Boerenblog

38 reacties

Firma List en Bedrog

Zegt de ene supermarktketen tegen de andere: ‘Hou jij die boeren dom, hou ik ze arm’. Ook zonder hogere wiskunde is de trend echter overduidelijk.

Groot nieuws: 'Supermarkten gaan duurzaam inkopen tegen kostprijs plus marge'. Direct werd het journaal gehaald en scoorde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een flinke veer in zijn achterste over de rug van de producent.
Enkele belangenbehartigers roepen gelijk driemaal halleluja voor de bühne en het klapvee. Dit tegen beter weten in. Ze worden zelfs niet hartgrondig wakker geschud wanneer doodleuk de slachtnoteringen in de dagen erna met 8 tot 9 cent dalen. Niet omdat slachterijen hun marges willen verdubbelen, nee juist omdat inkopers de voedselprijzen duurzaam onderuit willen schoffelen.
Het publiekelijk scoren betreft het jaartal 2020, nog acht jaar weg dus. In het huidige tempo van bedrijfsontwikkeling hebben we dan niet meer dan 1.500 varkensbedrijven in Nederland. Deze zijn in handen van slechts enkele beslissingsmakers. Dat sluit dan weer naadloos aan op slechts enkele Europese grootmachten in retail en weinigen in vleesverwerking.
Spek en bonen
Om de grote groep huidige producenten vooral geen sta-in-de-weg te laten vormen, wordt er list en bedrog gepleegd. Eén ervan is de schone schijn van het CBL, andere zijn afleidingsmanoeuvres als de koe in de wei. Nog voor 2015 staan er echter al zo veel nieuwe ligboxenstallen dat de 1,5 miljoen melkkoeien op een derde van de huidige 20.000 melkveebedrijven gestald kunnen worden, veelal ook jaarrond.
Velen klampen zich echter liever vast aan mooie verhaaltjes dan aan harde cijfers. Zij zijn in elk geval zoet voor de grootmachten. Degenen die stout zijn, worden op een andere wijze de mond gesnoerd. Zo vindt slachtgigant Tönnies dat het afgelopen moet zijn met vervelende boeren. Het concern vervroegd nu zijn eigen notering (en uitbetalingsprijs) naar donderdag. Alle prijzen die daarna bekend worden gemaakt, zijn voor spek en bonen. Tönnies maakt de dienst uit in Europa.

Ot en Sien
Maatschappelijke organisaties hebben het niet door dat ze volop meewerken aan kostprijsgedreven voedselproductie. Niemand pleit ook graag voor verdubbeling van voedselprijzen. De politiek zwabbert alle kanten uit, alleen Bleker durft aantallen te noemen die de gemiddelde bedrijfsgrootte van 2020-'25 benaderen: 500 koeien, 2.000 zeugen, 10.000 vleesvarkens. Op basis van de huidige dieraantallen in Nederland komt dat overeen met 3.000 melkveebedrijven (nu 20.000), 400 zeugenbedrijven (nu 2.000) en 600 vleesvarkensbedrijven (nu 4.000).
Wie zijn ogen opent en even meerekent, zal dit niets verbazen. Kijk naar de trends, kijk naar het einde van productieregulering, kijk naar de kleine rij bedrijfsopvolgers. Alle verspilde 'Ot en Sien'-energie kan beter ingezet worden op een sociaal plan. Producenten die in 2020 nog willen boeren, zullen hun kostprijs moeten beheersen en zich moeten verenigen. Zij die de trends nog willen stoppen, zullen list en bedrog moeten omzetten in realiteitszin en inzetten op aanmerkelijk hogere producentenprijzen per direct.

