Redactieblog

3558 x bekeken 2 reacties

Etagestal spreekt tot de verbeelding

De nieuwe zeugenstal van Chris de Jong in uniek in zijn soort. Economie en duurzaamheid gaan hand in hand.

De open dag van de nieuwe etagestal van Chris de Jong in Lunteren (Gld.) zaterdag 11 mei trok veel bezoekers. De stal is uniek in zijn soort. Overal is aan gedacht en de afwerking is van hoog niveau. De stal biedt plaats aan 2.000 zeugen plus gespeende biggen, op een ruimte van circa 3.500 vierkante meter. Bij het ontwerp stonden zowel economie als duurzaamheid centraal. Duurzaamheid heeft in dit geval betrekking op zaken als materiaalkeuze, energiebesparende technieken en diergezondheid.

Kopgroep
De Jong houdt samen met zijn vader en broer witvleeskalveren. Min of meer vanuit het niets start hij met zeugen. En hoe. De man heeft overal aan gedacht. Zonder hem ook maar gesproken te hebben, blijkt uit alles aan de stal dat dit een ondernemer is die precies weet wat hij wil. Het gevolg: vanuit het niets meldt hij zich in de kopgroep van de varkensector.

Voorsprong
Mensen vragen mij regelmatig wat ik van de stal vind. Daar zijn vele antwoordrichtingen bij te bedenken. Eén is de economische. De stal van De Jong heeft alles in zich om op efficiënte wijze grote tomen gezonde biggen te produceren. Precies wat de markt vraagt. Als zijn SPF-bedrijf PRRS-vrij blijft, levert dat een enorme voorsprong op. Hogere productie tegen lagere diergezondheids- en voerkosten. Puur gelet op alle aanwezige technieken, variërend van klimaatbeheersing tot virusfilters, kan er weinig mis gaan in de stal.

Trendsetter
Een concept als dat van De Jong is in mijn ogen trendsettend voor de komende tien jaar. Hoe goed iemand ook zijn best doet met 600 of 1.000 zeugen, hij haalt nooit de marge per zeug die De Jong in potentie kan realiseren op zijn bedrijf. De omstandigheden in zijn stal zijn gunstiger. En dat geldt ook voor zijn onderhandelingspositie. Dit betekent dat De Jong meer geld genereert dan collega’s om zijn bedrijf te blijven ontwikkelen. De Jong blijft bescheiden, wat verstandig is. In zijn ogen zit het makkelijkste deel er op: de stalbouw. Het moet nu allemaal gaan draaien zoals voorzien.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  prachtige stal alleen de marge per zeug zet vraagtekens
  alleen al dat de stal in nederland staat kost extra marge
  en hoeveel marge neemt de financierder
  als dan nog een marge over is voor de ondernemer ga dan vergelijken met andere
  stallen

 • jan9

  Leuke stal maar lijkt wel of dhr.v.Dooren net van de journalistenschool af komt. Wat een complimenten. Prima, maar denk dat ook zeugenhouders met 600 tot 1000 zeugen nog wel kans hebben op goede resultaten. Technisch en Economisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.