Commentaar

3 reactieslaatste update:7 mei 2012

Sterren verliezen glans

Dierenbescherming verliest vertrouwen door eigen spelregels niet na te leven.

In 2007 startte de Dierenbescherming met haar sterrensysteem. Op 15 januari van dat jaar lag de Volwaard-kip in de winkel, een langzaam groeiend vleeskuiken. De Dierenbescherming beloont dit met één ster voor dierenwelzijn. Na de Volwaard-kip volgde het varkensvlees met producten als 'Jumbo bewust' en Albert Heijn-puur&eerlijk. De grootste klapper werd vorig jaar gemaakt toen AH besloot al het gangbare varkensvlees uit de schappen te weren. Eén ster is momenteel de minimale eis. Aanvankelijk oogstte de Dierenbescherming veel lof voor het sterrensysteem. De organisatie gaf immers haar goedkeuring aan producten die niet biologisch zijn.

Net als met elk stukje vlees dat zich wil onderscheiden, staat of valt de geloofwaardigheid van een concept met een waterdicht controle-systeem. En juist op dit punt laat de Dierenbescherming de laatste tijd steken vallen. Zo werd vorige week duidelijk dat er twee sterrenvlees in de schappen ligt dat niet altijd voldoet aan de spelregels die de Dierenbescherming heeft opgesteld. De vleesvarkens hebben namelijk geen uitloop. Nederlandse varkenshouders die de dieren in vergelijkbare strooiselstallen houden, krijgen nul op het rekest bij het verzoek om een tweede ster. De Dierenbescherming meet hier met twee maten. Een soortgelijke situatie doet zich voor met eieren uit de Rondeel-stal waar nauwelijks sprake is van uitloop. Toch heeft het systeem drie sterren gekregen, net als biologische hennen. Deze afweging lijkt weinig objectief en is voer voor discussie.

Het systeem is ook op andere punten aanvechtbaar. In de voorwaarden op de website rept de Dierenbescherming met geen woord over andere belangrijke welzijnsparameters, zoals uitval en slachtafwijkingen. Zo kan een bedrijf één-, twee- of driesterrenvlees produceren, maar toch een torenhoge uitval bij biggen en vleesvarkens hebben. Ook dat valt niet uit te leggen. Om geloofwaardig te blijven, is het hoog tijd dat de Dierenbescherming juiste en bindende spelregels opstelt.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Dat klopt helemaal. Hoewel ik het rondeel concept best aardig vind, worden de consumenten met medeweten van de dierenbescherming bedrogen. DE dieren bescherming schrijft dat de kippen geen GMO voer krijgen. Dat geldt echter alleen voor de soya bonen en niet voor de mais. Bovendien wist de dierenbescherming al voor dat er ooit een rondeel ei was gelegd dat het systeem minder ammoniak uit zou stoten. Het blijkt dat de toegepaste grasmatjes al snel dichtslibben met kippen stront en daardoor lopen ze de hele dag in de natte drek. Ook werden tot voor kort, 80% van de hennen snavelgekapt. 't Komt niet goed met de dierenbescherming.

 • agratax1

  Gerjan, ik heb weinig verstand van kippen. Ik heb alleen het gevoel, dat hoe meer leken (politiek) zich met dierenwelzijn, milieu gaan bemoeien, hoe meer nutteloze bureaucratie er ontstaat en er niets wezenlijks verandert op onze (over) volle aardkloot. Was de politiek eens bereid om toe te geven dat ze willens en wetens het voedsel pakket te goedkoop hebben gemaakt ten behoeve van luxe artikelen in ons menselijk bestaan. Ik weet één ding zeker het geluk van mensen hangt niet af van luxe of rijkdom, daarvoor heb ik te veel mensen getroffen die armer zijn dan welke Nederlander ook, maar ze waren niet ongelukkiger dan de Nederlanders die niet veel anders doen dan klagen over alles en nog wat. Ja klagen over hun 'rijkdom' het feit dat ze bijna alles mogen en kunnen wat ze leuk vinden en daarvan de negatieve consequenties afschuiven op de maatschappij (klaag, klaag) oplossing nieuwe bureaucratie ten koste van dierlijke eiwit consumptie.(vlees en ei taks)

 • Heijdravleesvee

  Ook wij zijn het helemaal met je eens Guus. Niet alleen voor varkens en kippen denkt de dierenbescherming te weten wat deze dieren nodig hebben. Zij hebben ook een mening over de behoeften van runderen.
  De vleesrunderen in Ierland hebben het volgens deze activistische organisatie veeeeeeeeeeeeeeeeel beter dan in Nederland, getuige het feit dat Ierse GECASTREERDE OSSEN wel beloond worden met hun sterretjes, maar Nederlands Vleesvee niet! Daar moet je dus wel uit concluderen dat onze vleesrunderen onder embarmelijke omstandigheden gehouden worden.
  Dat veel vleesveehouders in Ierland nog lang niet aan de criteria voldoen, maakt geen fluit uit. Ze mogen de sterren alvast op hun vlees plakken als zij stellig beloven bij een volgende nieuwbouw de roostervloeren te vervangen door rubber of dichte vloeren. Dat deze boeren waarschijnlijk over zo'n 20 jaar pas deze welzijnsverbeteringen gaan doorvoeren, daar hoor je niemand over.
  Ook niet over het ONVERDOOFD castreren van stieren - wat in Noord-Ierland nog steeds volop gebeurd.
  De Dierenbescherming meldt dat er afspraken over gemaakt worden, maar gehandhaafd wordt er zeker niet!!! Het wordt tijd dat consumenten en burgers hiervan eens op de hoogte worden gesteld.
  Hier ligt een mooie taak voor belangenbehartigers, maar die zijn druk met andere zaken - namelijk het demoniseren van de keizersnedes.
  Ook zo'n stigma dat is opgelegd door mensen die geen goed stukje kwaliteitsvlees waarderen omdat ze het zelf niet eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.