Commentaar

2 reacties

Verwarrende prognoses

Deskundigen zaaien twijfel met het voorspellen van omvang varkensstapel.

De laatste tijd verschijnen veel tegenstrijdige berichten over de ontwikkeling van de Nederlandse zeugenstapel. Ook over de omvang van de Europese varkensproductie zijn de deskundigen het niet eens. Zo becijferde de Rabobank een maand geleden een productiedaling in Europa van 3,6 procent. Vorige week werd dit bijgesteld naar een krimp van slechts 0,1 procent. De Rabobank geeft toe een verkeerde inschatting te hebben gemaakt.
Ook vanuit het LEI komen verschillende prognoses. Onderzoeker Jos Verstegen verwacht dat de varkensstapel in Nederland de komende jaren op nagenoeg
hetzelfde niveau zal blijven. In een eerdere publicatie van het LEI werd een krimp voorspeld van enkele tientallen procenten in 2013. Dat doet ook Topigs. De fokkerijorganisatie denkt dat er in 2013 nog 850.000 zeugen in Nederland zijn:
een krimp van liefst 25 procent.
Welke conclusie valt te trekken uit al deze berichten? Op de eerste plaats dat het voorspellen van de productie lijkt op kijken in een glazen bol. Productie voorspellen puur op basis van de varkenscyclus is niet mogelijk. Ook de ontwikkeling van de wereldeconomie, invloed van welzijns- en milieumaatregelen en voerprijzen zijn van grote invloed.
Wat op basis van historie wel goed is te voorspellen, is de ontwikkeling van de productiviteit van de zeugen. Die stijgt jaarlijks met 0,3 biggen. Omdat (bijna) al
deze biggen ook groot worden, groeit het aanbod van vleesvarkens circa 2 procent per jaar. Alleen al op basis van dit gegeven zal het aanbod in Nederland en daarbuiten niet snel krimpen. Een structureel hoge prijs als gevolg van een structureel kleiner aanbod van vleesvarkens in Europa lijkt dan ook niet reëel. Dat het aantal zeugen in Nederland tot 2013 met 25 procent krimpt , zoals Topigs voorspelt, lijkt evenmin waarschijnlijk. CBS-cijfers bevestigen dat beeld in elk geval
nog niet. In december 2011 telde Nederland 1,1 miljoen zeugen, exact zoveel als in de afgelopen vijf jaar.

Laatste reacties

  • kantoor3

    Ik kan het alleen maar een zeer zeer slechte zaak noemen, dat zogenaamde deskundigen een bepaald verwachtingspatroon kunnen uitspreken op basis van onbetrouwbare cijfers. Wat is waar???
    Ik denk dat het hoog tijd wordt dat er is wat meer duidelijkheid komt voor iedereen. We worden al jaren voor het lapje gehouden, met argumenten van dat het straks allemaal wel goed komt.
    Anderzijds vind ik het ook helemaal van de zotte dat men alleen maar een betere prijs voor het vlees zou kunnen gaan betalen als er zogenaamd schaarste komt op de markt. Nou volgens mij komt er helemaal geen schaarste en/of men zorgt er wel voor dat er geen schaarste komt, want tegen de tijd dat er echt minder geproduceerd gaat worden zul je zien dat de handel met de zg. mercuser-landen weer heel wat makkelijker wordt, zodat er weer volop geimporteerd kan worden. Het zou toch heel normaal zijn in een tijd dat alles om ons heen constant maar duurder wordt(kosten) er ook een hogere opbrengstprijs gerealiseerd zou moeten worden.

  • pdenh1

    Het zal duidelijk zijn, dat, indien productiestrategie mede gebaseerd wordt op statistieken, dat deze niet verwarrend en eenduidig zouden moeten zijn, teneinde tot correcte beleidsbeslissingen te kunnen komen, macro en micro. PdH

Of registreer je om te kunnen reageren.