Farm Focus

Laatste reacties

 • kalkar

  Eén van de problemen is dat de hele grote bedrijven die met (veelal goedkoop Pools) personeel werken, het geen ene ruk interesseerd of de winst 1, 2,of 4 euro per afgeleverd varken is. Hoewel ook zij wel weten dat bedrijfseconomisch gezien deze winstmarges aanleiding voor veel industriële bedrijven zouden zijn om de tent dicht te gooien.Zij hoeven zelf 's morgens vroeg niet met een overall aan de stal in, en dan praat het wel een stuk makkelijker. Zij zullen dus nooit de productie minderen. Echter de boeren van de hele grote groep kleine en middelgrote bedrijven die wel 's morgens vroeg de stal in moeten om het werk te doen voor een absoluut hongerloon, ( voor zover hier al sprake van is), die boeren hebben wel een ernstig probleem. Wel het vele werk, maar geen ene rooie cent te makken.

 • poldes

  de tiijd zal het leren.
  Wie het allergoedkoopste produceert ,zal door bliven gaan.
  het klopt wel een beetje dat de verwerkende industrie;als een koe in het weiland slogan gebruikt om de producenten maar niet op de gedachten brengt en eraan herinnert dat deze onder de kostprijs produceert.
  dit zijn dan ook slogans die de verwerkende industrie niet zoveel kosten als de producent.
  en zo vinden deze industrie met hun aanhang weer een welzijns regeltje uit;dat ook weer op het bord van de producent terecht komt.
  de afgelopen 20 jaren zijn de producenten meer bestookt met zulks.
  wij als producenten kunnen niet anders dan hier steeds aan (gedwongen) voldoen.
  En iedere keer overtreffen de kosten de opbrengsten.
  Misschien gaat het een keer weer de andere kant op.
  Maar het begint voor sommige wel heel/veel te lang duren.

 • The Hulk

  Het water nadert de lippen, Nederland word wakker.
  Goeiemorgen zou ik zeggen.Wat Jonny niet meld is dat door de hak en kapbeurten (waar de supers verantwoordelijk voor zijn)bij verschillende goed menende slachthuizen een teloorgang heeft teweeggebracht in slachthuisland.
  Door het weinge aantal (slachthuis)concurenten word Jonny zijn juiste omschrijving nogmaals door een ander soort strot getrokken namelijk weing boeren betekend nog minder slachthuizen en ook minder handelaren hiertussenin.Laat het eens verkeerd gaan bij Vion verdomd dan is Tönnies de enige die overblijft. Laat de Belgskes zich maar gaan (ver(?))galoperen in China met vers vlees ik dacht toch dat Tönnies hen daar ook al voor was. Ken nog een kapitaalkrachtig West Vlaamse familie groot in grondstoffenhandel dewelke zich eens op de bio ethanol ging leggen. Het volledige zootje zit ondertussen al in handen van een concortsium die reeds recent aangaf (hun woorden omgezet in mijn kennis van Hongarije)De maisprijs eens te gaan uitbuiten in Hongarije.
  <<De boeren worden alsmaar groter hun kracht alsmaar kleiner.>>

 • aarthamstra1

  Johnny ,precies zo zal het gaan .Mede met dank aan onze boerenbedrog organisaties .Z.L.T.O./L.T.O. RABO..Waarom noem ik deze. Omdat ze opgericht
  zijn om boeren belangen te behartigen. Wat doen ze in de pratijk hun zakken vullen met GESTOLEN geld van de boeren. Boeren zijn of worden knecht/Slaaf van hun eigen organisatie.
  Leiders zien alleeen ,macht ,geld, niet de mens er achter.
  Als 10% van de boeren alle voedsel gaan produceren .Hoe komen dan de 90% van de verliezers aan de kost. Dit geld voor elke tak van sport. De basis van
  alle ellende . Groot is mooi. Wel het einde voor het klootjes volk die ze nu net nodig hebben om hun producten op te vreten.

