Commentaar

1142 x bekeken 2 reacties

Berenmarkt weerbarstig

Ondanks positieve ontwikkelingen zijn er nog hobbels te nemen om de berenmarkt echt open te breken.

Het aantal beren dat in Nederland wordt gehouden groeit snel. 40 procent van de beerbiggen wordt niet meer gecastreerd. Gelet op de economische voordelen is dat ook niet gek. Elke afgeleverde beer zorgt al snel voor €6 aan extra voerwinst in vergelijking tot een borg. Dat tikt aan. Omdat castreren bovendien vervelend werk is, willen boeren daar graag mee stoppen.
De vraag is hoe snel alle varkenshouders het castreermes definitief kunnen opbergen. De opstelling van de Duitsers is doorslaggevend. Zij vormen het hart van de Europese vleesverwerking. De signalen zijn positief. De drie grootste verwerkers accepteren alle aangeboden beren. Dat is een historische stap. Het is nu wachten tot de eerste grote retailer omgaat in Duitsland. Dan kan het net als in Nederland snel gaan.
Er zijn echter nog een paar losse eindjes. Zo is de detectietechniek om stinkers op te sporen niet waterdicht. Vanwege dit gegeven verkopen Nederlandse keurslagers nauwelijks vlees van beren. Het is de vraag hoe kritische Duitse inkopers hier tegenaan kijken. Als zij net als de keurslagers tot het uiterste willen voorkomen dat er klachten komen over een afwijkende geur, zal de overstap minder snel gaan dan gehoopt. Anderzijds voelen ook de supermarkten de druk van NGO's. Deze organisaties oefen flinke druk uit via radio en tv. Het is zodoende lastig te voorspellen wanneer Duitsland omgaat.
Vervolgens is het zaak andere landen mee te krijgen, vooral Italië, vanwege de hammenafzet. Massaal stoppen met castreren in Europa is zo nog geen uitgemaakte zaak.
Ook op bedrijfsniveau zijn nog hobbels te nemen. Beperken van het aantal beren met afwijkende geur laat zich lastig managen. Ook zijn niet op elk bedrijf even makkelijk beren te houden. Nauwkeurig werken is een voorwaarde voor succes. In een oude stal kan het beren mesten snel verkeerd uitpakken. Alles overziend is het houden, slachten en vermarkten van beren in Europa nog niet één, twee, drie geregeld.

Laatste reacties

 • bertes

  als mensen op de koffie zijn. vragen ze; wat hoor ik steeds voor angstige kreten. dan moet ik uitleggen dat we beren mesten. en dat ze dan ineens een andere beer willen dekken. (beren en gelten liggen appart) en steeds blijft die op de zelfde dekken. maar het slachtoffer wil helemaal niet gedekt worden. en roept angst kreten. dan leg ik uit, dat het systeem van beren mesten diervriendelijk is. en dit de consument zo wil. als in de schuur mensen op deze manier tekeer zouden gaan, moet ik de politie bellen. maar bij dieren is het diervriendelijk.
  En zeggen de voer mensen; dat beren veel economischer met het voer om gaan. en dat noemen we dan weer duurzaam.
  dat kan alleen uit als beren in kleine hokjes zitten. niet zoals bij ons in groepen groter dan 60 bij elkaar. om die de groei te laten halen. moeten we 8% meer soya in het voer mengen. ze moeten flink meer eiwitten hebben. ik heb een keer beren en gelten bij elkaar gelaten. en ze kregen het voer van de gelten. de beren waren 3 weken later op gewicht.
  stel je eens voor;;; heel europa gaat beren mesten. en dat betekend dan dat de helft van alle varkens zeker 5% meer soya in het voer moet hebben. hoeveel bossen moeten er dan nog meer worden gekapt om die extra soya te telen???
  duurzaam he. of is het emotie politiek???

 • jan hien

  ja adel diervriendelijk, goed verhaal het is de waarheid,je moet de beren in het donker te houden zijn ze iets rustiger is ook diervriendelijk gr

Of registreer je om te kunnen reageren.