Commentaar

2499 x bekeken 5 reacties

Kansen voor vrijloop

In Noorwegen lopen zeugen los in het kraamhok. Ook in Nederland liggen er kansen voor dit concept.

Deze zomer gaan zestien zeugenhouders Pro Dromi-kraamhokken installeren. In dat type hok heeft de zeug gedurende (een deel van) de kraamperiode meer bewegingsvrijheid.

Deze ontwikkeling in Nederland staat zeker niet op zichzelf. Zo zagen deelnemers aan het congres van European Pig Producers zelfs in Litouwen al zeugen die, ook met werpen, volledige vrijheid hebben. Het uitvalspercentage is met 10 procent spectaculair laag. Ook in Noorwegen zijn deze kraamhokken de gewoonste zaak van de wereld.

De vraag dringt zich op of de Nederlandse varkenshouders en VIC Sterksel het wiel niet opnieuw aan het uitvinden zijn. De Noren hebben al tien jaar ervaring met een loslopende zeug in het kraamhok. Daar is ongetwijfeld een schat aan informatie beschikbaar.

Afgezien van de vraag hoe zinvol het onderzoek is in Nederland, bieden loslopende zeugen zeker perspectief. Zo is bekend dat een zeug die los in het kraamhok ligt, veel minder stress ervaart tijdens het werpen en daardoor sneller werpt. Ten opzichte van een traditioneel kraamhok scheelt dat anderhalf uur. Zeker bij de huidige hoogproductieve zeugen is dat kostbare tijd. Er hoeft dan minder geboortehulp te worden gegeven. Dit fenomeen is ook bekend uit de tijd dat zeugen van de band af gingen en in een box werden geplaatst; ook dat resulteerde in snellere geboortes. Bovendien is het welzijn van een loslopende zeug beter dan bij een gefixeerde zeug.

Dat biedt kansen op de markt. Net als de vierkantemetereis in het Star-concept kan een varkenshouder zich hiermee onderscheiden. Daar moet wel een meerprijs tegenover staan. Een kraamhok waarin de zeug vrij kan rondlopen, is al snel anderhalf keer zo groot als een traditioneel hok. Om doodliggers te voorkomen moet de zeug vrij kunnen draaien.

Alles overziend zijn er volop kansen. Over tien jaar zou de kraamstal er wel eens heel anders uit kunnen zien.

Laatste reacties

 • info389

  Hebben deze varkenshouders bij VIC Sterksel gevraagd of er onderzoek gedaan kon worden? Of is het andersom gegaan.
  Laten we nou eerst eens zorgen dat de hele keten eerlijk geld verdient en dan pas een eventuele volgende stap zetten.......

 • joannes

  Kunnen ze niet better een paar Nederlandse studies uit de jaren 60 ...70 opdiepen uit het archief. Wat er aan makeert is dat de varkens toen op stro 2 zeugen met 2 koppels in één hok van 4 bij 5 lagen. En aan de randen een balk op 20 cm voor de biggen om doodleggers te voorkomen. Ik vermoed dat ze in Litouwen en Noorwegen ook de ¨efficientieslag¨overgeslagen hebben.

 • agratax2

  Zijn meer vierkante meters per dier duurder als we hiermee minder inrichtingskosten en veeartskosten hebben? Ik stel voor dat we alle kosten samen moeten beschouwen en niet steeds uitgaan van deel bedragen die wel of niet hoger zijn. Een gezond en 'happy' zeug zal (misschien) beter produceren en langer leven en daarmee meer biggen produceren en kan de boer toe met minder aanwas.

 • zeugenstal

  ik weet t nog niet want als ik de biggen bij sommige zeugen behandel is t soms feest , dus hoe hoog moet die hokafscheiding dan wel niet zijn zonder dat die zeug mij van achterna komt ?

 • joannes

  Je moet die zeugen even vastzetten achter een hek voordat je de biggen behandeld anders behandelen die 2 zeugen jouw.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.