 • joannes

  Wanneer ik je goed begrijp verdedig je het Ot en Sien bedrijf, daar ben ik het van harte mee eens. En je verwijt ¨Maatschappelijke organisaties¨ dat ze zich niet bewust zijn van de kostprijs gedreven voedselproductie. Als mondige boer die ook kan rekenen moet je je realiseren dat de grootste boosdoener voor lage prijzen is; de overproductie; die er jaren geweest is en er nog steeds is in Nederland. Dat geldt voor Varkens, Melk, Pluimvee en Akkerbouw. Doordat in Nederland water en gras voldoende aanwezig was, is er bijna altijd een overproductie geweest. De laatste 30 jaar is daarbij met mechanisatie en kennis ontwikkeling nog eens een extra slinger aan gegeven met het gevolg dat er allerlei millieu en vestigings regels zijn bedacht om de ontembare groei in te dammen. Nu deze regels wegvallen ontstaat er nieuwe investerings golf met het gevolg dat de overproductie nog groter wordt zoals jij even snel uitrekend. De verantwoordelijke voor deze situatie zijn diegene die kiezen voor de investeringen: De boeren. Zij maken zich geen zorgen voor de verkoop van hun productie. Zij maken zich alleen zorgen voor een lage kostprijs om in de stoelen dans te blijven dansen.

 • joannes

  Je aanhef ¨list en bedrog¨ is een mooie publieks trekker waarmee je gegarandeerd scoort maar je maakt je daarmee schuldig aan dezelfde misdaad die je andere kwalijk neemt: afleiding en verleiding. Wanneer je de koe koe bij de hoorns vat zoals je in je in het artikel doet kan je maar 1 schuldige benoemen. De boeren, vaak gesteund door banken en leveranciers die graag verkopen.

 • jaco

  Het Ot en Sien gevoel is plots in Spoordonk verdwenen nu de gemeente Oirschot een nieuwe vergunning af geeft voor een nieuw op terichte bedrijf met 2250 zeugen dat heeft als gevolg dat omringenden bedrijven op slot komen te zitten.Omdat ze met zijn allen te dicht bij de natuur zitten.
  Wie is hier nou goed bezig??

 • ikkethuis

  dit is toch oud nieuws, dit is al jaren aan de gang. En zoals iedereen hoopt dat er een keer een kostprijs plus uit komt, als dit voor langere tijd is dan gaat de slachter of de voederleverancier deze varkens wel houden

 • W Geverink

  Tja het is heel tragisch allemaal . Ik kan me niet herinneren wanneer ik hier voor het laatst iemand een nieuwe stal heb zien bouwen maar dat is meer dan tien jaar geleden. In Nederland wordt de ene na de andere stal uit de grond gestampt, de een nog mooier dan de ander. Met de kostprijs zitten wij dertig of veertig cent per kg lager dan jullie en met de opbrengstprijs nog lager... Ik ken heel veel goeie ondernemers die de handoek in de ring hebben gegooid. Stoppen is ook ondernemen. De stoppers die ik ken hebben nu de meest uiteenlopende beroepen en zijn voor zover ik kan zien hartstikke happy. Ik heb met eigen ogen gezien dat er leven is na varkenshouden. Voordat je naar de bank gaat moet je je afvragen hoeveel de varkensprijs omhoog zou gaan als vion en Tonnies gaan fuseren en aan de hand daarvan je beslissing maken.

 • The Hulk

  Geverink slaat de spijker op de kop zo denk ik er ook over. Varkens weg ex varkensboer nog meer happy Weet je ik word reeds al misselijk als ik vandaag varkenslucht moet ruiken. En als een ondernemer blijft verder gaan niettegenstaande hij jaar in jaar uit verlies maakt laat staan een hongerloon toegeeigend krijgt dan kan deze niet anders dan een slechte ondernemer worden genoemd Ja stoppen is een ondernemingsaktiviteit zoals een ander en maakt je soms wel hartstikkie happy van verlieslatend vroeger kan ik mee de winst van dit jaar gerust een cheque-i schrijven bij een officiele Ferrarri-dealer , kwestie een ideetje om gemotiveerd te blijven... .

