Boerenblog

5450 x bekeken 1 reactielaatste update:13 feb 2013

Volle tank

Even de tank volgooien is er niet meer bij. In drie jaar tijd steeg de dieselprijs 70 procent. Dat werkt diefstal in de hand.

Mijn schoonvader heeft een tankstation. Nee, geen megagrote Texaco, Shell of BP, maar een lokaal tankstationnetje met één diesel en één benzinepomp. Geholpen door een uiterst vriendelijk mens, Feri, kan iedereen hier de auto voltanken. Nou ja, vol tanken. In Hongarije gaat dat toch anders. De tank wordt niet volgetankt, maar men tankt voor het op die dag beschikbare budget. Ofwel de meeste mensen tanken voor zo’n 2.000 à 3.000 forint (omgerekend €7 tot €10). Dit doen ze al jaren zo. Wel is er een gigantisch verschil: drie jaar geleden kreeg je nog 11 liter diesel voor dit bedrag, nu is dat nog slechts 7 liter. En maak de borst maar nat, want binnenkort start Iran met een olieboycot en gaat het circus der speculatie op volle toeren draaien.

Prijsstijging van 70 procent
Een hogere dieselprijs tikt natuurlijk in alles hard door. Als ik terugkijk in de data van ons tankstation zie ik een gemiddelde dieselprijs van 272, 317 en 369 forint per liter in respectievelijk 2009, 2010 en 2011. In januari tikten we zelfs het record van 450 forint aan. Dit is een stijging van bijna 70 procent in drie jaar tijd. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Nederland, zie je dat daar de diesel circa €0,99, €1,12 en €1,31 kostte in respectievelijk januari 2009, 2010 en 2011. Januari 2012 is de prijs zelfs €1,45. Ofwel een stijging van circa 45 procent in drie jaar tijd. En omgerekend betaalt die arme Hongaar bijna hetzelfde voor de diesel als de rijke Nederlander.

Veel diefstal
Dat dit soort prijsstijgingen ook criminaliteit in de hand werkt, is een open deur. Zelfs in Nederland, waar ieder mens toch zeer beschaafd en netjes is (ahum), wordt veel getankt zonder te betalen. Ook in Hongarije wordt er helaas getankt zonder af te rekenen. Laatst gebeurde dit bij m’n schoonvader. Ik stond toevallig aan de andere kant van het benzinestation de auto met inkopen uit te pakken toen ik plots het lawaai van piepende banden en geschreeuw hoorde. Een Formule 1-Fiatje en een stofwolk stoven voorbij. Na enkele seconden verbazing drong tot me door dat dit een diefstal was.

Achtervolging
Ik riep m’n vrouw, startte de auto, en zette met volle snelheid de achtervolging in. Mijn hart bonkte in mijn keel, zo hard dat m’n adamsappel heen en weer stuiterde. We hadden natuurlijk een achterstand, maar konden nog zien dat de auto linksaf ging (het was schemerig en de remlichten verraadden dat de auto linksaf ging). Als een bezetene schoten wij ook die kant op, maar moesten al snel kiezen tussen drie mogelijkheden: links, rechts of rechtdoor. In een splitsecond moesten we beslissen, en in de verte zagen we rode lichten. Onverantwoord hard reden we op de hobbelweg, in het schemerdonker kwamen we langzaam dichterbij. Omdat degene in de auto voor ons óók hard reed, waren we in de stellige overtuiging dat we achter de bandiet aanzaten. In gedachten bereidde ik me al voor hoe ik die auto van de weg af zou rammen…

Voor niks
Intussen belde mijn vrouw met de medewerker op het tankstation. Die meldde dat op de camera te zien was dat het een jongen was en gaf het kenteken door. Ik gaf nog even een beetje gas bij en kon de auto achterhalen. Helaas, het was géén Fiat en ook het kenteken klopte niet. Blijkbaar schrok de bestuurder van me, en liet me passeren. De auto werd bestuurd door een vrouw. Die had wel pit, met zeer hoge snelheid was ik immers maar langzaam dichterbij gekomen. Telefonische navraag bij de politie gaf als resultaat dat de kentekenplaat niet bij de Fiat hoorde. Weg geld. En alle onverantwoorde risico’s voor niks.

Eén reactie

  • The Hulk

    Een waarheid als een koe maar waar ik de ,,sar' van krijg en de pompstations hierbij op de kop is dat men bij 32 graden frigo's vol drank heeft staan maar mee de stekker uit het stopkontact om emasz szamla te besparen. Pure afzetterij.Deze morgen spek mee eieren geeten dat spek was voorzekers van een 30 jaar oude varkensbeer afkomstig en drinken erna 10 liter cola 5 mega Red Buls 1 swepsje en 2 watertjes .

Of registreer je om te kunnen reageren.