Boerenblog

Lavendel in bloei

Wat zijn ze mooi, met hun blauw-paarse gloed. Schoonheden! Gaat het over knappe meiden die zich in die kleur hullen? Nee, het gaat over lavendel.

Wauw wat zijn ze mooi... Man, man, man! Van een afstand zijn ze al mooi. En hoe dichterbij je komt, hoe opwindender ze zijn. Een paars-blauwe gloed golft in de wind. Paars-blauwe gloed? Hebben we het hier over een kolonie meiden in Bavaria-jurkjes? Nee, de beauties waar ik het over heb, behoren tot het geslacht Royal Blue. Ik heb het over lavendelplanten.

Koude winter
De planten hebben een enorme knauw gekregen de afgelopen winter. Blijkbaar was het te koud; een fikse en onverwachte tegenvaller. Een tweede soort lavendel heeft het daarentegen wel prima volgehouden deze winter. Blijkbaar is het met de lavendel, om de vergelijking nog even vol te houden, net als met vrouwen: je hebt de koudeminnende ijskonijnen en je hebt de warmteminnende dames.

Boeketjes
Rond 20 mei kwamen de eerste Royal Blues in bloei. Na 1,5 week stonden de planten volop te bloeien. Terwijl de planning was dat dit begin juli gebeurt. Surprise! Lekker, zo net voor de start van de kersenoogst. Maar het is een vaststaand feit, dus snel een oplossing regelen is het devies. Oogsten met de hand is bij ons financieel te doen. En van deze soort hebben we niet zo veel planten. De planten zijn nog klein, dus hebben we enkele ‘Gardena grasknippers’ gekocht. Daarmee kan je gemakkelijk werken: met een hand breng je een stel stengels samen en met de andere hand kun je ze afknippen. Een tweede persoon pakt het boeketje aan en draait er een bloemendraad om. Dit vergemakkelijkt direct het ophangen van de boeketjes, ter droging. De boeketjes laten we immers drogen in een donkere, beetje winderige en warme ruimte. Na verloop van tijd verkopen we ze als gedroogde bosjes, en een deel wordt verder verwerkt tot zaad dat te gebruiken is in geurzakjes, of in eetbare toepassingen.

Verrekte konijnen
Bij het doorlopen van de rijen viel opeens op dat er een kaal stuk was. Een stuk of tien gaten waren er in de grond, maar de lavendelplant was weg. Zouden die verrekte konijnen dan die lavendelplanten zo lekker vinden? Of zouden het domme konijnen zijn, die de lavendel voor een wortelplant aanzagen? Direct na de kersenoogst toch maar een hekwerk plaatsen rond de lavendel, het is de enige optie. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe de buurman het gaat oplossen: hij is sinds kort gestart met de teelt van tabak… Nee geen wietplantjes. Gewoon tabak. Ik denk dat hij straks de mensen met een buks van het terrein af moet schieten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.