 • joannes

  @jaco en @ikkethuis hebben jullie je de locale politiek te verantwoording geroepen? Zij worden vaak actief benaderd door de ¨elite¨ en wordt er gelobbied voor vestigings vergunningen voor grote bedrijven die gesteund door de bank andere intressante vrienden een voorrang positie hebben. Maar.... voor elke vergunning ligt er een bezwaar procedure waarin burgers duidelijk kunnen maken welke bezwaren zij hebben. Kosten, zoals je noemt, van het volledig blokkeren van collega jarenlang gevestigde boeren zou zwaar moeten wegen in zo´n procedure. Je wordt nota bene schaak mat gezet door zo´n koekoeks jong die het voor ieder ander kapot maakt. Op nationaal niveau met overproductie, op locaal niveau met puur kannibalisme van collega boeren in een waarschijnlijk nog steeds landelijke omgeving.

 • arkova

  johnny,hoelang zou het nog duren,voordat er een slachterij,cq vleesverwerker is die zegt,de eissen,van jan de retailler worden zo groot,90 dagen op mijn geld wachten,wij maken de mooiste producten,jan de retailer hoeft er niets aan te doen,dan zijn meters beschikbaar te stellen,legt vervolgens flink de lat erop,hoelang duurt het nog,dat iemand iets verzint die zegt voor dat geld,gaan wij onze producten zelf aan de man brengen,bv.een soort varkensvleesautomaat,een verse groenten automaat,een zuivelautomaat.Voor mijn part een organisatie,als de broodbus,op de markt,waarom geen varkensvleesspecialistbus op de markt.Ik denk dat de retailers met vuur spelen,want de klomp gaat net zolang te water tot hij barst,en alee verhalen over duurzaamheid,of wat dan ook,zijn niets anders,dan marketing.Een boer die niet goed voor zijn dieren zorgt,blijft niet,en die standaard komt steeds hoger,dat komt bij de boeren zelf van daan,en niet bij de retail.

 • vraagteken

  Ondertussen wordt er in Rusland fabrieken gebouwd waar op 1 locatie 400.000 varkens onder dak staan

 • info141

  We waren en zijn in Nederland 'koplopers' als het gaat om know-how en efficiëntie. We moeten echter vaststellen dat we met zijn allen in Europa teveel varkens produceren, waardoor de macht bij de koper ligt. De Europese consumptie is in jaren niet zo slecht geweest en zal (vooral door de crisis in vooral Italië en Spanje) zeker de komende 5-8 jaren eerder nog slechter worden, de afzet op China en Rusland kan dit probleem niet structureel compenseren. Als Nederlandse boeren moeten we ons voer van ver halen en onze stront is erg duur. De varkensproductie zal in de toekomst verhuizen naar landen waar er meer 'plaats' is. De vleesindustrie krimpt nu al en zal in de nabije toekomst verder krimpen. Binnen nu en 3 jaar zijn er zeker 2 slachthuizen minder, dus nog meer macht bij de rest !!

 • ikkethuis

  joannes, ik begrijp je niet helemaal, maar sta aan de kant van de varkenshouder. We wonen in een democratisch land, en als er in een plaats 10000 mensen wonen, en 3 varkenshouders, is het vrij logisch dat je een aantal bezwaarschriften krijgt bij uitbreiding. Als deze mensen gaan wandelen zien ze liever natuur dan varkensstallen. Degene die geen bezwaar maakt denkt of zegt dit, maar er zijn er maar weinig die voor die varkensstallen zijn.Het wordt steeds moeilijker met minder varkenshouders.

 • vealbg1

  Hallo,

  Als de mening bent zoals boven beschreven, stoppen, iets anders gaan doen!

 • joannes

  @ikkethuis ik ben voor een Ot en Sien bedrijf die in een gemeenschap op een nette manier zijn geld kan verdienen met een boerderij (varkens, koeien, pluimvee, enz,) Wanneer is dan hoor dat een ¨slimme¨ boer even een oversized nieuw stal bouwt, vergunning daarvoor krijgt en daarmee collega boeren in de buurt voor de toekomst beperkt in verbeterings of uitbreidings mogelijk heden vindt ik dat broedermoord. Deze boer verlaagt 1) zijn kostprijs 2) benadeelt zijn buren met verbeterings mogelijkheden 3) vergroot zeer waarschijnlijk het aanbod waarmee hij de markt bederft. Het gevolg is minder Ot en Sien bedrijven omdat die met hun middelen niet tegen een lager kostprijs kunnen produceren en beperkt worden in verbeterings mogelijkheden omdat de buurman inmiddels de rechten heeft met zijn nieuwe grote stal.

