Boerenblog

Op kraamvisite

Gezellig op kraamvisite bij de moeder van een tweeling.

In Twente is het gebruikelijk om na de geboorte de moeder en haar nieuwe kroost te bezoeken. Dit wordt in die streek aangeduid als ‘kroamschudd’n'. Een gezellige visite, waarop cabaretier Herman Finkers ooit een prachtige parodie heeft gemaakt.
De geboorte van een tweeling is toch best een heftige geboorte, althans dat lijkt me zo. Zeker als dat ’s avonds in het open veld moet gebeuren zonder de hulp van een dokter of kraamverpleegkundige. Als de nacht dan ook nog eens frisjes is en er geen opvang is geregeld, is dat best heftig. Dit zou zo maar het hoofdartikel op de voorpagina van de Telegraaf kunnen zijn. Tja, menig vrouw zal nu denken: waar heeft die Scholten het over? Gelukkig gaat dit verhaal niet over een vrouw en haar kind, maar over een ooi en haar tweeling.

Zeldzame tweeling
Woensdag 21 maart heeft een van onze Racska-schapen een tweeling gebaard. Dit is heel bijzonder, omdat een Racska-schaap zelden een tweeling ter wereld brengt. We zagen het pas ’s ochtends en de nacht was redelijk fris geweest. De lammetjes waren dan ook niet al te vlot en hadden dunne mest. We hadden een ruimte die vrij snel was af te sluiten, dus met wat pallets en ijzerdraad heb ik snel een deel afgezet. Ik gooide er volop stro in en zette een bak met vers water neer.

Eerst hebben we de lammetjes gevangen en ze in het hok geplaatst. De vraag was nog wel even wie de moeder was, want we hebben een koppeltje schapen met daarin twee ooien. Maar de natuur werkt simpel en zeer doeltreffend: op het blaten van de lammetjes werd direct duidelijk wie de moeder was.

Op zoek naar de ooi
Toen kon de jacht beginnen. Dat was niet eenvoudig. De schapen lopen op een stuk van circa 1.000 vierkante meter. Bovendien is het een groepje van vijf dieren: een echte man (ram), twee gefrustreerde mannetjes (gecastreerd) en de twee ooien. Gelukkig kun je de ooien wel herkennen aan hun hoorns. Een ooi heeft haar hoorns meer steil naar boven, terwijl ze bij de ram wijder uit elkaar staan. Deze jongen is ook de jongste niet meer, en zijn gewicht helpt ook niet echt mee om lange sprints te trekken. Maar na enige minuten had ik de eer om in duikvlucht de Racska bij haar lange hoorn te kunnen vangen. De hereniging met haar lammeren was een feit.
Er zat ook volop melk in de uier, dus dit moest de moeder zijn. Enige twijfel ontstond toen de andere ooi ook begon te blaten op het geluid van de lammeren. Potjandorie, had ik toch de verkeerde ooi gevangen? Of was deze ooi in paniek, nu haar vrouwelijke collega weg was en zij overbleef met drie al dan niet echte mannen?

Kraamvisite
Het geblaat van de ooi met haar tweeling trok de aandacht van de twee paarden die samen met de schapen in de wei lopen. Op de foto is de nieuwsgierigheid goed te zien: Leila lijkt wel op kraamvisite!

Inmiddels maken de lammetjes het goed en lijkt het erop dat deze Racska haar tweeling groot kan gaan brengen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.