Redactieblog

2 reacties

Vakmanschap wordt belangrijker

Het gebruik van antibiotica moet omlaag en de toepassing nauwkeuriger. Dit hoeft niet slecht te zijn voor de varkenshouderij.

De regering wil dat de varkenshouderij het gebruik van antibitica halveert in de periode tussen 2009 en 2013. Doorgaan op de oude voet kan niet meer. Daarmee komt de volksgezondheid in gevaar. Het mag niet zover komen dat bacteriën massaal ongevoelig worden voor antibiotica.
Het gebruik moet niet alleen omlaag, het is tevens noodzakelijk dat antibiotica beter worden toegepast. Daarom is de werkgroep Veterinair antibioticabeleid van dierenartsenkoepel KNMvD bezig nieuwe formularia op te stellen. Centraal in de nieuwe gebruiksvoorschriften staat het belang van de volksgezondheid. Hoe een bacterie het best is te bestrijden, komt op de tweede plaats.

Klagen helpt niet
Op Boerderij.nl stond onlangs een bericht over de invoering van nieuwe formularia. Dit leverde een verontwaardige reactie op van een veehouder. Waarom moet de sector alleen offers brengen, terwijl de politiek geen handreiking wil doen, was zijn reatie. Bijvoorbeeld door het toestaan van diermeel in veevoer.
Het wijzen naar anderen of klagen helpt volgens mij (ook) in dit verhaal niets. De oplossing
zal van de veehouders zelf moeten komen.

Langetermijndenken
Het is zo’n drie jaar geleden dat ik bij een grote varkenshouder op bezoek was. Hij ging toen al terughoudend om met antibiotica. Waarom, vroeg ik. Hij pakt zijn portemonnee uit zijn broekzak en tikte daarop met zijn hand: duidelijk, daarmee hield hij geld in de knip.
Minderen met antibiotica gaat niet zomaar. Op nogal wat bedrijven leidt dat tot de nodige onrust in de stal. Het is blijkbaar niet zonder reden gebruikt. Desondanks is het goed te zoeken naar alternatieven. Voor de lange termijn biedt restrictief gebruik van antibiotica volgens mij alleen maar voordelen. Het levert geld op. Tegelijk tilt het diergezondheid in zijn algemeenheid naar een hoger plan. Dat is goed voor Nederland als exportland van biggen en vlees.

Laatste reacties

  • gveijden1

    Beste Kees,

    Je hebt helemaal gelijk! Eigenlijk moet elke varkenshouder er standaard al naar streven om geen antibiotica te gebruiken. Want als er een antibioticum nodig is gaat er iets mis. Het varken is dan niet in orde en dat is dus niet goed voor de varkenshouder. Een gezond varken is wat elke varkenshouder wil.

  • grolschzetor

    Kort samengevat:

    Zwak management wordt vaak gecamoufleerd door antibiotica.

Of registreer je om te kunnen reageren.