 • joannes

  @ info141 in Nederland waren we koplopers omdat iedereen meewerkte aan verbetering van productie technieken. ( banken, leveranciers, universiteit, hogeschool, enz,enz,) Maar met een jarenlange productie boven de 200+% is deze koe uitgemolken. In het begin exporteerde we het vlees, nu exporteren we de genen, de biggen, de zeugen, de slachtvarkens, en natuurlijk vlees. En ook stallen, staltechniek, voertechniek, management techniek, enz, enz, Dankzij specialisatie is er veel know how maar met het huidige aanbod in een krimpende markt is elke uitbreiding een aanslag op de bestaande bedrijven. De oplossing is of verbetering van verkooptechnieken (markt vergroting) of beperking van uitbreiding.

 • agratax2

  Als er één schuldig is aan de huidige race om de goedkoopste leverancier te zijn is dat 'Het economische geloof dat groter automatisch goedkoper betekent is door de hele wereld als een geloof is omarmd'. Niemand heeft ooit kunnen bewijzen dat er in dezen sprake is van een wetmatigheid. Economie is geen wetenschap met wetmatigheden, zoals de chemie of de biologie. Iedere productie verhoging per man is ingezet door een geld injectie en heeft geleid tot een prijsdaling vanwege over productie. De prijsdaling is nooit ingezet door de producent omdat zijn verkoopprijs wel naar beneden kon. We hebben menselijk kapitaal vervangen door kapitaal goederen gemaakt van schaarse grondstoffen. Dit laatste lijkt uit te draaien op een uitgeputte aarde en een zwaar vervuild milieu. Deze kosten zijn tot nu toe niet in de productie prijs ingecalculeerd. We zouden ons eens de vraag moeten stellen of e huidige weg wel de meest duurzame is??

 • joannes

  @agratax wat betreft kapitaal goederen van schaarse grondstoffen: In Nederland combineren we 2 eigenschappen die geleid heeft tot wie we zijn. 1) Boeren hebben altijd gezocht naar een vorm om hun inkomen op niveau te houden en daavoor zijn zij blijven verbeteren met een hele industrie eromheen. En 2.) Nederland ligt relatief centraal met veel handels relaties en vakmanschap voor export. Dat heeft geleid tot productie van binnen en buitenlandse vraag die het jaren weg heeft kunnen werken tegen marginale prijzen voor de producenten. ( Op enkele boom jaren voor de voorlopers in deze race) . Dit terwijl de regels om eea in te dammen voor lief werden genomen. Nu met het wegvallen van een aantal regels zodirect is iedereen met capaciteits uitbreiding bezig op basis van de huidige rendements berekeningen en die beloven gouden bergen. Maar zoals Johnny snel rekent zijn we versneld de eigen ruiten aan het ingooien voor de boeren en vooral die boeren die graag een Ot en Sien bedrijf voeren in een boeren plattelands gemeenschap.

