @ schoenmakers1 voor mij is er een verschil tussen Nederlanders die moeten verhuizen uit hun geboorte land omdat er ondernemers zijn die graag ten koste van hun omgeving uitbreiden voor een exportproductie met medewerkers die hun geboorteland moeten verlaten om een degelijk inkomen te verdienen. Dit is de wereld op zijn kop en een voorbeeld van kortzichtig op financieel rendement belust ondernemerschap ten koste van hun eigen landgenoten. Immigratie kan je vergelijken met verpoten in de agrarische wereld en dat leidt altijd tot traumas: Het is alleen noodzakelijk wanneer je honger leidt, juist dat moet je voorkomen door daar in Polen goede bedrijven op te zetten. Kennis delen is uiteindelijk beter.

 • agratax2

  Joannes als ik je goed begrijp, zou jij de graag zien dat de boeren die willen groeien met buitenlandse werknemers naar het land vertrekken waar werknemers voorhanden zijn en niet hier hun collega's min of meer dwingen naar elders te vertrekken. Het opkopen van je collega als je met alle geweld wilt uitbreiden O.K. maar daarna arme sloebers hier heen halen om het 'vuile werk' binnen je bedrijf te doen tegen minimum loon, omdat er geen Nederlanders zijn te krijgen, gaat me te ver. Wees dan een vent en zet je bedrijf op in het land waar deze mensen wonen zodat zij hun sociale leven niet behoeven te ontwrichten.

 • joannes

  Helemaal eens agratax1 Boeren die groot willen moeten dat binnen de Nederlandse kaders doen zonder ze te ontwrichten. En dat betekent voor mij vooral NIET je collegas eruit concurreren. Waarom meer produceren bij een 200+% zelfvoorzienings graad in Nederland met zogenaamde superbedrijven die over gefinancierd zijn en vervolgens buitenlandse medewerkers uit hun omgeving verleiden om in een voor hen vreemd plattelandsdorp te gaan wonen. Dit is een demografie vernietiging met de strategy van een koekoeks jong. Laat deze ¨managers¨ daar hun talenten vertonen waar ze erom verlegen zitten. Rusland, De Ukraine, Polen, Roemenie, enz, enz,

 • Mels

  Joannes,Alleen maar bla bla zonder de economische wetten te kennen,de illusie dat de intensieve veehouderij verdwijnt kun je wel in de la stoppen want dat gat niet gebeuren.

 • joannes

  Beste Mels alleen economische wetten zijn niet voldoende voor een gezonde evenwichtige maatschappij. Dat er hier en daar bijgestuurd moet worden weet elke goede huisvader. De consequenties van grote bedrijven zijn naast de overproductie in Nederland ook de leegloop van het platte land en het hele culturele evenwicht wat erbij hoort. Daarvoor in de plaats komen Poolse medewerkers die altijd een immigrant zullen blijven en waarvan velen resentimenten zullen krijgen enz, enz, De gehele problemathiek van productie en overproductie is er een die verder reikt dan de bedrijfsresultaten van een ambitieuze boer. Het woord economie wordt vaak misbruikt als argument om een activiteit voor een bepaald doel recht te rekenen. Het negeren van kosten als omgeving, plattelandscultuur, gezinbedrijven, enz ,enz, zijn over een tijds bestek van 20 , 30 jaar is m.i. net zo belangrijk. Hoe wil je dat je kinderen leven in die toekomst?

 • John*

  zolang die de consument niet wil betalen betalen voor al die kosten die joannes zojuist genoemd heeft zal de intensieve veehouderij die kant op bewegen met grote bedrijven en gemotiveerde arbeidskrachten. Helaas zijn dit vooral buitenlandse krachten. Nederlanders zijn voort zo verwend dat ze de handen niet meer uit de mouwen willen steken! En niet alleen de intensieve veehouderij maar ook de melkveehouderij en akkerbouw wordt duidelijk steeds grootschaliger.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.