Boerenblog

2084 x bekeken 2 reacties

Betalingsmoraal

Waarom gebruiken retailers de varkensvleesketen als bank zonder rente te betalen? Dat kan niet. Ik vind dat de Tweede Kamer zich hiermee moet bemoeien.

Terwijl het erg rustig bleef rondom de invoering van de nieuwe classificatie, ontstond in de pers wel tumult over de betalingstermijn van varkens. Ook bij ons verlengde Vion de betalingstermijn. Onze varkens die in de week van 23 maart zijn geleverd, zijn op 2 april uitbetaald. De varkens geleverd in de week van 29 maart zijn op 10 april betaald. De normale betalingstermijn bij Vion is zeven of acht dagen. Dat is een vlotte betaling. In de akkerbouw zijn betalingstermijnen veel langer. Zo leverden wij op 20 februari tarwe aan Agrifirm. Wij kregen op 5 april de afrekening en de betaling is op 15 april bijgeschreven.
Zijn wij de bank van de retailers?
Dit herinnerde mij aan een blog die ik in september 2010 schreef met als titel: zijn wij de bank voor de retailers? De kern van mijn blog staat nog steeds als een huis. Als varkenshouder krijg ik mijn geld binnen 14 dagen van de slachterij. Maar diezelfde slachterij moet een kleine vier maanden wachten op de betaling van de retailer. Dat is een scheve situatie. De retailers kunnen op deze manier beschikken over lekker goedkoop geld. Renteloos. En het gaat ook nog eens om enorme bedragen. Miljoenen. Als ik naar de supermarkt ga, moet ik wel direct betalen bij de kassa. Ik kan niet anders concluderen dan dat de supers geld van de slachterijen gebruiken als goedkoop werkkapitaal.

Maximum betaaltermijn
Dat moet veranderen, vond en vind ik. Wat is er gebeurd in de afgelopen anderhalf jaar? Iets, maar niet genoeg. Het probleem van de betalingstermijnen is de afgelopen tijd in het Europees Parlement besproken. Vorig jaar is in Europa afgesproken dat de maximum betaaltermijn 30 dagen wordt. Dit moeten lidstaten begin 2013 ingevoerd hebben. Er is een uitzondering voor een betaaltermijn tot 60 dagen, maar dan moeten beide partijen hiermee instemmen. Ik ga de komende tijd onderzoeken hoe ver we in Nederland zijn met de implementatie van deze Europese maatregel. Het kan mij niet snel genoeg gaan. Ik betaal bij de kassa en dan moeten anderen dat ook doen. Te beginnen met de retailers. Geld lenen doe je bij de bank en niet bij andere bedrijven, zonder er voor te betalen en ten koste van de marges van de varkenshouders.
Met elkaar verbinden

De afgelopen weken heb ik meegewerkt aan het panel van 'Het voedseltribunaal' in Den Haag. De vorderingen in het castratiedossier bespraken we met de klankbordgroep en de agrarische pers. Een mooie sessie: 'Wroeten met een andere varkenshouderij'. Ik had een gesprek met de CAH in Dronten. Hoe kunnen we de zaken die we al doen beter met elkaar verbinden, was een belangrijke vraag.

Laatste reacties

  • John*

    lange betalingstermijnen worden door de slachterij aangeboden uit concurrentieoverwegingen. Geen enkele nieuwe partij kan zo lang op de centen wachten.

  • gerjan slingenbergh

    Annechien, ik begrijp het even niet. Je komt op de markt met een lupine varken om duurzamer te produceren. Je koopt heel veel voer met waarin tarwe is verwerkt en je verkoopt je eigen tarwe aan Agrifirm. Dat lijkt mij niet logisch en dat is het dus ook niet.
    En dat je het te laat betalen van Vion in de schoenen schuift van de retailers is helemaal belachelijk. Het is Vion die vlees aflevert aan bedrijven met slechte betalingscondities. Omdat er een overschot aan varkensvlees is moeten ze wel want ze staan met de rug tegen de muur. Jij en de hele LTO kliek zou de hand in eigen boezem moeten steken want overschotten leiden altijd tot lagere prijzen terwijl de LTO maar een uitweg ziet: meer produceren.
    Lagere prijzen omdat de financiering van het betalingsgedrag in de prijs is verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.