 • agratax2

  Joannes. Ik weet wat de voordelen van Nederland zijn. Ik weet ook dat iedere vooruitgang geen verbetering behoeft te zijn. Even terug naar de tijd van de Landbouw 'subsidies'. Deze waren bedoelt om de boerenstand een gelijkwaardig inkomen en sociaal leven te 'garanderen' als buiten de landbouw gold. Maar bij de landbouw werd steeds eerst de productiviteitsgroei van de inflatie correctie afgetrokken alvorens de steun (garantie prijs) werd vastgesteld door de politiek. Hierdoor liep de landbouw steeds verder achter bij de rest van de bevolking. Laten we eerlijk zijn het arbeidsinkomen van de boer mag toch gelijk zijn aan dat van een gelijkwaardige werknemer? Nee bij boeren ging men uit van een gezinsinkomen als dat gelijk of iets hoger lag dan dat van het referentie salaris van een werknemer was alles goed. Hier ligt nu de gedachten kronkel, de boer moest voor dit inkomen zowel zijn kapitaal als zijn gezin inzetten en de werknemer alleen maar zijn eigen werk en niet zijn gezin of kapitaal. Deze gedachten kronkel van weleer heeft geleid tot de huidige landbouw problemen, financiering, stalgrootte, weidegang, gastarbeiders, etc. Het zijn zaken veroorzaakt door te lage opbrengst prijzen en valse voorlichting door de politiek als het gaat over landbouw 'steun'. Geen politicus maakt zich druk over de kostenpost veroorzaakt door de enorme regelgeving ingesteld om de boeren hun uit gekloven steunbedrag te laten toekomen.

 • joannes

  Agratax1 kracht wordt zwakte wanneer het lang genoeg duurt. De boeren lobby en de Wageningen lobby hebben lang met het beschermen van (productie)belangen als beleidspunten gewerkt en worden nu links en rechts ingehaald door allerlei belangen belangengroepen die inmiddels ook weten hoe het politieke spel werkt. Daarbij komt Brussel die de overige locaties in Europa wil ontwikkelen. In de negentiger jaren werden de landbouw subsidies al aan de kaak gesteld. Nu met de crisis ¨de magere jaren¨ worden versneld regelingen rechtgetrokken. Waar ik me druk om maak is dat we konden voorspellen, zeker 15 jaar na de eerste signalen, het een keer verkeerd zou lopen. En dat we nog steeds elkaar met minimum prijzen de tent uit vechten en inmiddels de gast arbeiders in de plattelands dorpen wonen omdat dat het familiebedrijf het niet meer bolwerkt met deze prijzen. Allemaal door beleid en sommen die overproductie stimuleert!!!! Het grootste probleem is dat boeren zelf nog steeds productiekosten als hun redding zien. Ze zouden nieuwe betere verkoopkanalen of waarden moeten zien als hun redding. Het is de ambitie die bepaald waar je naartoe ontwikkelt.

 • brabantsduitserke

  in brussel wordt het landbouwbeleid zo gemaakt dat de europese verbruiker ,consument het zo goedkoop mogelijk heeft voor voedsel dat er ook nog wat geld is voor andere produkten. wij moeten goedkoop produceren en sommige van ons kunnen dat. door subsidies komt er meer van een produkt en gaat de prijs naar beneden, daarvoor zijn subsidies niet voor het inkomen van een landbouwbedrijf.

 • agropak

  wil de laatste Nederlandse boer het licht uit doen !

 • drientje

  Als gezinsbedrijf is je onderhandelingspositie de laatste jaren sterk verzwakt t.o.v. de grote bedrijven. Een volle auto biggen brengt al snel 8 euro per big op dan een koppel van tweehonderd. Bij de inkoop van voer is dit exact hetzelfde.
  Alhoewel de voerleveranciers dit in alle toonaarden ontkennen. Tevens zijn veel bedrijven overgefinancierd(bv's) waardoor leveranciers bij stoppen van leveren
  hun schuld ervan moeten afschrijven. Dit gaan ze zo lang mogelijk uitstellen. Zoals hierboven al meer is opgemerkt, stap zo snel mogelijk uit de
  sector, je wordt allen maar verder uitgemolken.

 • joannes

  @ Drientje, dit is wat je krijgt wanneer slechts cijfers de gemeenschap sturen. Met het calculeren van bedrijfsresultaten worden systematisch de gemeenschaps resultaten ontkent. De bedrijven die moeten sluiten (kapitaal en middelen vernietiging) de Polen die naar Nederland gehaald worden om voor een minimum loon in een vreemd land hun geld te verdienen en in een vreemde omgeving moeten wonen en geaccepteerd moeten worden. De eventuele aanslag op water en millieu, enz, enz, En..... misschien wel het belangrijkste: de voordurende stress waar het Ot en Sien bedrijf onder werkt. Ze weten dat wanneer ze niet meedansen in de stoelendans ze een keer afvallen.

