Boerenblog

2815 x bekeken 5 reacties

’t Is pas een feessie als ik vlees zie

Met ons allen zijn we goed in staat om de varkensprijs naar €2 te duwen. Marktsentiment en ook nog het EK voetbal en de Olympische Zomerspelen in zicht.

Vegazuurpruimen halen vaak de pers in hun strijd tegen alles wat lekker is. Hun succes beperkt zich tot de eigen sekte. De doorsnee Hollander heeft levenslust en wil genieten van de geneugten des levens. Aan ons als voedselproducenten de schone taak om hieraan invulling te geven. De eerste vereiste is boerentrots. Ik ondersteun imagocampagnes wanneer het gaat om meer bekendheid met onze mooie varkenshouderij. Niet om van een aangepraat slecht imago af te komen, sterker nog, in onze regio worden voedselproducenten, ook varkenshouders, op handen gedragen. Het zal alles met de oostelijke boerennuchterheid te maken hebben.

Voedselproducenten
Hebben we dan niets om na te streven? Zeker wel, een duurzame bedrijfsvoering op alle fronten, dus ook een duurzaam rendement. Het eerste is op maat naar wens in te vullen wanneer tevens het tweede geborgd is. Duidelijk is dat voedselproducenten een eigen rol moeten claimen in de voedselketen. We kunnen echter naar buiten toe gelijk aan de slag, positief benadrukken dat we voedsel produceren. Vlees is daarbinnen van het grootste belang, elk gerecht in een restaurant krijgt de naam van het vlees mee. Een BBQ of buffet zonder vlees is als een voetbalwedstrijd zonder voetbal. Daarmee kom ik op de komende sportfestijnen.

Lege vleesschappen
Van begin juni tot begin juli het EK voetbal, dan direct eind juli de Olympische Zomerspelen er achteraan. De voorbeschouwingen zijn begonnen en het mooie weer laat niet lang meer op zich wachten. De vraag naar varkensvlees wordt groot, juist op het moment dat er schaarste ontstaat in het aanbod. De markt doet zijn werk, maar we mogen hem gerust een duw geven. Zegt het voort, de vleesschappen raken leeg, het wordt hamsteren geblazen. Inkopers kunnen zich vast voorbereiden op grote prijsstijgingen van varkens met 10 cent en meer per week. Knijp de handen in elkaar wanneer je in juni nog voor €2 per kilo kunt kopen.

Laatste reacties

 • politiek

  Die indruk had ik al eerder , dat Johnny niet zo vaak komt in andere delen van Nederland. Hij excuseerd zich er al voor in zijn artikel??. We hebben twee verschillende uitgangspunten. Gaan we te werk conform de EG wetgeving inzake voedselveiligheid of gaan we gewoon verder zoals we het nu doen. Johnny , je zult je dan toch iets verder moeten orienteren , als daar in het Oosterlijke Noordelijke van Nederland. Liever zou ik gehoor gehoor geven aan wat de de EG Wetgeving voedselveiligheid wil, voordat je begind te promoten voor Nederlands vlees voor de E.K. Voetbal en de Olimpische Spelen. Geef a.u.b. gehoor aan hetgeen zij willen. Veilig voedsel.

 • Chinees

  Hogere vleesprijzen wegens het EK en de Olympische spelen of niet, ik wil het even opnemen voor deze Dalfsenaar. In 2008 heeft de EU een Europa breed onderzoek uitgevoerd naar de naleving van voorschriften in de varkenssector en de Nederlandse bedrijven scoorden daarbij erg hoog. Ze haalden in absolute cijfers niet de topscore, maar er was in Nederland geen enkel bedrijf dat een boete opliep als gevolg van het niet nakomen van de voorschriften. Kijk, dat is waar Hogenkamp met recht en rede trots op mag zijn. En dat er ruimte is voor verbeteringen; ja. En dat de nieuwe EU richtlijnen ook voor Nederlandse boeren gelden: natuurlijk. En dat de consument houdt van een lekker stukje vlees: ja. En dat hij tijdens de BBQ niet na wil denken of de EU regels zijn nageleefd; Nee. Gelukkig gaat die prijs omhoog in de zomer, dan krijgt Hogenkamp betaald voor zijn inzet. En dat is hard nodig; doorvoeren van nieuwe regelgeving is duur genoeg. Als Hogenkamp er geen zin meer in heeft, dan zijn we aangewezen op karbonades van buiten de EU en die worden niet op welzijn gecontroleerd. Hogenkamp, ik ben trots op je!

 • politiek

  Wegens de economische belangen of financiele belangen van de staat , Nederland dus , en niet China , wordt alles niet bekendgemaak wat te maken heeft met voedselveiligheid. Kijk dat men dit doet in China , want ik mag aannemen dat u uit Cina komt !! zoeken ze daar maar uit. Als varkenssector moet je zo volwassen zijn om op een correcte manier te werken open en transparant.

 • Chinees

  Als hardwerkende boeren in Nederland of elders in de EU hun werk willen doen, dan moeten ze voldoen aan alle regels, gecontroleerd door de overheid, en in steeds meer gevallen ook onder de strenge controle van de detailhandel. Transparant en eerlijk. Dat ze 'in het oosten' geen gehoor geven aan de wens van veilig voedsel is onzin. Als hard werkende boeren in het oosten hun boterham willen blijven verdienen, hebben ze recht op respect. Anders stoppen ze mee op de lange duur. En wat er dan gebeurt is dat we voor ons vlees aangewezen zijn op producenten buiten de EU. En daar hebben wij met zijn allen heeeeel erg weinig grip op, daar weet ik in China inderdaad alles van. Dus wil je de hele zaak eerlijk en transparant houden, dan begint dat met hoffelijkheid jegens de mensen die ons vlees lokaal produceren. Open en transparant. Goed gecontroleerd. En volgens alle EU richtlijnen. Johny, nogmaals bedankt en respect!

 • politiek

  Beste Chinees. Ik denk dat je niet volledig op de hoogte bent van varkensvleesproductie ,hoffelijkheid , open en tranparant, hier in Nederland en mogelijk wel in China. Welke van de twee landen het creatiefst zijn, weet ik niet omdat ik daarvoor te weinig van China afweet. U misschien meer. Wel weet ik dat Nederland het minder nauw neemt met de regels waar u het over heeft en daar ook al meerdere keren op gewezen is door Brussel. De EG Richtlijnen dus. Overigens heb ik niet gezegd en geschreven dat men deze praktijken ook doet in de regio van Johny , maar als er gesproken en geschreven wordt over andere regio,s weet ik misschien iets meer. Brussel schrijft Nederland aan en niet de gemeente Dalfsen. Die hoffelijkheid , openheid en transparantie waar je over schrijft ben ik een groot voorstander. Evenzeer over al dat controleren waar u op doelt , maar laten we dan ook afspreken om de gegevens niet weg te gooien als je iets op het spoor bent. maar uiteraard dan komt het staatsbelang in het geding. Ecomische en/of financiele belangen gaan dan een rol spelen. De vraag van u of het vlees in Nederland dan nog wel veilig is , moet ik met nee beantwoorden en ik mag aannemen dat men bij de E.K. voetbal en de Olympische Spelen veilig voedsel wil hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.