 • W Geverink

  Het enige wat ik nuttig vond van de wiskunde in school was de berekening van het doelpunt. Dus waar de prijs en de hoeveelheid lijnen in een grafiek kruisen, de markt is voorzien en de maximale winst gehaald wordt. De Grolsch, Phillips en alle andere bedrijven werken volgens die regel. Het heeft geen zin om veel te produceren en er geld op toe te blijven leggen. Boeren doen dat wel. Hoe beroerder de prijs hoe harder ze werken en hoe meer volume er geproduceerd wordt. Dan kun je het verlies namelijk uitsmeren over meer eenheden.

 • W Geverink

  Ik moet er bij vertellen dat sommige boeren dat snappen en andere niet. om te voorkomen dat de ene boer gas bijgeeft terwijl de andere de productie af wil remmen zijn er met zoveel aanbieders vastgestelde productiehoeveelheden nodig,dus quotering. Ik denk dat de graaiers in de melkketen harder gelobbyd hebben dan de boeren en ach, wat snappen die van winst maken. Als je ze beloofd dat ze onbeperkt mogen melken doen die wel mee.

 • Mels

  Ja en daar gaat het straks hopeloos mee fout omdat de grote mannen simpelweg roepen dat er teveel melk is en de prijs kan onderuit,plus voor de retail inkoper plus voor de bewerker min voor de boer.

 • agratax2

  Ik lees net op www.nu.nl dat de zeespiegel de komende decennia met 75 cm+ zal stijgen en als we het CO2 gehalte in de lucht niet doen dalen zal er over 1 á 2 eeuwen een stijging zijn van 4 mtr+. als deze Wageningse rekenmeesters gelijk krijgen, dan zal de productie vanzelf dalen, omdat er miljoenen ha's onder water zullen verdwijnen. Om het CO2 gehalte te doen dalen zal er minder uitstoot moeten zijn, dus alle menselijke activiteiten, maar vooral alle dierlijke productie stoppen en meer plantaardige productie maken, lijkt me de enige weg om dit te bereiken. M.a.w. menen de heren hun opmerking echt, dan kunnen we beter de aarde terug geven aan de natuur en zien waar het schip strandt. Arie dan hoeft geen boer meer het licht uit te doen, het is dan al uit vanwege het stil leggen van de kolen en gas centrales. De groene stroom zal net voldoende zijn voor de ambtelijke burelen en politieke paleizen.

 • W Geverink

  Als je inkomen van zeespiegelstijgingspaniek afhangt ga je niet verkondigen dat het allemaal wel meevalt. Maw je kunt er geen donder van opaan, geen hond kan het controleren en het is een feit dat er met de cijvers wordt gekloot.

 • John*

  miljoenen jaren heeft de aardbol zijn best gedaan om co2 uit de lucht te halen en op te slaan als aardolie in de bodem. in 50 jaar tijd hebben we de helft van dit werk alweer vernield en daarmee de co2 in de lucht laten stijgen! niet de varkens, kippen en koeien zijn de schuldige. zei maken deel uit van een kringloop. CO2 wordt voer + O2 en voer + O2 wordt weer CO2.

 • John*

  miljoenen jaren heeft de aardbol zijn best gedaan om co2 uit de lucht te halen en op te slaan als aardolie in de bodem. in 50 jaar tijd hebben we de helft van dit werk alweer vernield en daarmee de co2 in de lucht laten stijgen! niet de varkens, kippen en koeien zijn de schuldige. zei maken deel uit van een kringloop. CO2 wordt voer + O2 en voer + O2 wordt weer CO2.

 • Mels

  Global warming,me zolen,ik heb het nog nooit zo koud gehad als nu en van de winter,die zee spiegel stijging is ook weer zo een ding om mensen bang te maken en geld uit de knip te kunnen troggelen en goed voor de dijkverhogers,die verdienen er ook weer best aan.Een overheid moet nu eenmaal iets hebben om het volk bang te houden en ze zo te kunnen onderdrukken.In de middeleeuwen was dat niet anders en dat zal ook zo blijven.Vroeger kreeg je de toorn Gods over je heen,nu de zeespiegel.Ach wat,ik start de trekker nog maar weer es.

 • agratax2

  John. Toen rond 1000 na Christus de Noormannen in Noord Amerika (New Foundland) aankwamen groeiden daar druiven en hadden de heren ook Groenland aangedaan. Waarom heet dit land, dat voor zover wij weten tot enkele decennia geleden SNEEUWWIT was Groenland? Dit duidt er op dat het eiland toen groen was en niet bedekt met sneeuw er zijn zelfs resten van boerderijen gevonden. Mogen we hier uit afleiden dat in die tijd de aarde ook warmer was dan de afgelopen 500 jaar? Als we nog even verder het verslag uit Wageningen lezen schik je helemaal, want als de aarde 2 C opwarmt zal de zeespiegel 4 meter stijgen, maar voor Nederland geen probleem geven wel voor landen als Bangladesh. Wat moet ik met deze conclusie wij die plaatselijk nu al - 4 mtr NAP liggen en dan geen probleem bij - 8 mtr NAP? Voor mij zijn deze Wageningse jongens doende angst te zaaien om zo nieuwe fondsen te werven.

 • W Geverink

  Of er duizend jaar geleden druiven groeiden in New Foundland weet ik niet Han maar rond die tijd werden wel druiven verbouwd door monniken in Yorkshire. Dat is iets wat zelfs tegenwoordig moeilijk gaat. Het is bewezen dat door de vikingen rond duizend jaar geleden graan werd verbouwd op Groenland. En Groenland was toen een groen land en geen wit land met een smeltende ijsmassa er op waar nu paniek over gemaakt wordt. Toen groenland te koud werd New Foundland aangedaan. We weten niet of de term moet zijn global warming of global temperature normalisation...

 • sybrenm1

  Als je de geschiedenis goed doorleest, zie je dat de aarde temperaturen altijd hebben geschommeld; zie de ijstijden en de mini-ijstijden en warmere periodes. Veel gebeurtenissen in het verleden zijn geschiedt dankzij veranderingen in het klimaat. De volksverhuizingen, waarbij de Hunnen centraal Azie verlieten om ergens anders te gaan wonen, vanwege koudere temperaturen. Tijdens de Vikingen waren de gemiddelde temperaturen weer warmer en in het einde van de middeleeuwen werd het weer kouder. Vele misoogsten, waar men voedsel tekorten kreeg en dus op zoek ging naar verdere plekken om voedsel te zoeken hetgeen leidde tot de ontdekkingsreizen. En de bron van de Zwarte Dood (de besmettingsziektes die makkelijker in koudere temperaturen overleven). Neemt nog niet weg dat wij voorzichtig met onze grondstoffen moeten omspringen

 • agratax2

  Sybrenm1. Voorzichtiger met onze grondstoffen omspringen. Is brood nodig. Helaas zijn er mensen op de wereld die op ons niveau willen gaan leven en daar alles voor over hebben, zij wonen o.a. in China. Zij hebben toevallig via onze drang naar zo veel mogelijk doen met je $, heel veel $ bij elkaar geschraapt door met vel mensen veel werk te verzetten tegen lage lonen. Met dit geld kopen zij nagenoeg alle plaatsen ter wereld waar mineralen in de bodem zitten. Om onze honger naar leuke dingen te stillen, zullen zij zo veel mogelijk deze mineralen gaan verwerken en er veel geld voor vragen tot wij leeg zijn en zij rijk en daarna kopen ze zelf luxe tot alle mineralen en daarmee alle voorspoed op is. Zelfs de hoofd ingrediënten van PC 's, windgeneratoren, telefoons etc. is in handen van China en zij zullen er niet zuiniger mee omgaan omdat het Westen dat roept, maar wel als koper op de markt blijft. Accepteer dat het leven een golfbeweging is, een varkenscyclus.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.